Tänase Tallinn Music Weeki festivalipäeva fookuses on arutelu tuleviku Tallinna ja peatänava tuleviku teemal. Pärastlõunal kehtivad Viru ringil ajutised liikluskorralduse muudatused

Tallinn Music Week
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peatänav
Peatänav Foto: TMW pressimaterjal

Täna, 7. aprillil kell 16–17 toimub Tallinn Music Weeki (TMW) pop-up baaris Disaini- ja arhitektuurigaleriis avalik arutelu tuleviku Tallinna ja Tallinna Peatänava üle ning Viru ringil rakenduvad ajavahemikus kell 16.30–20.30 ajutised liikluskorralduse muudatused seoses festivali linnaruumi aktsiooniga. Nimetatud tegevustega juhib TMW tähelepanu ühele tänavuse festivali kesksele teemale, milleks on inimkeskne linn.

Täna, kell 16–17 toimub TMW pop-up baaris Disaini- ja arhitektuurigaleriis (Pärnu mnt 6) avalik vestlus „Tuleviku Tallinn ja peatänav”. Kuus aastakümmet autostumist on kogu maailma linnad viinud ummikseisu, surudes inimesi üha rohkem seinte äärde. Tallinna Peatänava projekti eesmärk on luua Tallinna südalinna kaasaegne, 21. sajandisse sobilik inimkeskne linnaruum, andes osa linnaruumist inimestele tagasi, vähendades ja rahustades autoliiklust ning luues keskkonna elava tänavakultuuri ja -äri arenguks. 2020. aastaks valmivast peatänavast saab inimkeskne, turvaline ja põnev keskkond nii jalakäijatele, ratturitele kui ka ühistranspordi ja autoga liiklejaile. Muutusi läbi viies tuleb aga hinnata kõiki aspekte ning kodanike, erinevate huvigruppide, algatuste ja ettevõtete valmidust koostööks linnaga.

Pealinna tuleviku ja tulevase peatänava temaatikat lahkavad Tallinna Tehnikaülikooli logistikaprofessor Dago Antov, Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd, Viru Keskuse juhatuse liige Ants Vasar ning arhitektid Indrek Peil ja Sille Pihlak. Avatud on arhitektuuribüroo Kavakava Tallinna Peatänava makettide näitus.

Täna kell 13 saabub TMW äppi kasutajaile teavitus Viru ringil toimuvast aktsioonist ja üllatuskontserdist. Ajavahemikus 16.30–20.30 on Viru ringile sõidusuund suletud Narva maantee poolt saabuvatele sõiduautodele. Pärnu maantee pööre Mere puiesteele on samuti tavaliiklusele suletud. Ühistranspordi graafik on plaanipärane. Ühistransport on suunatud rööbasteele ning seda reguleerivad liiklusreguleerijad. Teised Mere puiestee ja Pärnu maantee sõidusuunad on tavaliikluseks avatud. Viru keskuse parkla kasutajatel, kes antud ajavahemikus parklast välja sõidavad, tuleb sooritada  kohustuslik pööre vasakule ja liikuda Pärnu maantee suunas koos ühistranspordiga. Parklasse pääseb Pärnu maantee kaudu suunaga Narva maanteele.

Festival palub jälgida antud piirkonnas ajutisi liikluskorraldusvahendeid ning soovitab kesklinnas liigelda jala, jalgrattaga või ühistranspordiga. Liiklusskeeme saab alla laadida siit.

Kuni TMW lõpuni, pühapäeva, 8. aprillini on Viru väljak TMW peaväljak arhitektide Sille Pihlaku ja Siim Tuksami loodud taaskasutatud digitihniku, ÖÖD peegelklaasist disainmaja ja puuistikutega, mis kaitsevad Hollandi riigi poolt Eestile 100 aasta juubeliks kingitud tulpe. Viru ringilt Mere puiesteele keerates leiab Vene Kultuurikeskuse kõrval paiknevast Kanuti aiast EKA kunstitudengite valgusinstallatsioonid.

Tallinna südalinn saab 2020. aastaks uue ilme, kui Pärnu maanteed ja Narva maanteed ühendavast Tallinna Peatänavast saab inimkeskne, turvaline ja põnev keskkond nii jalakäijatele, ratturitele kui ka ühistranspordi ja autoga liiklejaile. See muudab linna toimimismustrit nii linnakodanike kui peatänavaga külgnevate ettevõtete jaoks.

Tänavuse TMW festivali üks läbivaid teemasid on inimkeskne linn, milles on ruumi loovusele, innovatsioonile ja mitmekesisele ettevõtlikkusele. TMW „Toetame inimkeskset linna” aktsiooni toetaja ja põhipartner on Viru Keskus. Aktsiooni on kaasatud ka festivali põhitoetajad Telia, Nordic Hotel Forum ja Eesti Meedia. Viru ringi installatsiooni autorid: Sille Pihlak, Siim Tuksam, Ott Kangur, Ööd maja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles