EKKAK ja TMW kutsuvad Tallinna Neljapäev galeriiõhtule

TMW
Copy
Foto: Temuri Hvingija

Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus (EKKAK) korraldab Tallinn Music Week (TMW) festivali raames 30. septembril kell 16-20:30 spetsiaalse programmi ja pikendatud avamisaegadega galeriiõhtu Tallinna Neljapäev, millest võtavad osa Vaal galerii, Kunstihoone galerii, Okapi galerii, Draakoni galerii, Hobusepea galerii, Haus galerii, Positiiv galerii, EKA Galerii, Kai kunstikeskus ja Temnikova & Kasela galerii. Galeriiõhtul näeb eriilmelistel näitustel nii Eesti kui ka rahvusvaheliste kunstnike värsket loomingut. Galeriides toimuvad õhtu jooksul näitusetuurid ning on võimalik tutvuda galeristide ja kunstnikega.

Galeriide vahel liikumiseks tuleb appi tellitud buss. Vanalinna galeriide vahel toimub liikumine jalgsi. Bussikohtade täitmine toimub iga väljumiskoha ees “kes ees, see mees” põhimõttel.
 
16:00 Vaal galerii (Tartu mnt 82, Fahle maja tagaküljel)
​​Rahvusvaheline grupinäitus “Tierras malas”
 
Rahvusvaheline grupinäitus “Tierras malas” käsitleb maastiku kujutamist fotograafias, võttes tähelepanu alla nii maastiku kui vaatamisviisi kui ka maastikus peituvaid kultuurimälu jäljed, keskendudes sellele, mida pole näha või mis jääb raamist välja. Tierras malas viitab maastikutüübile, mida iseloomustab vegetatsiooni puudumine, vee ja tuule poolt põhjustatud erosioon ning mida peetakse halvaks, kasutuks või ilmetuks. Näituse raames vaadeldakse, kuidas määratletakse sellist „kasutut maastikku“ erinevates kontekstides ning kuidas seda kujutatakse fotograafias. Samuti viitab see nimetus maastikus peituvate süngete minevikusündmuste nähtamatutele jälgedele. Tallinna Neljapäeval tutvustab näitust kuraator Annika Toots.
 

TMW

Kati Treimann / TMW pressimaterjalid

16:45 Kunstihoone galerii (Vabaduse väljak 6)
Sten Ojavee ja Siim Preimani kuraatornäitus “Sada särki seljas”
 
"Sada särki seljas" vaatleb T-särki kui materiaalkultuuri objekti Eestis. Mäluasutustest, erakogudest ja otse valmistajatelt laenatud särkide hulgas on disaini- ja kunstiteoseid, poliitilise sõnumiga särke, kurioosumeid ja täiesti tavalisi tarbesärke, mille najal joonistuvad vihjamisi välja lähimineviku olulised küsimused ja areng. Eksponeeritud on väga erinevate autorite särke. Teiste hulgas on esindatud Reet Aus, Kertu Ehala ja Ave Teeääre, Marco Laimre, Laivi, Peeter Sepp, Saima Priks, Juku-Kalle Raid ja Johannes Säre. Tallinna Neljapäeval tutvustab näitust kuraator Sten Ojavee.
 

TMW pressimaterjal

 
17:15 Okapi galerii (Niguliste 2)
Erik Alalooga “Random Light Orchestra”
 
Erik Alalooga eksperimentaalne muusikaline installatsioon “Random Light Orchestra” loob heliperformance’i mehhaanilistel masinatel. Isetehtud masinaid liigutavad aeglased vahelduvvoolumootorid. Performance komponeerub kokku analoog- juhusegeneraatori ning autori improvisatsiooni sünteesi tulemusena. Tallinna Neljapäeval saab näha ja kuulda kunstniku ebatavalisi helimasinaid ning näha performance’it.
 

Temuri Hvingija

 
17:40 Draakoni galerii (Pikk 18)
Sigrid Viir “Võltspuhkaja reisipäevik”
 
Sigrid Viiri soolonäitus “Võltspuhkaja reisipäevik” jätkab ideeliselt Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis toimunud isiknäituse “Võltspuhkaja” temaatikaga, mille keskmes oli töö ja puhkuse piiride hägustumine kaasaegses ühiskonnas. Töö ja jõudeaja piir näib järjest enam käest libisevat ning seda tõendab ilmekalt ka ingliskeelses keeleruumis selliste uudissõnade nagu workcation (töö/work + puhkus/vacation), bleisure (äri/business + jõudeolek/leisure) või bizcation (äri/business + puhkus/vacation) kasutuselevõtt. Nagu kirjutavad raamatu “Metafoorid, mille järgi me elame” autorid, varjavad töö ja aja ressursi-metafoorid meie eest seda, kuidas töö ja aja mõisted meie arusaamist vabast ajast mõjutavad, muutes viimase lõpuks tööga väga sarnaseks. Kui töö on igal pool ja alati, siis millal ei ole töö? Tallinna Neljapäeval tutvustab näitust galerist Anna Mari Liivrand.
 

TMW pressimaterjal

 
18:00 Hobusepea galerii (Hobusepea 2)
Katrin Koskaru “Mootorimüra päikese suunast”
 
Katrin Koskaru soolonäitus “Mootorimüra päikese suunast” on tähelepanek, mille annab edasi sõjaväleasest vaatleja, kes kuuleb heli, aga pole veel suutnud silmadega tabada heliallikat. Selle pealkirja all saavad näitusel kokku lahinguvalmis maa, Trooja Helena, Annelinna taevas, summutatud helilained, valumaastik ja päike. Näituse temaatika avaneb galeriis maalidest, joonistustest ja fotodest koosneva installatsioonina. Tallinna Neljapäeval tutvustab näitust galerist Anna Mari Liivrand.
 

TMW pressimaterjal

 
18:30 Haus galerii (Uus 17)
Haus Galerii 2021: sügisest kunstioksjonit ettevalmistades.
 
Külalistel on võimalus osas saada Haus galerii mainekate kunstioksjonite ettevalmistuse protsessist. Galeriil on käsil novembri alguses toimuva sügisoksjoni näituse kujundamine. Hausi kunstisaalides valitseb loominguliselt põnev segadus, pildid on nii seintel kui veel põrandail – eesti kunsti klassika läbi enam kui 100 aasta. Näha saab teoseid nii tuntud pallaslastelt kui ka meie moodsa kunsti klassikutelt. Tallinna Neljapäeval räägib galerii omanik ja kuraator Piia Ausman oksjonite korraldusest ning tutvustab teoseid.
 
19:15 Positiiv galerii (Roo 21a)
Antti Sinitsyn "Ambient portreed"
 
Antti Sinitsyni näitusel “Ambient portreed” on väljas kunstniku arhitektuurifotod, mida võib vaadata äärelinnade fotodokumentatsioonina või filosoofilise mõtisklusena inimeste ja majade omavahelistest seostest ning aja, aastaaegade ja inimfaktori mõjust nende ühisele kooslusele. Need ei ole uhked ja moodsad ehitised, mille veatud fassaadid ja klaaspaneelidest seinad peegeldavad edu ja õitsengu sõnumit. Sinitsyni portreekogu tegelaskond on väärikas ja veidi kulunud moega, kus aja ja inimtegevuse jäljed on ehitiste fassaadidel välja voolinud isikupärase karakteri. Tallinna Neljapäeval tutvustavad näitust kunstnik Antti Sinitsyn ja galerist Kristel Schwede.
 

TMW pressimaterjal

 
19:45 EKA galerii (Põhja puiestee 7)
Sten Eltermaa koostöös Maria Lee Liivaku ja Maria Muugiga “Klaasvastupanu”
 
Sten Eltermaa näitus “Klaasvastupanu” on kestev kunstiline otsing, mis tegeleb klaasi kui
paradoksiga: ühest küljest habras, teiselt poolt ülimat vastupidav. Klaasi kasutatakse
kõrgendatud julgeolekuga ehitistes ning paavstki sõidab kuulikindla klaasiga autos. Klaas
ilmutab korraga läbipaistvust ja peegeldust, olles niimoodi sümboliks ka demokraatiale –
avatud ja võrdsele dialoogile rahva ja võimurakendajate vahel. Samas vihjab ka
totalitarismile ning ühiskonnakihtide lahknevusele. Näitus on lisaks EKA galeriile nähtav ka veebiversioonis koos dramaturg-luuletaja Maria Lee Liivaku tekstidega. Veebiversiooni autor on Maria Muuk. Tallinna Neljapäeval tutvustab näitust galerist Pire Sova.
 

TMW pressimaterjal

 
20:15 Kai kunstikeskus (Peetri 12)
Gabriele Beveridge & Marge Monko “Suur teeskleja”
 
Esimest korda koos töötava kahe naiskunstniku, Gabriele Beveridge ja Marge Monko duonäitus “Suur teeskleja” on inspireeritud 20. sajandi reklaammaterjalidest ja -vitriinidest. Gabriele Beveridge loob uued skulpturaalsed teosed, kus on kasutatud kaupluse sisustust, käsitsi puhutud klaasobjekte, fotokemikaale ning poemannekeenide osi. Marge Monko esitleb fotoseeriat vaateakendest ning uut filmi, mis uurib sukkade ja naiste emantsipatsiooni seoseid. Paralleelselt Londonis ja Tallinnas töötanud, kuid enne näituse ettevalmistust üksteisele tundmatud kunstnikud saavad kokku Kais, luues visuaalselt lummava ja kontseptuaalselt terava dialoogi. Tallinna Neljapäeval tutvustab näitust Kai programmikoordinaator Triin Metsla
 

TMW pressimaterjal

 
20:30 Temnikova & Kasela galerii (Peetri 12)
Tõnis Vindi 70ndate graafika näitus
 
Näitus toob esile Tõnis Vindi seni eksponeerimata varasemaid tušijoonistusi, mis peegeldavad tema loomingulise ja filosoofilise kujunemise perioodi. Vint tegeles tušijoonistusega Ülo Soosteri mõjutusel, ühendades automatislikku kujutamisviisi ning teistest visuaalsetest süsteemidest (teaduslikud illustratsioonid) kujundite laenutamist, rikastades oluliselt kujutava kunsti sõnavara. Liikudes edasi, arendas Vint tušiplekkide juhuslikest kooslustest terviklikke kompositsioone, kus võib leida viiteid idamaade kalligraafiaharjutustele või figuratiivsetele stseenidele tinglikus ruumis. See mitmeplaanilisus, mitme süsteemi sünteesimine sai tema jaoks programmiliseks kogu tema loometee vältel. Vindi varajased tušijoonistused - tõeline ideede plahvatus, mis annab tunnistuse tema rikkast mõttemaailmast - on aga väärtuslikuks tunnistuseks selle mõjuka kunstnik-mõtleja katsetuste ja otsingute perioodist. Näituse kuraator on Eva Vint. Tallinna Neljapäeval toimub näituse avamine.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles