Tuulikki Bartosik tutvustab TMW-l värsket plaati “Storied Sounds”

Tallinn Music Week
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikki Bartosik
Tuulikki Bartosik Foto: Aron Urb

Mitmekülgne eesti muusik ja muusikapedagoog Tuulikki Bartosik tutvustab seekordsel Tallinn Music Weekil oma esimest autoriplaati ”Sounded Stories”/”Helilood”. Bartosik on akordionimuusika uuendaja, kes hakkas esimesena Eestis meloodiabassidega akordionil vanemat traditsioonilist eesti pärimusmuusikat esitama.

Tänaseks on ta oma vahetu ja virtuoosse mängulaadiga tuntud mitmel pool maailmas. ”Iga hetke helikõla on mulle tähtis. Minu muusika liigub minuga koos ja alles siis, kui kuulen ennast mängimas, saab selgeks, kuidas ma kõlan,” ütleb Tuulikki Bartosik iseennast ja oma improvisatsiooniderohket muusikat esitledes.

Täna esineb akordionist Tuulikki Bartosik koos mandoliinimängija Villu Talsi ja Soome pianisti Timo Alakotilaga kell 17.30 Linnaruumi laval aadressil Kuristiku 6. Homme, 1. aprillil astub ta kell 19 üles Mustpeade maja Olavi saalis duona Villo Talsiga.

“Selle plaadi tegemine on minu senistest plaatidest vaieldamatult kõige keerulisem. See on minu lugu muusikas ja tahan, et ta plaadil võimalikult tõetruult kõlaks. Naudin kõige rohkem muusikat, mida ma teen just siin ja praegu – seda, mis mind ennast ka üllataks - ja väga keeruline on emotsioone sama elavalt plaadile konserveerida,” räägib Bartosik.

”Storied Sounds” on kaunilt koostatud armastuskiri Tuulikki Bartosiki lapsepõlvemaastikele, tema rännakutele maailmas, ta perele ja sõpraderingile. Albumil kõlavas muusikas liituvad looduspildid, erinevate paikadega seotud elud ja lood ning inimeseks olemise soojus.

Kõik see, mis on aastate jooksul kogutud, erinevates paikades ja koosseisudega korduvalt läbi proovitud, on nüüd üheks tervikuks koondatud. Bartosikiga kõrvuti musitseerivad pianist Timo Alakotila Soomest, mandoliinimängija Villu Talsi ja walesi muusik Dylan Fowler kitarril.

”Mulle meeldib asjadesse süveneda, saada teada kust miski alguse on saanud ja kuidas on toimunud areng,” ütleb Tuulikki Bartosik. Oma muusikas loob ta pärimuslikule uue ja kordumatu helipildi ühendades Eesti ja Põhjamaade muusikatraditsiooni katkematuks tervikuks.

“Plaanis on noodistada osad sooloplaadi lood ja teha nendest kaks erinevat seadevarianti – standard – ja meloodiabassidega akordionile ning anda välja väike noodivihik nende lugudega. Seda just nimelt noorte akordionimängijate ja –huviliste inspireerimiseks,” lisas Bartosik.

Storied Sounds ilmub märtsis 2016 inglise plaadifirma Rootbeatrecords alt, plaadi on salvestanud Siim Mäesalu ja Dylan Fowler, miksinud Rainer Koik, masterdanud Minerva Pappi ja plaadiümbrise on kujundanud Krõõt Kukkur.

Eelmisel aastal andis Tuulikki Bartosik välja kaks täiesti unikaalset kogumikku – ”Chatterbox” ilmus Suurbrittannias kahasse Hannah Jamesiga ja ” Upa-Upa Ubinakõnõ” Eestis koostöös Mari Kalkuni ja Pastacaga. Nendest lähemalt www.facebook.com/upaupaubinakono/ ja bit.ly/chatterboxcd

Varasemalt on ilmunud Sibeliuse Akadeemia rahvamuusikaplaatide sarjas aastal 2006 duoplaat ”Gubbdrag – Truculent ladies” koostöös rootsi-inglise viiuldaja Emma Reidiga ja 2014 Estonian Folk Orchestra album ”Imemaa-Wonderland” koostöös rootsi saksofonisti Jonas Knutssoniga.

Kuula artisti värsket pala siin:  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles