Zajnal: Traditsioonilised Ungari dance-house sündmused on meid olulisel määral mõjutanud

TMW
Copy
Foto: TMW pressimaterjal

TMW Fenno-Ugria õhtu 11. mail Erinevate Tubade Klubis toob ilmsiks eestlaste ja teiste soome-ugri rahvaste muusikapärandi eheda võlu. Lavale astuvad traditsiooniteadlikud muusikud, kes on juuripidi seotud oma rahva pärimuse ja loodusega, kuid hoiavad tihedat sidet ka tänase maailmaga.

Üheks esinejaks on ka Ungarist pärit Zajnal. Zajnal on kui kõigi neid ümbritsevate kultuurimuljete jäljendus, olgu see siis ungari folk, tantsumuusika või urbanistlik elektroonika. Vestlesime bändiliikme Gabor Kovacsiga.

 

3 asja, mis teevad Zajnalist Zajnali?

Meie kirg, meie pillimänguoskus ja pidev omavaheline loominguline võitlus.

Mis on teie või teie loomingu kohta kõige enam levinud eelarvamus?

Et meie muusika on Ungari folk, kuid see on tõest kaugel. Kuigi meil on palju häid mälestusi traditsioonilistest Ungari dance-house sündmustest. Need mõjutasid meid olulisel määral.

Millist atmosfääri loodate enda muusikaga luua?​

Erinevat atmosfääri - veidrast täiesti pimedani. Kuid peamiselt sõltub see tujust ja publiku tõlgendusest.

Viimane lugu, mida kuuldes tekkis samastumistunne?

Meie grupivestlusest leitud looga - "Eugenia Nicolae & Cazanoi Brothers feat. rimenescu - Inima n-o mai rabda".

Kellesse või millesse sa viimati armusid?

Espresso tonicusse.

Kes või mis sinus viimati pahameelt tekitas ja miks?

Espresso tonic, tüdinesin ära.

Mis on esimene märk sellest, et oled milleski edukas?

Peame olema teineteisega ühel lainel prooviruumis, seejärel ühel lainel publikuga kontserdipaigas. Peale selle võiks keegi meist kogenum veel justkui valideerida fakti, et oleme õigel teel, kuhu iganes see meid siis ka viib. Kõik täpselt selles järjekorras. Meie puhul kehtib see küll muusiku töö kontekstis, kuid seda mõtteviisi saab iga tegevuse puhul kasutada.

Millist uut harjumust tahaksid endas juurutada?

Raske küsimus. Ütleme nii, et meil kõigil on harjumusi, millest sooviks vabaneda.

Mida küsiksid oma suurimalt iidolilt?

Olen ühelt oma iidolilt - Balázs Szokolay Dongólt, kes on impro- ja folkmuusik - küsinud “Jaa, aga kuidas sa ikkagi niimoodi mängid?!” pärast seda, kui kuulsin teda stuudios mängimas. Ta vastas, et peame lihtsalt kuulama, kuidas enne meid on mängitud ja kõik muu tuleb iseenesest. See polnud maailma parim küsimus, kuid see vastus oli kõik, mida ma vajasin.

Kas AI on sõber või vaenlane?

AI saab olema see, milleks inimesed selle vormivad. Meie arvamused bändis varieeruvad, kuid peame kõik end vastutavateks AI tuleviku ees.

Mida ootad kõige enam aastal 2023 muusikast?

Uusi kõlasid ja sügavaid esinemisi, nagu ikka.

 

Aga Tallinn Music Weekilt?

Oleme süvenenud nii konverentsi- kui muusikaprogrammi juba nädalate kaupa, kuid selle asemel, et jagada oma eelistusi, kasutaks võimalust ja ütleks, et paljude meie sõprade sõnul, kes kas elavad Tallinnas või on TMWl esinenud, saab see olema üks parimaid elamusi. Üldse. Nii et meil ausalt öeldes pole aimugi, mida oodata, aga läheme TMWle avatud meeltega vastu!

 

Zajnal astub üles 11. mail Fenno-Ugria õhtul Erinevate Tubade Klubis kell 23.30. Samal õhtul esinevad veel TKP: Julgī Stalte & Ēriks Zeps (LV), Duo Ruut, Mari Kalkun, Hurja Halla (FI) ja Tintura.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles