Rūta MUR: "Tahaksin vähem mõelda ja lihtsalt elada."

, Tallinn Music Week
Copy
Foto: TMW

R2 TMW programm saab olema sama värske ja kirev nendeks raadioeeter. Esitlusõhtu raames käib lavalt läbi nii kohalikke kui ka välismaiseid tegijaid, kelle seas ka Rūta MUR Leedust.

Rūta MUR on Leedu artist, kes alustas heliloomingu ja laulmisega 2015. aastal pärast leedu filoloogia bakalaureusekraadi omandamist Vilniuse Ülikoolis. Ta on andnud üle saja kontserdi Leedus, Saksamaal ja Lätis, teinud koostööd erinevate produtsentide ja artistidega ning andnud välja kolm enese produtseeritud albumit ja ühe EP. Ta töötab heliloojana teatris ja on 2022. aasta Euroopa Kultuuripealinna Kaunase suursaadik. Inspireerituna 80ndate romantilisest melanhooliast ja süntesaatorite helidest, loob ta lugusid, milles valitseb nostalgiline, uusromantiliste žanrite atmosfäär. Rūta MUR laulab nii leedu kui ka inglise keeles ning tema peamiseks teemaks on armastus ja kõik, mis sellega kaasneb. Tema muusikat kirjeldatakse kui sügavat emotsionaalset seisundit, melanhoolset igatsust kellegi järele, kes hoolib. Uurisime lauljalt, mis lugu tekitas temas viimati samastumistunnet ja millist uut harjumust sooviks ta omandada?

3 asja, mis teevad sinust sinu?

Loovus, distsipliin, naer.

Mis on sinu või sinu loomingu kohta kõige enam levinud eelarvamus?

Minult küsiti varem, kes mulle muusikat ja sõnu kirjutab ning kas see on minu päris hääl, kui ma laulan. Aga jah – ma olen laulja, produtsent ja laulukirjutaja.

Millist atmosfääri loodad enda muusikaga luua?​

Muusikas otsin ma midagi püha, mis kuulub ainult mulle. Kõik on seotud enda kogemisega muusikas. Pole tähtis, kas see on nostalgia, melanhoolia, viha, kurbus või jumalik side universumiga. Ükskõik, mis kuulaja jaoks resoneerib.

Viimane lugu, mida kuuldes tekkis samastumistunne?

Herb Alpert - “Rotation”. Nii lihtsakoeline vajadus, ent janunen suve ja sooja ilma järele. Pärast nii pikka külma ja halli perioodi on see midagi hädavajalikku – see on midagi, mida on vaja on elu jätkamiseks tunda. See laul toob mulle kuuma puhkuse rahu.

Kellesse või millesse sa viimati armusid?

Elu ise ja mingi materialistlik värk. Tähtis on tasakaal maiste naudingute ja metafüüsilise elukäsituse vahel.

Kes või mis sinus viimati pahameelt tekitas ja miks?

Halvad juhid. Vihastavad mind nii väga, et muutun autoga sõites teistsuguseks inimeseks.

Mis on esimene märk sellest, et oled milleski edukas?

Ühiskonna positiivne tagasiside. See on äratundmine, mis tekitab tohutuid dopamiinilaineid ja laseb sul tunda, et suudad saavutada veelgi rohkem ja kõike.

Millist uut harjumust tahaksid endas juurutada?

Tahaksin vähem mõelda ja lihtsalt elada.

Mida küsiksid oma suurimalt iidolilt?

Kuidas teha kompromisse muusikaäri tumedama poolega?

Kas näed tehisintellektis pigem sõpra või vaenlast?

Mõlemat tegelikult. Kõik sõltub sellest, kuidas seda tulevikus reguleeritakse. Ma näen tehisintellekti kui midagi piiramatut, seega võib see olla kasulik, aga ka surmav. Oleneb alast, kus seda kasutatakse.

Mida ootad kõige enam aastal 2023 muusikast?

Tahan areneda artistina ja tahan, et mu muusika jõuaks veelgi suuremate kuulajateni.

Aga Tallinn Music Weekilt?

See on mu esimene kord Eestis. Loodan, et see kontsert on sild, mis viib mind lähemale oma unistusele saada ülemaailmselt tuntud artistiks.



Raadio 2 LIVE Tallinn Music Weeki esitlusõhtu toimub laupäeval, 13. mail. Lisaks Rūta MURile astuvad üles ka Arya Zappa (DE), IVI, Elephants From Neptune, Sweet Tempest (DE; DK), Trad.Attack! ja manna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles