EFE CE ELE: tajun muusikat rohkem helide kui nootide või stiilidena

Copy
Foto: Nina Gibelin Souchon

Rahvusvaheline soolise võrdõiguslikkuse algatus Keychange on viie tegutsemisaasta jooksul saanud ülemaailmseks mängumuutjaks. Igatahes ei ole muusikatööstus enam vaid poiste klubi! Klubis Uus Laine toimuval esitlusõhtul esitleme valikut Keychange 2018–2023 artiste, kelle seas ka eksperimentaalse tantsmuusika piire lammutav kolumblanna EFE CE ELE.

Barcelonas baseeruv EFE CE ELE on Colombia elektroonika-artisti ja produtsendi Efe Cabrera Lópezi sooloprojekt, mis on murdnud tantsu ja eksperimentaalse muusika stereotüüpe mainekatel lavadel Euroopas ja Ameerikas. Ta töötab erinevates meediumites (muusika, visuaalid, installatsioonid) ,lähtudes heli plastilisusest. Tema käekiri ulatub hard-technost ambientini ja sisaldab tööstusliku elektroonikaga miksitud latiino-mõjutusi ja ta on esinenud märgilistel festivalidel Mutekist Auditumini.

Andsime EFE CE ELEle täita tänavuse TMW küsimustiku, et temaga lähemalt tutvust teha.

3 asja, mis teevad sinust just sinu?

Mulle meeldib ühendada ja siduda erinevaid maailmu: žanreid, meeleolusid, esteetikaid, mõtteid jne. Olen äärmiselt tundlik helide suhtes, seega tajun muusikat rohkem helide kui nootide või stiilidena. Olen väga sõbralik, kuid samas ka autistlik, mistõttu mõnikord ei suuda ma kaua ühes kohas viibida ega pikki vestlusi pidada. Väsin kiiresti ära, hoolimata sellest, et soovin neid tõeliselt nautida. See on aga ka privileeg, sest see võimaldab mul paremini muusikasse sisse elada ja luua palju uut ülima keskendumisega.

Millist atmosfääri loodad enda muusikaga luua?​

Filmilikku. Teen erinevaid muusika- ja rütmivorme, kuid erilist rõõmu pakub mulle heliribade loomine kujuteldavatele filmidele. Olen muusik, kuid samuti audiovisuaalkunstnik ja ulmearmastaja. Seega loodan luua kaasakiskuvat muusikat, mis võimaldab inimestel lühiajaliselt sukelduda väljamõeldud maailmadesse, olgu siis kuuldavas või tantsitavas vormis.

Viimane lugu, mida kuuldes tekkis samastumistunne?

Kuulasin taas Kaning Ray lugu “Soul Surfing” ja see meeldib mulle väga. Meeldib, kuidas ta segab võrdlemisi tüüpilist tehnot keerukate sünditekstuuridega. See on imeilus. See lugu haarab kaasa ja mulle meeldib selle keerukuse lihtsus.

Kellesse või millesse viimati armusid?

Ma armastan ja armun siiani oma elukaaslasse Camilasse ning meie kassidesse Sunnysse ja Guillermosse.

Kirjelda oma viimast unenägu.

Päris veider, et ma just praegu sellele küsimusele vastan. Ma ei ole päris kindel, kas see puudutab metafoorseid unenägusid (nagu asjad, mida mul on raske teha) või sõna otseses mõttes unenägusid magamise ajal. Aga eile öösel nägin ma unes, et olin keset uue projekti esitlust ja see projekt oli hämmastav – tegemist oli globaalse lõunaosa kriminaliseeritud majanduste helikartograafiate koostamisega. See tähendas helimaastike loomist, uurides teemasid nagu prostitutsioon, narkootikumide tootmine, väljapressimine jne. Ma ei võtnud selles seisukohta ei poolt ega vastu, lihtsalt mõistsin, et legaalne ei ole alati eetiline. Ma ei tea, kas keegi teine tegeleb millegi sellisega, aga minu jaoks oli hämmastav sellise ideega ärgata, samal ajal mõeldes, et mida kuradit.

Nimeta 4 ajaloolist või väljamõeldud tegelast, kelle kutsuksid õhtusöögile.

1) Jumal. Minu vaimne teekond ei ole monoteistlik, ma usun loodusesse, energiasse ja juhuslikku kaosesse. Aga kui mõni mistahes religiooni kehastunud jumalatest saab minuga rääkida, tahaksin teada, miks ta on nii kurb - miks oli vaja anda meie liigile nii palju võimet kannatuste tekitamiseks?

2) Wendy Carlos, minu suurim transsooline eeskuju elektroonilise muusika vallas. Mulle väga meeldiks olla tema sõber ja küsida temalt, kuidas ta kogus julgust olla tol ajal transsooline ning jätkata imelise muusika loomist, mida ta tegi.

3) Mr. Robot, minu arvates üks suurimaid antikangelasi telesarjadest, mida seni näinud olen. Ma lihtsalt armastaksin arutada häkkimise ja rikkuse ümberjaotamisega seotud teemadel.

4) Agustín Agualongo oli Simon Bolivari iseseisvusliikumise vastane minu sünnipiirkonnas. Ajaloolaste sõnul austasid teda põlisrahvad, mustanahalised ja mestisid. Nad ühinesid võitluses Bolivari vastu, soovides vastu seista kreoolide poolt tehtud kuritarvitustele. Ma tahaksin temalt küsida, kas nende eesmärk oli võidelda iseseisvuse eest, et tagada vabadus ka põlisrahvastele ja mustanahalistele, mitte ainult vahetada üht valitsejat teise vastu; või kas nad olid lihtsalt rahul hispaanlastega, kuna sellega kaasnes teatud privileege mustanahaliste ja põlisrahvaste alandamise ning orjuse hinnaga.

Mis on esimene märk sellest, et oled milleski edukas?

Ma ei ole päris kindel – ma ei tea siiani, kuidas sellele vastata, sest mõiste "edukas" tundub mulle kuidagi võõras. Ma arvan, et tunnen end edukana siis, kui miski, mida ma olen teinud, tekitab minus uhkust selle üle, kuidas ma sellega hakkama sain, ning kui see samal ajal kõnetab ka teisi ja nad võivad sellest samamoodi inspireeritud olla. Kuid mõnikord võib see seostuda ka vajadusega teiste heakskiidu järele ning see võib olla probleemne, kui see hakkab mõjutama minu enesehinnangut. Seega ma ei tea, võib-olla on esimene märk edukusest see väga isiklik tunne, mis mul tekib pärast millegi tegemist või jagamist, kui ma endale ütlen: "Sa tegid hästi." Ma arvan, et edu mõiste on ühiskonna poolt nii tugevalt mõjutatud, et ma eelistan rohkem keskenduda sellele, kuidas ma end tunnen pärast esinemist või millegi välja andmist, kui sellele, kas see oli edukas või mitte.

Millist uut harjumust tahaksid endas juurutada?

Tahaksin naasta jooga ja rulluisutamise juurde. Olen nendega tegelemise katkestanud ning soovin neile nüüd taasi aega pühendada, sest see paneb mind tõeliselt hästi tundma. Eriti meeldib mulle rulluisutades muusikat kuulata, sest see on nõnda inspireeriv.

Millise meediumiga on kõige inspireerivam töötada?

Armastan helisünteesi. Need lõputud tekstuurid, mida saab luua, on lihtsalt hämmastavad. Mulle meeldib süntesaatoris alustada lihtsa heliga ja siis hakata parameetritega mängima, kuni kuulen midagi, mis mulle meeldib. Seejärel mõtlen, kuidas neid helisid saaks ühendada rütmide või teiste helidega, et luua midagi, mis sarnaneks kontseptisoonile tüüpilisemast muusikast. Kuid sageli alustan lihtsalt tekstuurist, mis on minu inspiratsiooni allikas.

Mida ootad kõige enam aastal 2024 muusikast?

Valmistan ette uut koostööalbumit sõpradega erinevatest maailma paikadest, mille loodan valmis saada sel aastal. Olen väga põnevil!

Aga Tallinn Music Weekilt?

Noh, ma pole kunagi Eestis käinud, kuid see tundub olevat uskumatult äge. Ootused on kõrgel. Tunnen, et ees ootavad suured asjad, ja loodan leida häid inimesi, kellega tulevikus koostööd teha. Usun, et festivali publik naudib minu audiovisuaalset esinemist – vähemalt ma loodan seda, sest mulle endale see projekt väga meeldib ja ma olen väga põnevil, et seda jagada. Ootan seda kõike väga!


 

EFE CE ELE astub Tallinn Music Weekil üles neljapäeval, 04.04 Keychange'i esitlusõhtul. Loe lähemalt SIIT!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles