TamTam: hea meelega kogeks reaalajas 60ndate vaba läänemaailma kultuurilisi arenguid

Copy
TamTam
TamTam Foto: TMW pressimaterjalid

Fotografiska Tallinnas kuuleb valikut hetke põnevamatest ja värskematest Eesti ja Euroopa jazzmuusikutest, kes on koondunud erinäolistesse ja -kõlalistesse kooslustesse. Üheks neist on TamTam ehk Anett Tamm ja Karl Tammaru on minimalistlik indie-jazzi piirimail seiklev vokaali ja bassi duo.

TamTam’i peamine eksperiment seisneb õhulise koosseisuga täisväärtusliku muusika loomises ja ühise hingamise leidmises, seistes silmitsi kõrvalise rütmilise ja harmoonilise toetuse puudumise väljakutsega. Duo on ammutanud inspiratsiooni öisest sürrealismist, 70ndate ja 80ndate aastate new wave'ist, progest ja etnojazzist ning seob laiaks tervikuks muinasjutulikud tekstid ja bassiüminad, gruuvid ja ekspressiivsed vokaliisid.

Andsime TamTam’ile täita tänavuse TMW küsimustiku, et duoga lähemalt tutvust teha.

3 asja, mis teevad TamTamist TamTam’i?

Karli bassimäng, Aneti hääl ja unistav helimaastik.

Millist atmosfääri loodate enda muusikaga luua?

Loodame luua muinasjutulise ja nostalgilise atmosfääri, milles ajataju kaob.

Viimane lugu, mida kuuldes tekkis samastumistunne?

Anett: Mk.gee laul "I Want", mis on nagu kaasaegne The Police'i "Every Breath You Take". Sõnum on lihtne ja lööv, muusika on maitsekas ja ajatu. Viimasel ajal kõnetavad mind just sellised palad.
Karl: Deftones'i "Rickets" – igapäevaselt ma end nii raju muusikat ise mängides välja elada ei saa, aga saan sama tunde kätte Deftones'i kuulates.

Kellesse või millesse sa viimati armusid?

A: Ma armun iganädalaselt vist mitmesse erinevasse uude muusikusse ja nende loomingusse. Viimati armusin inde-artisti Andy Shaufi filigraansesse live-sessiooni "Brodie Sessions: On Tour - Andy Shauf", milles iga pisemgi detail teenis minu arvates niivõrd hästi tervikut.
K: Sellesse, et hommikul ärgates päike taevas on ja kevad oma saabumisest märku annab.

Kirjeldage oma viimast unenägu.

A: Ma nägin, et olin haiglas mingisugusest tõvest tervenemas ja kõik sõbrad olid tulnud mulle jõudsat paranemist soovima. Üks täiesti tavapärane "aju prügi" tüüpi unenägu.
K: Nägin, kuidas üks sõber tahtis mu koju sisse murda, lootuses midagi röövida. Aga ma tabasin ta teolt.

Nimetage 4 ajaloolist või väljamõeldud tegelast, kelle kutsuksite õhtusöögile. Miks?

A: Karlsson katuselt, sest ma tahaks teada saada, kas ta on päriselt tore sell või tegelikult hoopis täielik suli. Samuti tahaks näha, kas ta tõesti oma propelleri abil lennata saab, ja võib-olla käia pärast õhtusööki koos ka katuseid mööda. Ja Joni Mitchelli, sest tegemist on elava legendiga, kes mulle muusikuteel suureks eeskujuks olnud. Kuigi ma kipun arvama, et ma oleks liiga starstruck, et temaga normaalse inimese kombel vestelda.
K: Kutsuksin õhtusöögile Marcus Aureliuse ja Neo filmist "Matrix". Marcus Aurelius on minu jaoks üks põnevamaid filosoofe. Neo puhul tahaks lihtsalt teada, kuidas ta jiu jitsut oskab ilma, et ta seda kunagi õppinud oleks.

Kui peaksite kogu ülejäänud elu veetma ühes kindlas ajastus, siis mis see oleks?

K: Peaksin valima 80ndad, sest selle ajastu muusika kõnetab mind enim. Tehti niivõrd palju head ja innovatiivset popmuusikat.
A: Ma hea meelega kogeks reaalajas 60ndate vaba läänemaailma kultuurilisi arenguid. Paljud mind vaimustavad muusikažanrid ja kunstivoolud puhkesid just siis õitsele.

Mis on esimene märk sellest, et olete milleski edukas?

K: Kui näen ja tajun iseendas arengut: oma enesetundes, maitses, pillimängutehnikas, jne.
A: Nõustun Karliga ja lisan muusikaga seonduvalt, et edukuse tunne haakub mul enim heureka momentidega loominguprotsessis, kui avastan poolkogemata täpselt õige mooduse mingisuguse abstraktse tunde või mõtte edasiandmiseks.

Millist uut harjumust tahaksite endas juurutada?

A: Üleüldist optimistlikku ja lootusrikast suhtumist nii ümbritsevasse kui ka iseendasse.
K: Harjumust olulisi asju õigeaegselt ära teha, alustades mittehilinemisega.

Mida ootate kõige enam aastal 2024 muusikast?

A: Ootan eelkõige enda erinevate muusikaprojektide teostumist ja rõõmustan, et mul on võimalik teha koostööd nii paljude inspireerivate loomeinimestega.
K: Ootan mõne põneva uue Eesti artisti avastamist.

Aga Tallinn Music Weekilt?

Viljakaid uusi tutvusi ja puudutavaid muusikaelamusi!



TamTam astub Tallinn Music Weekil üles laupäeval, 06.04 Jazzilaval. Loe lähemalt SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles