"Mind on alati köitnud vana hausi ja hip-hop'i julgus ja siirus": intervjuu Matti Peuraga Popidiotist

Tallinn Music Week
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Peura.
Matti Peura. Foto: TMW pressimaterjal

2009. aastal esimesel Tallinn Music Weekil üles astunud ja Skype'i Go Change The World auhinna võitnud Popidiot ehk Soomes resideeruv laulja- ja lugudekirjutaja Matti Peura räägib bändi uuest muusikast ja tulevikuplaanidest. 2000. aasta keskpaigas Hendrik Luuki ja Peura poolt loodud ning hiljem Seksoundi bossi Rein Fuksi poolt täiendatud bändi veab nüüd Matti üksinda.

Popidiot osales 2009. aastal esimesel Tallinn Music Weekil ja võitis kohe ka Skype’i auhinna. Mis on viimase 8 aastaga muutunud? Milline on Popidiot aastal 2017?

Issand, 8 aastat on päris pikk aeg ning selle aja jooksul jõuab toimuda palju. Esikohale seaks mina muusikaturu ning muusikatarbimise muutumise. Enam ei kuulata plaate (või kuulatakse tunduvalt vähem) ning tänapäeva maailmas on palju olulisem singel ehk lugu. Vanasti (siis kui mina muusikat kuulama hakkasin) oodati ikka nädalaid ja kuid, et plaat ilmuks ning kuulati siis kõik lood läbi. Ma ei näe, et see iseenesest halb oleks. Sa pead lihtsalt ühe loo sisse pakkima terve albumi või bändi idee sellises vormis, et ta tekitab kuulajates emotsioone ja huvi ning on mingil moel üllatav. Popidiot on ka muutunud ja läinud võibolla rohkem tagasi sinna, kust asi alguse sai. Alguses olid meie eeskujudeks paljud elektroartistid ja DJd. Muusika oli rohkem mõjutatud tantsubiitidest ning seda on ka uues materjalis rohkem.

Teie uus singel "Miracles" on päris funky. Kas selline diskolikum suund oli teadlik valik või juhtus see kuidagi loomulikult?

Hakkasin mõtlema, kuidas saaks hauss või elektro-hauss muusikat teha Popidiot'i moodi ning leidsin ühe üheksakümnendate orelisaundi, mille ümber hakkas lugu arenema. Tegelikult põhineb väga suur osa tänapäeva tantsumuusikast mingil moel 80ndate ja 90ndate lihtsatel 808-trummimasinaga tehtud lugudel. Mind on alati köitnud vana hausi ja hip-hop'i julgus ja siirus. Lugu tuli tõesti päris funky!

Millest koosneb täiuslik poplugu?

See on väga hea küsimus. Kuigi paljud ei kuula (vist) loo sõnu, on neil loo valmimise juures väga tähtis roll. Õiged sõnad aitavad lauljal ennast õigesse emotsiooni viia ning seda on kuulda ka lõpptulemuses. Vokaalosa, mis on lauldud loole sobiva intensiivsusega ja tähendusega, on hästi oluline osa täiuslikust poploost. Võtame näiteks Young Thug'i, kes teeb southern rap'i. Palju sellest, mida ta laulab, pole arusaadav, aga mõni sõna kõlab tuttavalt ning tema laulumaneeri intensiivsus on tohutult suur. Lisaks vokaalidele on tähtis mingi korduv osa ehk hook. See võib olla refrään, mõni huvitav instrument või heli - isegi vaikus või vahekoht võib olla hook. Aga see peab kindlasti olema. Selle järgi mäletavad inimesed lugu.

Millised on teie lähituleviku plaanid? Kas uus plaat on juba valmimas?

Lähituleviku plaanid on ehitada uut kava veel tansulisemaks. Soov oleks, et Popidiot võiks lähitulevikus konkureerida samasuguste publikutega, mis EDM'i artistid või teised DJd kes tõmbavad praegu suuri rahvamasside ligi, aga Popidiot teeks seda omal moel ning mitte unustades muusika mitmekülgsust ja väikeseid anarhiaid tavapärasuse vastu.

Plaadi materjal on valmimas ning üsna varsti tuleb uut materjali välja ka singlitena. See, kuidas plaat välja tuleb, on veel huvitav mõttekoht - ise näen, et remikse sisaldav plaat võiks olla isegi huvitavam, kui terve plaat Popidiot'i lugusid, aga eks näis mis saab.

Keda plaanid Tallinn Music Weekil veel kuulama minna?

Made in Canada üritus tundus huvitav ning artist nimega Def3. Hea saund ja hea energia!

Popidiot esineb 1. aprilli öösel Venus Clubis TUBORG GREEN CLUB: Raadio 2 laval kell 00.00. Liitu üritusega siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles