Eklektiline KLAWO: ootame death-metali jõudmist peavoolu

Copy
KLAWO
KLAWO Foto: TMW pressimaterjal

"Puusad lahti, hinged raputatud" valemiga funk-soul-disko asju toimetaval ettevõttel Estonian Funk Embassy on tegutsemisaastaid kogunud juba kaheksa, millest enamus veedetud ka koos Tallinn Music Weekiga. Ka tänavu on nad TMW-le kokku seadnud gruuviva kava tippudega siit ja sealt. Poolast tuleb külla Gdanski fusioni skene edulugu Klawo.

Neid noori seiklejaid ühendab armastus muusika, kohvi ja frisbimängu vastu. Nende helipilt pärineb seitsmekümnendatest, mil funk, soul, fusion ja psühhedeelia olid värsked. Vürtsiks lisavad nad oma helipotti kaasaegseid hip-hop-rütme ja elektroonikat.

See punt on esinenud enam kui kuues riigis ja neid peetakse üheks lootustandvamaks uueks Poola bändiks. Eklektiline omanimeline debüütalbum (2023) ja südikad kontserdid on taganud neile koha Poola olulisemate ürituste ja rahvusvaheliste esitlusfestivalide, sh ESNS esinejate rivides. Peagi näeb ilmavalgust nende uus täispikk album.

KLAWO bassist Artur Szalsza võttis täita tänavuse TMW küsimustiku, et saaksime bändiga lähemalt tutvust teha.

3 asja, mis teevad teist just KLAWO?

Kohv, arbuusid ja frisbi, enne mida jooks teise kohvi.

Millist atmosfääri loodate enda muusikaga luua?​

Suveõhtu… Veedate aega sõpradega, loobite frisbit ja arutlete 1970. aastate obskuurse muusika üle. Keegi tantsib, keegi mängib oma koeraga, keegi rüüpab õlut – öö on soe ja elu on hea.

Teie repertuaaris on lood nagu “Pizza” ja “Tom Kha”, kuid kui peaksite oma loomingu kirjeldamiseks valima vaid ühe roa, siis mis see oleks?

Fusion köök!

Millist žanrit sooviksite veel avastada?

Hiljuti salvestasime ühe hardcore-punk loo – selles vallas oleks veel endiselt palju saavutada.

Viimane lugu, mida kuuldes tekkis samastumistunne?

Yuno Miles – “Indiana Jones”

Kellesse või millesse viimati armusite?

Vastavalt iidsele käsikirjale, mis leiti meie klahvpillimängija ema keldrist:

Poola funk-bändi Klawo kollektiivne mõistus on hiljuti sügavalt armunud omapärasesse olendisse, keda tuntakse Gruuvioraaklina. Usutakse, et see salapärane olend kehastab rütmi ja harmoonia olemust, olles kanaliks puhtaimatele muusikalise väljenduse vormidele. Ta ilmub teistpoolsusest, kaunistatud pulseerivate lainetega erksatest värvidest, mis tantsisklevad rütmidega ühes taktis.

Kirjelda oma viimast unenägu.

Mängime jälle Eurosonicul. Heliproov jääb ära, ei leia oma kitarrikaablit ega ka noodimaterjalidega iPadi. Lisaks ei tööta monitorid. Üritan meeles pidada laulude struktuure ja samal ajal küsida publikult, kas keegi saaks laenata kitarrikaablit. Bänd tahab juba mängima hakata,kell tiksub ja meil on aega umbes 20 minutit, lavajuht on kuskile kadunud…

Ärkasin külma higiga kaetult. Polnud üldse lahe.

Nimeta 4 ajaloolist või väljamõeldud tegelast, kelle kutsuksid õhtusöögile.

Paavst Johannes Paulus II, Harry Potter, Julian sarjast “Trailer Park Boys”, Caligula või Nicolas Copernicus (pole päris kindel, kumb). Miks? Miks mitte?

Mis on esimene märk sellest, et oled milleski edukas?

Mõned inimesed hakkavad sind vihkama.

Millist uut harjumust tahaksid endas juurutada?

Mõned ägedad ideed, mida kaaluda: ainult tagurpidi kõndimine, nuudlite söömine ninaga, aja veetmine puudega, vandesõnade kasutamine esperantos.

Mida ootad kõige enam aastal 2024 muusikast?

Death-metali jõudmine peavoolu.

Aga Tallinn Music Weekilt?

Saab lõbus olema. Näeme seal!

KLAWO astub Tallinn Music Weekil üles reedel, 05.04 Funk Embassy esitlusõhtul. Loe lähemalt SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles