Tallinn Music Weeki linnafestival kutsub päevastele avastusretkedele

Tallinn Music Week
Copy
Foto: Siim Lõvi

10.–14. mail toimuva „uue muusika ja homsete mõtete festivali“ TMW linnaprogramm täidab kevadise Tallinna kunsti, valgusradade, rattatuuride, moodsa gurmee ja ligi 20 ootamatuis paigus toimuva kontserdiga. Euroopa rohelises pealinnas Tallinnas Lasnamäest Telliskivi Loomelinnakuni ning Viru Keskusest ja vanalinnast Kalamaja ja Koplini ulatauvale linnafestivalile on oodatud igas eas huvilised

Ühendades jõud kunstifestivaliga „Ma ei saa aru“, avatakse TMW avapäeval, kolmapäeval, 10. mail Telliskivi Loomelinnakus kaks mahukat ja eriilmelist helikunsti näitust. Rohelises Saalis muusiku ja kultuurikorraldaja Aivar Tõnso kureeritud näitusel „Sõna saab heli“ pakuvad seitse Eesti kunstnikku terviklikku ruumilist kogemust, mis on sündinud helide märkamisest ja sellele lisatähenduse andmisest. Loomelinnaku B-hoone koridoris saab kogeda Saksa kunstnike Martin Reckeri ja Paul Hauptmeieri installatsiooni „Aja rajad“, mis viib unenäolisele heli, rütmi ja valguse teekonnale.

Neljapäeval, 11. mail toimub Tallinna Kunstihoone Lasnamäe paviljonis TMW 2023 avamine, mille järgselt avaneb harukordne võimalus eeltutvuda järgmisel päeval, 12. mail avatava Eesti Kunstnike Liidu Kevadnäitusega. Alates neljapäeva õhtust annavad Kalamaja Krulli kvartalile uue hingamise EKA tudengite valgusinstallatsioonid.

Reede ja laupäeva, 12.–13. mai pärastlõunail saab tavatutes paikades üle linna kogeda ligi 20 tasuta kontserti TMW artistidelt meilt ja mujalt. Viru Toidutänava linnalaval esineb Karl Killingu ja Minimal Windi kõrval ka Nigeeria-Kanada r’n’b artist Sadé Awele. Prantsuse popduo Charlotte Fever kohtub Eesti resideeruva maailmakodaniku Discours Synthétique’i prantsuse synth-wave’i tõlgendustega Kunstihoone Lasnamäe paviljonis. Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis esitleb Telliskivi baaris Põhja Konn põhjamaiseid artiste, nende seas noort Rootsi staari Graham Lake’i. Festivalinädalaks TMW infopunktiks kehastuva IDA Raadio algupäraseks koduks olnud merekonteineri katusel astuvad üles nii meie Ouu kui ka Hollandi bänd Bazzookas.

Laupäeval, 13. mail kell 12–17 toimub Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse (EKKAK) kureeritud TMW galeriituur nii Eesti kui ka rahvusvaheliste kunstnike värske loomingu näitustega Kunstihoone Lasnamäe Paviljonist Temnikova & Kasela galerii ja Telliskivi Loomelinnaku Rohelise saalini. Näitusepaikades on võimalik kohtuda ka galeristide ja kunstnikega.

Laupäeval kell 13–16 leiab Balti Jaama Turu väravate ees aset audiokandjate kollektsionääride tähtsündmus Plaaditurg. Festival lõpupäeval, pühapäeval, 14. mail oodatakse huvilisi rattaretkele linnaosade vahelisse rohekoridori Putukaväilale, mis ulatub Hiiult Mustjõe külaplatsini.

Terve TMW nädala vältel aidatakse festivalikülastajail leida teed ka pealinna pulbitseval toidukultuuri maastikul Viru Toidutänavast vanalinna ja Põhja-Tallinnani. „TMW Maitsed“ programmis on esindatud üle 30 restorani, nende seas nii Põhajamaade restoranigiidi White Guide’i poolt tutnnustatud tegijad kui ka rohetähisega toidupaiku, mis pakuvad festivalikülalistele erimenüüsid ja soodustusi. 

Enamik TMW linnafestivali toimumispaiku ei asu üksteisest kaugemal kui 20 minuti jalutusteekonna või 10 minuti rattasõidu jagu, võimaldades linnas liikuda tervist turgutades ja keskkonda säästes. TMW soovitab liikuda näiteks linnalavade vahet jala, ratta või tõukerattaga, sooritades muusikalise roheretke Kunstihoone Lasnamäe paviljonist Viru Toidutänavani ja Kalamaja päevadelt festivali keskusse Telliskivi Loomelinnakusse.

TMW linnalavade ja kunstiprogrammi ajakava

Linnalavad

R, 12.05
Põhja Konn (Telliskivi 60a-5).
Esitleb Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eestis

17.00 DJ Bunuel (FI) |17.30 NEØV (FI) | 18.30 Graham Lake (SE)

L, 13.05
Tallinna Kunstihoone Lasnamäe paviljon (Jaan Koorti 24)

12.00 Charlotte Fever (FR) | 13.00 Discours Synthetique (EE)

Jala: 1h / rattaga/elektritõukerattaga: 25 minutit

Viru Toidutänav (Viru väljak 4). Esitleb Viru Keskus

13.00 Minimal Wind (EE) | 14.00 Sadé Awele (CA) | 15.00 Karl Killing (EE)

Jala: 27 minutit / rattaga/elektritõukerattaga: 15 minutit

Kalamaja päevad (Salme 12)

13.00 Aston Kais (LV) | 14.00 Dumai Dunai (CA/UA/BG)

Jala: 10 minutit / rattaga/elektritõukerattaga: 6 minutit

Volta kvartal x Viru Burger (Tööstuse 47d). Esitleb Endover:

13.30 Leik (EE) | 14.30 Shira (EE) | 15.30 Abekejser (DK)

Jala: 20 minutit / rattaga/elektritõukerattaga: 10 minutit

Ilma pood (Telliskivi 60a)

16.00 Stefania Boiko (EE) | 17.30 Tolü Makay (IE)

Jala: 30 sekundit

Merekonteiner Telliskivi Loomelinnakus (endine IDA Raadio)

17.00 Bazzookas (NL) | 18.00 Ouu (EE)

Kunstiprogramm

Kunstifestivali „Ma ei saa aru“ näituste avamised Telliskivi Loomelinnakus

K, 10. mai kl 11.00

Roheline saal: „Sõna saab heli". Raul Keller, Liisa Hirsch, Taavi Suisalu, Sten Saarits, Erik Alalooga, Katrin Enni ja Mari-Liis Rebane. Kuraator: Aivar Tõnso

B-hoone koridor: Martin Recker ja Paul Hauptmeier: „Aja rajad”

EKKAK galeriituur

L, 13. mai kl 12–17

12.00 Tallinna Kunstihoone Lasnamäe paviljon (J. Koorti 24)

Kevadnäitus 2023

13.15 Okapi galerii (Niguliste 2)

Taavi Tuleva isikunäitus „Mõttemustrid“

14.00 Temnikova & Kasela galerii (Peetri 12)

Sevina Tzanou ja Toni Schmale: „Final Fantasy“

14.30 Positiiv galerii (Roo 21a)

Anneli Ivaste ja Kristel Schwede duonäitus „Vaikusest välja voolanud“

15.15 Vaal galerii (Telliskivi 60a/5)

Kadri Toomi isikunäitus „Õhulaev ja kasvuhooned“

15.45 Juhan Kuusi Dokfoto Keskus (Telliskivi 60a)

„Fotoskoopia – minifotograafia puudutus“

16.15 Telliskivi Loomelinnaku Roheline Saal

Eesti helikunstnike näitus „Sõna saab heli“

Fotonäitused Fotografiska Tallinnas

(Telliskivi 60a-8)

N, 11. mai kl 09.00–20.00 | R, 12. mai kl 09.00–23.00 | L, 13. mai kl 10.00–20.00

Miles Aldridge:„Virgin Mary. Supermarkets. Popcorn”

Andres Serrano: „Kurikuulsad”

Snezhana Von Büdingen-Dyba: „Kohtumised Sofiega”

EKA tudengite valgusinstallatsioonid „Krulli kuma”

Krulli kvartal (Kopli tänav 70a)

N, 11 mai–P, 14. mai

Tudengid: Kristi Tšernilovski, Caitlyn Kesa, Saskia Krautman, Frank Kuresaar, Karl Perens, Triin Indlo, Madli Rööp, Eva Maria Põldmäe, Triinu Väikmeri, Kadri Vahar, Anna Minchenkov, Aasa Ruukel, Elle Lepik ja Vivian Ilves. Kursuse juhendaja: Elo Liiv

Valgusraja arhitektuurne valgustus: Kristi Tšernilovski, Elo Liiv, Janno Siil, Rinald Kodasma

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles