James Wolfgang Rassakas: „Üks põhilisi algusaastate mõjutajaid oli kindlasti kohalik Rakvere elektroonilise muusika skeene“

Asko Astmäe
, Tallinn Music Week veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Wolfgang Rassakas
James Wolfgang Rassakas Foto: TMW pressimaterjal

Laupäeval, 7. aprillil kinos Sinilind TMW 2018: Hip-Hop õhtu raames kell 22.30 üles astuv Lääne-Virumaa räppar ja produtsent James Wolfgang Rassakas jagab mõtteid identiteedist, mõjutajatest ja muusikast üldiselt.

Sa pole pea kunagi niisama Rassakas, vaid ikka leiab mõne lisandi. Ühe plaadi taga oli Rassakas ja sõbrad, siis jälle Rasmus the Rassakas, nüüd oled James Wolfgang Rassakas. Mida need nimed tähistavad, kas alter egosid või peitub selle taga mingi muu süsteem?

Hea tähelepanek. See on kuidagi nii sattunud jah. Mingit erilist süsteemi selle taga ei ole ja ei hakka siin tagantjärgi seda ka genereerima. Lihtsalt erinevatel aegadel on üks või teine lisand sinna mingitel hetkel arusaamatutel põhjustel juurde tekkinud. Ega nad mulle tegelikult väga ei meeldi, eriti see viimane lollus (James Wolfgang) – a noh, mis sa teed. Ju siis see hetk tundus õige. Täpseid asjaolusid enam meenutada ei suuda.

Oled tuntud nii produtsendi kui räpparina. Kas hetkel ja/või lähitulevikus on produtsendipult või mikker emb-kumma üle võimust võtmas või valitseb kahe elemendi vahel harmoonia?

Hetkel veel ei tea aga pigem näen end produtsendina.

„Viive sünnipäevast“ on möödas juba kaheksa aastat. Kas uusi projekte on horisondil?

Jep. Ei taha küll selle välja hõikamisega endale mingit lisapinget peale panna, aga suure tõenäosusega tuleb aprillis uus album. Hetkel veel lahtine, kas vokaal või instrumentaal.

Oled end muusika alal kuuldavasti arendanud ka välismaal. Milline on su muusikaline teekond seni olnud?

Üks põhilisi algusaastate mõjutajaid oli kindlasti kohalik Rakvere elektroonilise muusika skeene. Ja mitte ainult hiphop (a la Def Räädu, J.O.C, Dice, Stupid F & Hash) vaid ka muu elektrooniline musa (a la Digidone, Jeffy, Kalvik, Geminice jne.). Selles mõttes võib üsna kindlalt öelda, et kui ma poleks Rakveres üles kasvanud (vaid näiteks ‘mingi-muu-väikelinna-nimi’) siis ma muusikaga ilmselt ei tegeleks. Ja kindlasti mitte ka sellise muusikaga nagu hetkel. Samamoodi võib ka spetsiifiliselmalt öelda, et näiteks ilma Gee, Stupid F’i & Hash’i algusaastate suppordi ja pushimiseta poleks tõenäoliselt ükski Rassaka album ka ilmavalgust näinud ja esimesed katsetused musa vallas oleksidki vaid katsetusteks jäänud. Mitte, et maailm sellest väga palju kaotanud oleks kui see nii ka oleks läinud ja enda mätta otsast hetkel vanadele lugudele vaadates nii pigem vist ka sooviks. Aga see, kuhu ma muusikaliselt jõudnud olen hetkel. Sellega, võib vist rahule jääda. Ja tulles tagasi küsimuse juurde, siis teekond selleni on olnud küllaltki pikk, käänuline ja vaevaline.

Oled Eestis kohati väga hinnatud artist, kuid seda näiliselt pigem teatud ringkondades kui laialdase tuntuse poolest. Mis märksõnad kirjeldaksid Rassaka olemust kõige paremini kellelegi, kes su loominguga veel tuttav pole?

Raske öelda. Ma arvan, et mingit läbivat joont väga pole, kuna enamus loomingut on olnud n.ö albumipõhine ja iga albumi vaheline aeg on olnud piisavalt pikk, et nii muusika kui ka loba mõttes eelmisest loomuliku arengu tuules erinev olla.

Kodumaiseid räppareid on lähiminevikus arvukalt juurde tekkinud. Kas tõstaksid kedagi esile ja kui, siis mille poolest?

Ma pole väga kursis, aga eelmisest aastast jäi kõrva näiteks Sipelga 14, mis oli fresh (eriti head lohutust pakkus see mupo lugu pärast seda kui Tartus ühe peatuse jänest sõitsin ja kohe selle eest ka trahviga kostitatud sain). TMW Hip-Hop õhtul ootaks vist enim Hoax’I laivi.

Kas oled jõudnud ka teiste Tallinn Music Weeki artistidega tutvuda? Keda soovitaksid veel kuulama minna?

Mu enda muusikaline maitse langeb hetkel pigem sinna reedesesse Rotermanni parkla elektroonilise muusika lavale. Näiteks eelmisel aastal superhea albumi välja andnud Neuronphase ja ka Kadajane, Nikolajev ja Ajukaja & Andrevski. Või samuti reedel ETKs Funk Embassy laval esinev souliduo Rake.

Mida võib su TMW laivist oodata?

Ei teagi. Ilmselt panen mingi musa peale ja kui projektor on siis taustale ka mingid tibud või asjad vilkuma. Ning kui mikrofon on ja mingid sõnad kuskil meeles, siis ehk jauran ka mingeid jaburusi sinna sisse. Kurat, see on suht varsti juba. Peaks hakkama mõtlema jah.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles