Ruissalo Amping: muusika valjult kuulamine on suurepärane viis selle täielikuks nautimiseks

Copy
Foto: Postimees

Oulu2026 muusikaõhtul segunevad põhjamaised helid Euroopa äärelt Soome laiema skeene erinevate varjunditega. Üheks Uue Laine lavale astuvaks artistiks on Turkust pärit shoegaze’i bänd Ruissalo Amping, kelle muusika kirjeldamiseks on kasutatud märksõnu ilus ja vali.

Bändi looming on kui romantiline mürin, kus häbelik vokaal kohtub maailma kõige imelisema instrumendi ehk elektrikitarriga. Ruissalo Amping andis 2021. aastal välja ohtralt tunnustust pälvinud debüütalbumi “Tähtien suojatit Maan povella”, millele järgnes tänavu veebruaris ilmunud "Ruusupuutarha". Värskel kauamängivall leiavad käsitlust teemad nagu turvatunne ja emansipatsioon. See on ühtaegu nii avatud kui ka sissevaatav retk roosilisse romantikasse.

Andsime Ruissalo Ampingule ehk bändi juhtfiguurile täita tänavuse TMW küsimustiku, et temaga lähemalt tutvust teha.

3 asja, mis teevad sinust just sinu?

Roosid, ilusad kitarrid ja juuksed.

Millist atmosfääri loodad enda muusikaga luua?

Ennekõike: turvalist. Meie uus album “Ruusupuutarha” (eesti k. “Roosiaed”) on metafoor turvalisemale keskkonnale ning loomulikult loodame, et inimesed tunnevad meie muusikat kuulates just seda – isegi, kui neil on elus raskemad ajad.

Sinu muusikat on kirjeldatud nii ilusalt valju kui ka valjult ilusana. Kui peaksid aga ainult ühe juurde jääma, siis kumma valiksid?

Tõenäoliselt valjult ilusa. Muusika valjult kuulamine on suurepärane viis selle täielikuks nautimiseks. Meie laulud on aga poplaulud ja seega valjus pole kuulamiskogemuse kõige olulisem osa. Ilu võidab siin.

Milliseid žanreid ja teemasid sooviksid sa veel avastada?

Praegu olen isiklikult huvitatud eksperimentaalsest rahvamuusikast ja iskkelmäst (eesti k. šlaager) ning võib-olla isegi hümnidest. Ehk mitte nende teemade, vaid meloodilise ja harmoonilise maailma ning nende žanrite nostalgia pärast. Olen isiklikult väga inspireeritud Sufjan Stevensist ja Soome ansamblist Paavoharju. Mõlemad lähenevad nendele žanritele omamoodit

Viimane lugu, mida kuuldes tekkis samastumistunne?

Dragsviki “Luokkasotaa”. Dragsvik on uus post-pungi ansambel Soomest. Nende viimase singli nimi tähendab tõlkes klassisõda. Arvan, et see tabab hästi muret, mida tuntakse kaasaegse ühiskonna pärast.

Lisaks ka Pave Maijaneni “Lilja, ruusu, kirsikkapuu”. Pave Maijanen oli 80ndatel Soomes väga tuntud ja armastatud poprocki artist ning antud lugu on kaunis tõlgendus ühest traditsioonilisest Inglise ballaadist, mistõttu eristub see tema ülejäänud kataloogist.

Kellesse või millesse viimati armusid?

Võib-olla minu viimane kitarr. Kanada kunstnik Mathias Chau on sellele joonistanud ilusad lilled.

Kirjelda oma viimast unenägu.

Unistasin, et mul olid ikka veel lõpetamata mõned ülikooli kursused ning pidin ootama veel ühe aasta, eet saada uus võimalus nende läbimiseks. See tegi mind üsna ärevaks, kuna lõpetasin ülikooli nelja aasta eest.

Nimeta 3 ajaloolist või väljamõeldud tegelast, kelle kutsuksid õhtusöögile.

Jeesus tundus nagu radikaalne mees, kes tahtis raputada olemasolevat olukorda. Ehk siis tema.

Soome kirjanik ja esoteerilise liikumise pioneer Pekka Ervast. Tema 1902. aasta ilukirjanduslik raamat "Haaveilija" (eesti k. Unistaja) oli kahtlaselt hästi kooskõlas minu mõtetega, kui kirjutasint albumit "Ruusupuutarha". Raamatus on väga vähe religioosseid teemasid ja see on rohkem keskendunud parema eluviisi otsimisele.

David Bowie. Arvan, et see ei vaja selgitust.

Mis on esimene märk sellest, et oled milleski edukas?

“Edu” on nii raske määratleda...Kui teen midagi ja see parandab kellegi elu või paned neid isegi paremini tundma, siis pean seda edukaks. Muidugi ei tohiks see toimuda minu või kellegi teise arvelt.

Millist uut harjumust tahaksid endas juurutada?

Teha rohkem trenni. Olin nooremana aktiivne korvpallur ning hiljuti olen hakanud igatsema seda hea enesetunnet, mis pärast trenni ja duši all käimist tekib.

Mida ootad kõige enam aastal 2024 muusikast?

Nüüd, kui oleme just välja andnud oma albumi, loodan, et mul tekivad uued ideed ning leian energiat ja inspiratsiooni nende kallal töötamiseks. Mõned mõtted on tegelikult juba hakanud endast märku andma. Olen üsna kindel, et uut muusikat teen ma rohkem koostöös oma ansambli ja teiste inimestega.

Aga Tallinn Music Weekilt?

Loodan, et mul on aega avastada Tallinna linna. Ootan ka põnevusega teiste Soome artistidega Uue Laine lava jagamist!"


Ruissalo Amping astub Tallinn Music Weekil üles reedel, 05.04 Oulu26 esitlusõhtul. Loe lähemalt SIIT!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles