Maria W Horn: "Eesti kooritraditsioon on mind väga palju mõjutanud."

, Tallinn Music Week
Copy
Foto: Postimees

Tallinn Music Weeki raames kõlab täna õhtul võrratu akustikaga Püha Katariina kirikus Rootsi helilooja ja avangardmuusiku Maria W Horni teos «Dies Irae» autori ja Tallinna Tehnikaülikooli Akadeemiline Naiskoori esituses.

Maria W Horni kompositsioonid rakendavad sünteetilisi helisid, elektroakustilisi ja akustilisi instrumente ning muid audiovisuaalseid komponente, kasutades sageli generatiivseid ja algoritmilisi protsesse tämbri, häälestuse ja tekstuuri juhtimiseks.

Ta kasutab mitmekesist instrumentatsiooni, alates analoogsüntesaatoritest kuni koori, keelpillide, oreli ja erinevate kammermuusika vormideni välja. Akustilised instrumendid on sageli seotud digitaalse sünteesi tehnikatega, et laiendada instrumentide tämbrivõimet. Tema minimalistlikel struktuuridel põhinev looming uurib helide spektraalseid omadusi ja nende võimet ületada aega ja ruumi, reaalsust ja unistusi.

«Muusika tegemine on natuke nagu aiandus või mittemateriaalse skulptuuripargi rajamine – see on transformatiivne kogemus, mida ma oma ellu vajan,» lausub Maria. «Tihti tuleb hoolitseda mitme protsessi eest erinevates õitsemis- või lagunemisseisundites, mis nõuab fantaasiat ja tahte suunamist.»

Oma kompositsioone kirjeldab Maria kui huvi luua teistele transformatiivseid kogemusi. «Püüan publikut alati suunata fokuseeritud kuulamisele ja kõrgendatud tundlikkusele kuulamise enda suhtes. Loodetavasti võib see kaasa tuua tugevamaid emotsioone ja muusikasse kadumise tunde,» seletab ta. Samas nendib Maria, et kõik taandub usku mõistuse loomupärasesse muutumisvõimesse ja selle võimesse uusi maailmu ette kujutada.

Maria teos «Dies Irae» kõlab Tallinna Tehnikaülikooli Akadeemiline Naiskoori esituses täna õhtul kell 19.00. See on esimene kord, kui «Dies Irae» tuleb ettekandele kooriga, varem on seda teost ette kantud vaid vokaalkvartetina. «Eesti kooritraditsioon on mind väga palju mõjutanud ja eriti just Arvo Pärdi looming, nii et selle teose esitamine koos Eesti kooriga on minu jaoks väga eriline. Pean tunnustama oma agenti Giorgiot selle koostöö teostamise eest!»

Rohkem infot tänase kontserdi kohta leiad SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles