Tallinn Music Weekil käivitatakse uus linnafestival Station Narva ja peetakse kultuuripealinna teemalisi debatte

Tallinn Music Week
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wet Red
Wet Red Foto: TMW pressimaterjal

Sel nädalal kogu Tallinna vallutanud rahvusvahelise uue muusika ja linnakultuuri festivali Tallinn Music Week (TMW) raames õnnistatakse sisse ka uus linnafestival Station Narva. Tänavu septembris Eesti idapoolseimas linnas käivituva festivali eelsoojendusena toimub põnevate Eesti ja Venemaa artistidega pikitud pidu Sveta Baaris, samuti on Narva TMWil kohal nii tänavakunsti kui ka kultuuripealinna teemaliste aruteludega.

Aastal 2024 saab ühest Eesti linnast Euroopa kultuuripealinnning sellega seonduvas avalikus diskussioonis annavad tooni Tartu ja Narva kandidatuuri pooldajad. Juba täna, kolmapäeval, 4. aprillil kell 17 toimub TMW pop-up baaris Disaini- ja arhitektuurigaleriis avalik arutelu, milles linnamõtlejad Narvast ja Tartust väitlevad sisu ja vormi üle, otsivad piiri põlisuse ja Potjomkini vahel ning hindavad kriitiliselt ka arenguid tselluloositehase rajamisest Kreenholmi tulevikuni. Vestlusel osalevad kirjanik ja kriitik Berk Vaher, ERR Narva korrespondent Jüri Nikolajev, Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor Linda Lainvoo ja kultuuritegelane Ahto Külvet. Vestlust juhib meediaekspert Maris Hellrand.

Neljapäeval, 5. aprillil kell 17 peetakse TMW pop-up baaris Disaini- ja arhitektuurigaleriis Narva ja Rakvere linnapeadedebatt „Euroopa kultuuripealinn 2024 – kes ja miks?“ Tartu, mille trumpideks on ERM, arenenud taristu ja elav kultuurielu, on juba ammu tiitli saamiseks valmistunud, ent oma kaardidon välja mängida ka kultuuride ja narratiivide ristteel paiknev piirilinn Narva.

Narva potentsiaali uue rahvusvahelise kultuuri ja ettevõtluse sõlmpunktina saab testida laupäeval, 7. aprillil kell 13 Kultuurikatlas toimuva TMW Creative Impact konverentsi raames toimuvas töötoas „Võimalused Narva ümberkujundamiseks loovuse ja disainmõtlemise kaudu.“Narva linnaarhitekti Ivan Sergejevi ja TÜ Narva kolledži direktori Kristina Kallase esitlused juhatab sisse Narva linnapea Tarmo Tammiste.

Neljapäeval, 5. aprillil kell 16 toimub kohvikus Must Puudel Narva arvamusfestivali Bazar esitletav avalik vestlus „Tähelepanu, uksed avanevad!“. Vestluse keskmes on erinevused eesti ja vene keelt emakeelena kõnelevate noorte suhtluskultuurides ja netiketis. Arutelu veavad Bazarikorraldaja Valeria Lavrova ning ETV+ ja Raadio 4 saatejuht Aleksandr Žemžurov, oma kogemusi jagavad youtuber Victoria Villig, vabalt kahes keeles räppiv Aleks Sakson, Narva Eesti Gümnaasiumi abiturient Eva Lennuk ja psühholoog-nõustaja Rita Rätsepp.

Laupäeval, 7. aprillil kell 15 avatakse Telliskivi Loomelinnaku A1 hoone fasaadile Narva kunstiresidentuuri endise residendi, Poola kunstniku Szymon Kula poolt loodud seinamaal „NARcissism“. Seinamaali avamisele järgneb Pudel Baaris vestlusring Narva linna ümberkujundamisest läbi kultuuri ja (tänava)kunsti.

Laupäeval, 7. aprillil peetakse aga Sveta Baaris festivali Station Narva meeleolukat  eelsoojenduspidu. TMW koos Narva alternatiivmuusika klubiga Art Club Ro-Ro sõidutabpeojaama kokku nii „narvitjane“ rahva tegijamad muusikud, Venemaa skene saadikud kui ka võõrustajalinna Tallinna esindusbändid. Piirilinna artiste esindavad sealse populaarseima bändi AveNue liikmete uus elektrooniline projekt AveNova ja räppar Propazha. Tallinna bändidest on Svetas kohal oma viimase albumi „Selle suve nägu" lugudega Sõpruse Puiestee ja uue venekeelse plaadi „Бесполезная молодость“ („Kasutu noorus“) soundidega Junk Riot. Venemaa pealinnast Moskvast saabuvad sealsete hipsteritelemmikust ekstsentriline diskopungi bänd Wet Red ja idanaabrite ühe rahvusvaheliselt tuntuima bändi Tesla Boy liider Anton Sevidov oma uue soolokavaga. Põhjapolaarjoonelt Murmanskist sõidab TMW Narva Jaama aga Venemaa shoegaze’i tulevikulootus Wooden Whales.

TMW 2018: Station Narva & Art Club Ro-ro lava Facebookis

Piletid hinnaga 10 eurot TMW Station Narva & Art Club Ro-ro üritusele on müügil Piletilevis. Kohapeal maksab pilet 12 eurot.

Kontserdile tagavad pääsu ka TMW passid. TMW 2018 konverentsi ja festivali ühispassid hinnaga 295 eurot, festivalipassid hinnaga 70 eurot ja toetajapassid hinnaga 150 eurot on müügil TMW veebipoes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles