TMW Fenno-Ugria õhtul kuuleb pärandit tänapäevases võtmes

Tallinn Music Week
Copy
Foto: TMW pressimaterjal

TMW Fenno-Ugria õhtu on ainulaadne võimalus kuulata ühel laval koos eestlaste ja teiste sugulasrahvaste muusikapärandil põhinevat loomingut ja tutvustada seda suurepäraste muusikute esituses nii maailma eri paikadest saabunud asjatundjatele kui ka kodupublikule.

Kontsert juhatab ühtlasi sisse oktoobrikuise soome-ugri rahvaid tutvustava sündmustesarja Hõimupäevad, mis kuulub ka rahvusvahelise folklooriühenduste võrgustiku CIOFF festivalide hulka.

Fenno-Ugria õhtul kõlavad tundelised idamari rahvalaulud, saami iidsed joiud, eesti regilauludest inspireeritud omalooming ja soome progefolk. Tuntud ja armastatud laule ungarlaste rikkalikust rahvamuusikavaramust kuuleb sel kontserdil aga džässivõtmes. Üles astuvad ansamblid Trepp, Ulla Pirttijärvi & Ulda, Nagy Bögö, Kodály Spicy Jazz ja Vimma.

Ulla Pirttijärvi & Ulda

Ulla Pirttijärvi & Ulda on aastal 2009 ühe prominentseima saami muusiku Ulla Pirtijärvi-Länsmani poolt rajatud kollektiiv. Nad mängivad modernset saami muusikat, mille juured on küll traditsioonilises joigumises. Nende etteasted aitavad välja tuua kõike rikkalikku ja maagilist, mis joigu olemuses peitub. Ansambel on esinenud mitmetes eri Euroopa riikides ja Põhja-Ameerikas.

Kodály Spicy Jazz

Zoltán Kodály oli Ungari helilooja, kes lisaks mängis ka üliolulist rolli Ungari rahvalaulude uurimises ja dokumenteerimises, tänu millele selle tuntus ja populaarsus 21. sajandi alguses taas tõusis. Aastal 2017 helilooja 50 surmaastapäeva puhul asutatud Kodály Spicy Jazzi eesmärgiks on neidsamu paljudele ungarlastele kooli- ja kooritundidest tuttavaid Ungari rahvalaule publikuni uues, energilises ja värskes kuues tuua, võimaldades neil läbi kaasaegsete platvormide ka tänapäeva noorteni jõuda.

Vimma

Progressiivne folk parema tuleviku nimel! Selles Soome rahvapärandi hingust sisaldavas art-pop kollektiivis segunevad igavikulised meloodiad noorte Helsingi artistide muljetega meie rahutust kaasaegsest maailmast. VIMMA loob kujuteldavaid utoopiaid ja äratab oma publiku, et kutsuda esile kestlikuma maailmani viivaid muutusi. Viiulite ja saksofoni ühispajatused juhivad kuulajat läbi filmilike radade otse progeroki ettearvamatu padriku õrna vaikuseni.

VIMMA avaldas oktoobris 2019 oma debüütalbumi „Meri ja avaruus”. 2020 Soome Etnoauhindadel valiti nad aasta uustulijaks.

Trepp

Ansambel Trepp toob kokku kolme soome-ugri rahva - eesti, mari ja udmurdi - muusikud, et mõtestada rahvuslikku muusikapärandit ja luua koos midagi uut. Anna Makeevi ja Kristi Mühlingi duo ühendab ida-mari traditsioonilised laulud eesti kandlemuusika eksperimentaalse suunaga. Kristi Mühling on eesti kromaatilise kandle interpreet, kelle peamiseks tegevusvaldkonnaks on klassikaline- ja nüüdismuusika. Inga Pogonina sündis Mari Vabariigis, kuid praegu elab Tallinnas ja on MTÜ Tallinna Mari Seltsi juhatuseliige ja seltsi rahvalaulu ansambli eestvedaja. Anna Makeev on Uurali maride (idamaride) seast pärit laulik, kes on kokku kasvanud oma maa iidse ja mitmekülgse laulupärandiga. Udmurt Pavel Kutergin mängib lõõtspilli juba lapsepõlvest saati.

Nagy Bögö

Nagy Bögö on trad-indie-popmuusikaansambel, kes esitab omaloomingut, mida rikastab eesti pärimusmuusika. Nagy Bögö helikeelt iseloomustavad jõulised rütmid, emotsionaalselt laetud harmooniad ning regilaulutekstidest inspireeritud minimalistlikud meloodiad. Nagy Bögö värvika kõlapildi taga on omanäoline pillide kooslus: vokaalid, torupill, flööt, kontrabass, trummisett ja akustiline kitarr. Julgus ületada piire ja vabadus katsetada annavad aluse nooruslikule sümbioosile pärimuse ja kaasaja vahel. Nagy Bögö sünergiast tekkiv siiras soojus ja positiivne laeng jääb kuulajat saatma ka siis, kui viimane akord on juba kõlanud.

Kontserdi ajakava

18.00 – Ulla Pirttijärvi & Ulda (FI)

19.00 – Trepp (EE/RU/mari, eesti, udmurdi)

20.00 – Kodály Spicy Jazz (HU)

21.00 – Nagy Bögö (EE)

22.00 – Vimma (FI)

Piletid saadaval Piletilevis

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles