Mari Kalkuni & Runoruni plaadi „Tii ilo“ teine trükk ilmub Saksamaal

Tallinn Music Week
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Kalkun & Runorun
Mari Kalkun & Runorun Foto: Gabriela Liivamägi

2. aprillil kell 23:30 saab Tallinn Music Week raames Vabal Laval näha Mari Kalkun ja tema rahvusvaheliselt kirju bändi Runorun ainsat kevad-suvist kontserti. Äsja saabus plaadipresside vahelt bändi MARI KALKUN & RUNORUN albumi „Tii ilo“ teine trükk, mis on juba varem näinud valgust nii Eesti, Soome kui Jaapani plaadipoodide riiulitelt. Käesolevaga aga tähistavad muusikud ning neid esindav Soome plaadifirma Rockadillo Records seda, et nende võro-, vadja- ja liivikeelne muusika on jõudnud ka Saksamaale.

Plaadi uus trükk ilmub kahasse maineka Rockadillo Records’i ja Nordic Notes’i vahel ning „Tii ilo“ müügipiirkonda lisanduvad uue väljaandmisega Saksamaa, Austria, Šveits ning Suurbritannia. Nordic Notes annab välja Põhjamaade põnevat uut muusikat ning on Eesti muusikast välja andnud Trad. Attack!i viimase albumi. 

2017. aasta kevadel ootab Mari Kalkun & Runoruni ees Saksamaa kontserttuur. Mari Kalkun & Runoruni album „Tii ilo“ tähistabki teel olemist. Ammutades jõudu regilauludest, eesti luulest ja läänemeresoomerahvaste muusikast, kasvab ”Tii ilo” tasastest helimaastikest välja häälte ja pillikeelte metsik orkester.  Albumil kõlavad võro, seto, muhu, kihnu ja eesti keel ning nende vähetuntud lähisugulased vadja ja liivi keel. Kuigi bänd on vaid neljaliikmeline, paistavad kõik ansambli liikmed silma oma mitmekülgse pillivaldamise, traditsioonitundmise ja suure fantaasia poolest.

„Tii ilo“ sai ka nomineeritud parima folkmuusika albumiks aastal 2015, nii Eestis kui Soomes – see, et Eesti muusik on nomineeritud Soomes folkmuusika auhinnale on samuti esmakordne. Runoruni kuuluvad lisaks Võrumaa laulik ja kanneldaja Mari Kalkunile võistumängimisel Soome parimaks kandlemängijaks tunnistatud Maija Kauhanen, suure maailmamuusika kogemusega eksperimentaalne ja osav kontrabassist Nathan Riki Thomson ning tundlik rütmide võlur Tatu Viitala.

Usaldades fantaasiat ja seikluslikkust ning jättes ruumi improvisatsioonile, kutsub ”Tii ilo” publiku muusikalisele rännakule, kus igaüks saab omal moel osaleda. Saab kuulata ja mõtiskleda, aga saab ka kärtsu ja mürtsu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles