Kuidas kõlab Tallinna linn muusikana? TMW avapeol saab teada

Tallinn Music Week
Copy
"Themes For Great Cities: Tallinn" moodustavad Erki Pärnoja ja Jonas Kaarnamets Eestist, Jonas Bjerre Taanist ning Alex Maiolo USAst
"Themes For Great Cities: Tallinn" moodustavad Erki Pärnoja ja Jonas Kaarnamets Eestist, Jonas Bjerre Taanist ning Alex Maiolo USAst Foto: Pressifoto/TMW

Tallinn Music Week (TMW) 2021 festivali avaõhtul, 30. septembril Kultuurikatlas esitavad linnahelidest põimitud muusikateost «Themes For Great Cities: Tallinn» eestlased Jonas Kaarnamets ja Erki Pärnoja koos Taani bändi Mew põhimehe Jonas Bjerre ning ameeriklasest musikoloogi Alex Maiologa. Kollektiivi staarliige on aga Tallinna linn.

Üheskoos veedetakse nädala enne TMW-l esinemist Tallinnas teose jaoks linnahelisid salvestades ning «leitud helide» strateegiaid uurides.

Väljahelid kui juhend muusika seitsmele elemendile

Heliuuendajad Karlheinz Stockhausen, Delia Derbyshire ja Daphne Oram (kahest viimasest saab rohkem teada ka TMW-l linastuvast elektroonilise muusika naispioneeridest kõnelevas filmist «Sisters With Transistors») näitasid, et iga heli võib pidada muusikaks. Ambienti ja väljahelisid on kompositsioonidena esitletud juba ligi sajandi jagu. Rahvusvaheline kooslus Maiolo-Bjerre-Kaarnamets-Pärnoja püüab aga välja selgitada, mis saab siis, kui «leitud» helisid ei rakendata niivõrd muusikana, kuivõrd juhiste kogumina seitsmele elemendile, milleks on rütm, meloodia, harmoonia, tämber, dünaamika, tekstuur ja vorm.

Mis oleks, kui teose rütmi dikteeriksid metroojaama helid? Kui heli kõrguse määraks mööduvate autode pidurite krigin? Kui noodi pikkuse paneks paika sadamast kostuvad huiked? Tulemuseks oleks ehk midagi üsna seikluslikku, ent ometi rohkem tavapärasema muusika moodi kui seda on 20. sajandi avangardi pärand musique concrète.

Armastuskiri linnale

Igal linnal on oma iseloom, mida saame nautida neis ringi liikudes ja iga linn avaldab oma mõju märkamatutel viisidel. Atmosfäär, lõhnad, varjud, taktiilselt tajutavad kogemused loovad kokku linna eripärase iseloomu – teadlikult ja alateadlikult tajutud elementide koosmõjul. Viimase pooleteise aasta jooksul oleme suurlinnadega suhelnud hoopis teistmoodi, vahel pea üldse mitte, ja see on andnud meile aega mõelda, mida me neis taga igatseme.

««Themes For Great Cities: Tallinn» on püüe panna neid asju, mida igatsesime, loomingusse, mille kirjutab linn ise, mida kirjutavad autorid linnaga koos. Sellest saab armastuskiri linnale,» ütleb projekti Ameerika-esindaja Alex Maiolo.

Seda kontseptsiooni on autoritel kavas rakendada üle maailma, kuid esimene katsetus leiab aset just Tallinnas. Selgitades, miks just Tallinnas, ütles Maiolo: «Tallinn Music Week on ainulaadsete projektide ja abstraktsete mõtete ärgitaja. Festivali korraldajatel jagub julgust toetada ka varem proovimata mõtete teostamist. Seega tundus ka ainuõige teha sini-must-valgeks seade «Mõistatus Vooluringid», mille loojaks on Mike Walters. Salapärane karbike mõõdab valgust – näiteks päikese peegeldust veesillerduses Pirita TOPi kanalivees või valgust, mis paistab Kadrioru pargis läbi lehtede ja konverteerib need voltideks, mis omakorda muunduvad meloodiateks ja rütmideks.»

Themes For Great Cities autoritest ja esitajatest:

Jonas Kaarnamets on Eesti muusik, kes on esinenud koos Frankie Animali ning Erki Pärnojaga. Esineb TMW-il ka sooloartistina nime all jonas.f.k.

Jonas Bjerre on Taani muusik, kunstnik ja ansamblite Mew ja Apparatjik asutaja.

Erki Pärnoja on Eesti muusik, helilooja, sooloartist ja Ewert and The Two Dragons bändiliige.

Alex Maiolo on USA muusik, muusikaajakirjanik ja musikoloog.

«Themes For Great Cities: Tallinn» visuaalpildi loob TMW avakontserdil videokunstnikt Alyona Movko-Mägi.

TMW 2021 avaõhtu ajakava

Black Box

19.00 Tervituskõned: President Kersti Kaljulaid, Telia Eesti juht Robert Pajos. TMW asutaja ja juht Helen Sildna

19.30–19:45 Koostöös Eesti Kontserdiga: Tõnu Kõrvitsa «Unesulased» ja Liisa Hõbepappeli «Sina armas oled manner» esmaettekanne. Esitab Trio ’95.

20.00–20.45 «Themes For Great Cities: Tallinn» esmaettekanne: Jonas Kaarnamets, Erki Pärnoja, Jonas Bjerre (DK), Alex Maiolo (US)

Katelde saal

21.00–22.15 Sander Mölderi «TIKS 086» esitlus.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles