Cätlin Mägi: tahan luua keskkonna, kus igaüks tunneb end teretulnuna

, ajakirjanik
Copy
Foto: TMW pressimaterjalid

Juba kaheksandat korda on Tallinn Music Weekil võimalik näha ja kuulda ainulaadseid soome-ugri artiste. Fenno-Ugria õhtu tuleb taas! Seekord on esindatud ansamblid Eestist, Soomest ja Ungarist, ent F-hoone lavale astuvad ka muusikud, kes on pärit soome-ugri rahvaste levikuala kaugematest maanurkadest. Kuulda võib virtuoosseid akodrionipalu, psühhedeelset seisundmimuusikat, tõeliselt nakatavaid tantsulugusid ja palju muudki.

Cätlin Mägi & EstPipes on ainulaadne ansambel, mis koosneb seitsmest naistorupillimängijast, kes mängivad traditsioonilisi eesti torupillilugusid, luues atmosfääri, mis kõnetab tänapäeva publikut. Lisaks torupillilugude esitamisele on ansambli repertuaaris ka traditsioonilised laulud, samuti mängitakse parmupille ja vilepille.

Andsime Cätlin Mägile täita tänavuse TMW küsimustiku, et temaga lähemalt tutvust teha.

3 asja, mis teevad sinust “sinu”?

Selle küsimuse juures jään täitsa jänni. Võiks öelda, et mängin torupilli, aga paljud ju mängivad. Võiks öelda, et olen hästi töökas ja tubli, aga enamus ju on. Võiks öelda, et mul on suur esihambavahe, aga ka see on paljudel. Ühesõnaga, seda miskit ei oska ise küll öelda.

Millist atmosfääri loodad enda muusikaga luua?​

Loodan luua helge ja rõõmsameelse atmosfääri, mis tekitaks inimestes armastuse tunde ja hooliva meeleolu. Tahan luua keskkonna, kus igaüks tunneb end teretulnuna.

Viimane lugu, mida kuuldes tekkis samastumistunne?

Viimasel ajal on minu lemmik Jacob Collier ja tema lugu “The Sun In Your Eyes” – lihtsalt nii lihtne ja ilus.

Kellesse või millesse sa viimati armusid?

Viimati armusin oma uude vidinasse, Quard Cortex’i efektiplokki, mis annab muusika tegemisel juurde nii palju võimalusil. Eriti rõõmustab, et kõik efektid on nüüd ühes plokis koos ja kontserdireisidel pagas palju-palju kergem.

Kirjelda oma viimast unenägu.

Jeebus. See oli küll midagi sellist, et keegi driftis mingite suurte masinatega meie kodu ees. Koduks oli mingi metsa sees olev talumaja ja see oligi kuidagi veider. Kui üles tõusin, siis föönitas tütar tegelikult vannitoas juukseid. Ju siis see heli midagi sellist minu alateadvusesse tekitas.

Nimeta 4 ajaloolist või väljamõeldud tegelast, kelle kutsuksid õhtusöögile. Miks?

Mul on üks ja ainus kindel tegelane, kellega kohtuda sooviksin ja see on loomulikult Torupilli Juss. Kuna mängin palju tema lugusid, siis tahaks ka reaalselt temaga kohtuda ja nende lugude tausta küsida. Siit edasi võiks nimetada veel vanu pillimehi, kelle muusikat jäljendan ja järgi mängin. Võib-olla sooviksin ka mõne esivanemaga kohtuda, kellelt olen oma geneetilise koodi pärinud – kellegagi kaugematest sajanditest näiteks.

Mis on esimene märk sellest, et oled milleski edukas?

Kui olen mingi asjaga hakkama saanud ja tunnen sellest rõõmu, siis olen kindlasti edukas. Ja see ei pea üldse mingi suur ja märkimisväärne asi olema, vaid igapäevane tegutsemine. Kasvõi kodu koristamine – vau, kui see on tehtud, siis ma olen ikka väga edukas!

Millist uut harjumust tahaksid endas juurutada?

Seda küll ei oska öelda…

Mida ootad kõige enam aastal 2024 muusikast?

Mul on tulemas palju kontserte ja eriproduktsioonie nii Eestis kui ka välismaal. Sooviksin, et jõuaksin kõik täie rauaga ellu viia ning sellest ka naudingut, rõõmu ja rahulolu tunda.

Aga Tallinn Music Weekilt?

Mulle väga meeldib meie koosseis Cätlin Mägi & EstPipes, kuhu kuulub koos minuga 7 naistorupillimängijat. Meil on koos alati nii lõbus ja tahaks need neli päeva festivalil ringi uidata ning kontserte anda. Meil on ka plaat, mida jagada. Ja muidugi püüan selgust saada muusikaturu reeglitest, mis on minu jaoks hoomamatu ja suur maailm, aga väga põnev – olen kõikjal kohal, kus võimalik!

Cätlin Mägi & EstPipes on laval juba homme, 4. aprillil F-hoones toimuval Fenno-ugria esitlusõhtul. Loe lähemalt SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles