Tallinn Music Weeki artistipreemia Telia & Telliskivi Award võitjad on Mart Avi, Mari Kalkun ja Holy Motors

Tallinn Music Week
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TMW pressimaterjal

Tänavuse Tallinn Music Weeki (TMW) partnerite Telia ja Telliskivi Loomelinnaku poolt välja pandud artisti-auhinnad võitsid Mart Avi, Mari Kalkun ja Holy Motors. Kõikidele võitjatele kaasneb lisaks laureaadi tiitlile rahaline preemia ning Music Estonia poolt osalus INTRO programmis.

Auhinnavõitjad selgitati välja TMW muusikatööstuse esindajatest delegaatide tagasiside ja publikuhääletuse tulemusena 126 tänavusel TMW festivalil esinenud Eesti artisti seast. Kõikide esikolmikusse jõudnute puhul toodi välja nii veenev esitus, selgelt eristuv helipilt kui ka rahvusvaheline potentsiaal.

Enim nominatsioone ja 2000 eurot pälvinud Eesti avangardsema suuna popmuusika ühe põnevama tegija Mart Avi puhul rõhutati eeskätt tema muusika ja artistliku kuvandi originaalsust ja uuenduslikkust. Briti muusikaveebi The Quietus ajakirjaniku Richard Fosteri sõnul on Avi muusika „veidra popi kõrgeim meistriklass, mida peaks Google’i implantaadina levitama.“ Briti päevalehes The Independent ilmunud TMW arvustuses ütles muusikakriitik Derek Robertson: „Mart Avi esindab täiuslikult post-muusikakultuuri, milles kogu ajalugu on tarbitav ühe hiireklõpsuga.“

„Tänavuse festivali rivistus oli stimuleeriv,“ kiitis Mart Avi TMW muusikaprogrammi, lisades: „Omalt poolt annaks ka mõned eriauhinnad koos minuga Kuku klubi CryptoMarketi laval esinenud artistidele. Parim Konglomeraat oli Aleksei Taruts, Parim Konstruktivist Kate NV, Parimad Ilmavõrklased tema kresta, Parimad Kamraadid Lynch. Parim Tort kuulub Florian Wahlile ja Parima Leiduri tiitel Maria Minervale.“

Mart Avi
Mart Avi Foto: Evert Palmets

„Preemiaraha kaob ära minu tulevase albumi sisse, mis saabub kui jälle minemas on linnud,“ lubab värske laureaat.

Käesoleval nädalal ilmusid Mart Avi intervjuud Briti mõjukates muusikaveebides The Quietus ja Drowned in Sound. Sel pühapäeval, 6. mail esineb ta Inglismaal festivalil Liverpool Sound City ning kuu aja pärast Moskvas festivalil Bol, samuti on lähitulevikus plaanis üleastumised Kesk-Euroopas.

Teine koht ja 1500 eurot kuuluvad folkmuusikule Mari Kalkunile, kes võlus muusikaspetsialiste oma ühtaegu tehnilise ja hingestatud esinemisega.

„Mari kontsert oli äärmiselt mõjuv ning tema kompositsioonides põimuvad veenvalt traditsioonid ja uuenduslikkus,“ kommenteeris Briti muusikaajakirja Songlines toimetaja Simon Broughton. Põhjamaade talendile spetsialiseerunud Saksa plaadimärgi Nordic Notes esindaja Christian Pliefke sõnul oli folgiuuendaja etteaste „sõnatuks võttev “.

„Paljuski tänu TMWle olen aru saanud, et muusikabisnis pole mingi suur ja hirmus koll, vaid hulk kirglikult muusikat armastavaid inimesi,“ tõdes Mari Kalkun. „Samas tundub mulle järjest enam, et žanrid ei defineeri enam muusikat ning žanrist olulisem on sõnum, publiku kõnetamine, oma nägu ja mõtestatud suhe ümbritsevaga. TMW puhul on äge festivali tahe ja oskus märgata ja tunnustada uut ja novaatorlikku, ka „normidest“ erinevat. Niimoodi saavadki uued ideed sündimiseks ruumi.“

Mari Kalkun
Mari Kalkun Foto: TMW pressimaterjal

Mari Kalkuni eelseisvad esinemised ulatuvad Võrumaast Jaapanini ja Saksamaast Inglismaani, sealhulgas nimekal maailmamuusikafestivalil WOMAD. Lisaks on tal järgmisel aastal ees kaks suuremat projekti sümfooniaorkestri ning kooriga. „Õige pea tahaks hakata ka uut plaati tegema. Auhinnaraha on suurepärane uudis, sest plaanin just kahe live-video filmimist mais Tokyos ja suvel Võrumaal ning videote tegemiseks on raske finantsi leida,“ rõõmustab muusik.

Kolmandale kohale jõudnud ja 1000 eurot võitnud ansambli Holy Motors puhul hinnati nende stiilset dreampopi ja americana sulamit. Berliini muusikaagentuuri More Zvukov juht Natasha Padabed tõstis esile bändi muusikasse kätketud filmilikku ja melanhoolset laengut. Ka Tšehhi muusikaajakirja Full Moon peatoimetajat Michal Parizeki võlus Holy Motorsivõime luua erilist atmosfääri: „Shoegaze’i ja vesterni motiivid on nende jaoks vaid alguspunktid, millest nad loovad täiesti omalaadse keskkonna.“

„Tänavu oli aprillis kuidagi soojem ja TMW oli veel suuremaks festivaliks kasvanud, mis väljendus kasvõi selles, et taksosid oli linnast raskem leida,“ meenutavad Holy Motorsi liikmed selle aasta festivali.„Kui TMW läbi sai, hakkasime uut plaati edasi kirjutama ja võidetud auhinnaraha eest saame lõpuks oma Jaguarid ja muud kitarrid ka korda teha. Vahepeal on hea võita."

Holy Motors
Holy Motors Foto: TMW pressimaterjal

Sel aastal Ameerika indie-plaadifirma Wharf Cat alt oma esimese täispika albumi „Slow Sundown" üllitanud Holy Motors astub mai keskel üles Peterburis SKIF festivalil ning aasta teises pooles ootavad bändi esinemised nii Saksamaal kui ka Skandinaavias.

TMW tänavune artistipreemia antakse esmakordselt üle festivali esitleja Telia ja partneri Telliskivi Loomelinnaku ühise panusena. Lisaks pakub muusikaekspordi kontor Music Estonia kõikidele auhinnatud artistidele võimalust osaleda programmis INTRO, mis aitab muusikutel lahendada jooksvaid praktilisi ülesandeid.

„Loodame väga, et Telia ja Telliskivi artistipreemia laureaadid saavad selle tunnustuse ja auhinna abil inspiratsiooni ja võimalusi juurde, et pühenduda oma loomingule ning avada uksi uuteks vallutusteks maailmas,“ soovib võitjaile edu Telia Eesti kommunikatsioonijuht Katrin Isotamm.

TMW artistipreemia on varem võitnud Popidiot (2009), Iiris (2010), Ewert and The Two Dragons (2011), Talbot (2012), Elephants From Neptune (2013), Odd Hugo (2014), Maarja Nuut (2015), I Wear* Experiment (2016), Mart Avi, Erki Pärnoja ja NOEP (2017). Publikuhääletuse võitjaiks on eelnevail aastail osutunud Metsakutsu (2014) Leedu bändid BA (2015) ja Garbanotas Bosistas (2016) ja The Boondocks (2017).

TMW juubelifestival toimus 2.–8. aprillil 2018. Festivali muusikaprogrammis astus üles üles ligi 260 artisti 30 riigist, neist 126 Eestist. TMW erinevaid üritusi külastas kokku 34 170 inimest, sealhulgas 1330 festivali delegaati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles