Kalju kirikus kuuleb tugevatele Soome naistele pühendatud muusikat

Copy
Tampere Raw
Tampere Raw Foto: TMW pressimaterjal

Täna algusega kell 18.30 toimub Kalju kirikus kontsert „Minna Canth – A Woman's Destiny”, mis esitleb Soome helilooja Cecilia Damströmi muusikat. Seda esitab kahes osas orkester TampereRaw. 

Cecilia Damström loeb ka inglise keelseid tekste Minna Canthi ja Aino Sibeliuse – vastavalt Soome esimene naisajakirjanik ja kultuuritegelane ning helilooja Jean Sibeliuse naine, kaks tugevat Soome naist, kellele üritus on pühendatud – eludest. Tekstid on festivali jaoks loonud Soome kirjanik Kaarina Hazard.

TampereRaw sündis 2001. aastal, kui mõned Tampere Filharmoonia muusikud soovisid tutvustada kohalikule publikule uut muusikat. Esimesed helilooja Jouni Kaipaineni kavandatud esinemised näitasid teed TampereRaw põhimõttele: koguda muusikuid, kes lähenevad uuele muusikale eelarvamusteta ja luua temaatilisi sündmusi, mis kajastavad kaasaegseid teoseid. 

Nad on koos erinevate kunstnikega osalenud mitmetes valdkondadevahelistes loovprojektides. Kontsert „Minna Canth - Woman's Destiny” esitleb Soome helilooja Cecilia Damströmi muusikat ja on pühendatud tugevatele Soome naistele. Soome tähistas Tampere põliselaniku Canthi 175. sünniaastapäeva 2019. aastal. Too kuulus ajakirjanik ja autor oli tuntud väsimatute rünnakute poolest oma ajastu ebavõrdsuse vastu, eriti selles osas, mis puudutas naisi ja tüdrukuid. 

Paljud neist teemadest on endiselt aktuaalsed. TampereRaw soovib vaidlustada juurdunud traditsioone, mis on nii sageli klassikaliste kontsertide aluseks. Teise klaverikvinteti nimi on „Aino - emotsioonid Aino Sibeliuse elust", mis avaldab austust naisele, kelle järgi sai nime Sibeliuste residents ehk Ainola. Ansambel soovib avada naistele uksi ja töötab soolise võrdõiguslikkuse edendamisel klassikalise muusika maailmas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles