Eesti juurtega ajarändur Erik Laar: olen alati olnud düstoopiliste lugude lummuses

Copy
Foto: TMW pressimaterjal

TMW Made in Canada muusikaõhtu Erinevate Tubade Klubis esitleb vahtralehemaa kaheksat kanget tegijat! Kaasas Toronto Kanada Väliseesti Muuseumi (VEMU) arhiividest leitud esto-salvestised, saabub Tallinna oma juuri avastama ka Torontos sündinud Eesti juurtega melomaanist ajarändur Erik Laar.

Erik on eksperimentaalmuusika produtsent, laulja, DJ ja instrumentalist ning tema sügavalt isikliku fookusega projekt on konkreetselt inspireeritud tema Eesti juurtest. Alguse sai see Kanada Väliseesti Muuseumi (VEMU) tolmustest arhiividest pärinevate helisalvestiste uurimisest. Seejärel hakkas ta katsetama uusi viise eesti rahvalaulutraditsiooni tõlgendamiseks. Tema omalooming on üles ehitatud meiei rahutu mineviku sügavaimatele valudele ja lootustele ning nende tõlgendumisele olevikus. Nende palade esmaettekanne 2021. aastal rajas Laarile teed tulevasteks esinemisteks, mis on omakorda sel kevadel ilmuva EP ja tulevase multimeediakontserdi lähetepunktiks.

Andsime Erik Laarile täita tänavuse TMW küsimustiku, et temaga lähemalt tutvust teha.

3 asja, mis teevad sinust just sinu?

Mina ja plaadimängijad – meil on see teema, et oleme olnud lahutamatud juba mitmeid aastaid. Olen pikka kasvu. Espresso.

Kuidas jõudsid selleni, et ühendada oma Eesti juured muusikaga?

Imelikul kombel avastasin, et see on alati kuidagi olemas olnud ilma, et sellest teadlik oleksin. See ilmnes, kui hakkasin Toronto Eesti Muuseumi (VEMU) arhiividest vanu vinüülplaate sämplima ja kõik hoobilt klappis.

Millist atmosfääri loodad enda muusikaga luua?​

Viin kõiki kuulajaid ühisele teekonnale. Kõlama saavad ülevoolavad helimaastikud koos tugevalt töödeldud õõvastava vokaaliga ning loomulikult atmosfäärilised krabinad ja võimsad rütmid – filmilik meeleolu koos rütmiliste tõusude ja mõõnadega. See on uus audiovisuaalne etendus, mille jagamist ootan väga.

Milliseid teemasid ja žanreid sooviksid sa veel avastada?

Olen alati olnud düstoopiliste lugude lummuses. Nendesse kaevumine tundub meie kaasaega arvestades igati sobilik. Mind ei inspireeri üksnes hukatus ja häving – minu jätkub lõputul hulgal lootust. Just lootuse kõrvutamine hävinguga on see, mis mind tegelikult köidab.

Viimane lugu, mida kuuldes tekkis samastumistunne?

James Blake’i “Tell Me”

Kellesse või millesse sa viimati armusid?

Enda abikaasasse – iga päev ja lõpmatuseni.

Kirjelda oma viimast unenägu.

Kosmoselaev vihmasajus. Hõljusin järve keskel selili ja vaatasin pilvi… huntide ulg, inimesed otsivad kedagi metsast… Värvid nagu 80ndate filmis. Ülejäänut ei mäleta.

Nimeta 4 ajaloolist või väljamõeldud tegelast, kelle kutsuksid õhtusöögile.

Shakespeare, et ahmida tema tarkust. Mozart, et saada talt mõni äge biit. Yoda, kellelt õppida mõni peotrikk. Üks “Troonide mängu” draakonitest, et kõik pea peale pöörata.

Mis on esimene märk sellest, et oled milleski edukas?

Kui hakkad iseendasse uskuma.

Millist uut harjumust tahaksid endas juurutada?

Mediteerimine.

Mida ootad kõige enam aastal 2024 muusikast?

Ausalt öeldes, Eestis TMW-l ja hiljem samal kuul Jazzkaarel esinemine tundub minu jaoks unistuste täitumisena. Lisaks avaldan ka EP. Üritan lihtsalt iga hetke nautida.

Aga Tallinn Music Weekilt?

Kohtun oma uue agendiga. Ma ei tea veel, millal ega kus, aga see saab lahe olema!

Erik Laar astub TMW-l üles neljapäeval, 04.04 Made In Canada esitlusõhtul Erinevate Tubade Klubis. Loe lähemalt SIIT!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles