Estyr: "Miski ei ületa publikut, kes soovib artistiga suhelda."

, Tallinn Music Week
Copy
Foto: Postimees

Telliskivi Erinevate Tubade klubis toimub reede, 6. mail TMW Made in Canada õhtu, mis saab teoks koostöös Kanada sõltumatu muusika assotsiatsiooni (CIMA), festivali BreakOut West ja Kanada Suursaatkonnaga Eestis. Laval on kuus vahtralehemaa artisti, kelle seas ka Estyr.

Estyr põimib oma loomingus naiselikkust, südamevalu ja äärelinnaelu. Tema lauludes kohtuvad lopsakas vokaal ja kitarrihelid, mis liiguvad mööda ambient-indie rocki ja alternatiivse R&B radu. Pole vahet, kas tas esineb üksi või oma eksperimentaalse bändiga Tiger Balme – Estyri lavahoiak on alati südantsoojendav. Ta köidab publikut, paneb inimesi naerma, mõtisklema ja tervenema. Uurisime artistilt, mis või kes teda kõige enam mõjutab ja kui suurt rolli mängib keskkond tema esitustes?

Mis on muusikuks olemise juures parim osa?​

Muusikuks olemine annab mulle vabanduse olla taas laps – mängida ja teeselda, olla täiesti aus, proovida uusi asju ja väljendeid. Ja siis paneb see mind mõistma, et ma pole kunagi vajanud vabandust! See on väga silmiavav.

Mis teeb sinu silmis (või siis kõrvus) kellestki «hea» artisti?

Hea kunstnik on piisavalt julge, et olla haavatav ja anda oma töös edasi midagi endast.

Kas sind mõjutavad rohkem inimesed või paigad?​

Ma ei ole kindel, et suudan inimesi kohtadest eraldada. Kui ma mõtlen enda jaoks kallite inimeste peale, siis mõtlen sellele, kus me kohtusime ja kus oleme koos elanud. Mu keskkoolisõbrad meenutavad mulle äärelinna parklates hängimist ja Walmartis lõbutsemist. Soome tädi toob meelde maikellukesed Helsingis. Kui mõtlen oma elukaaslasele, siis meenub mulle Toronto südatalv. Kõik mu laulud räägivad inimestest, nii et ilmselt siis inimesed.

Kellesse või millesse sa viimati armusid?

Jänesesse, kelle me lõunapausi ajal parklast leidsime. Nüüd kasvatab teda mu kolleeg.

Mis sinus viimati ärevust tekitas ja miks?

Mõte sellest, et inimesed, keda ma armastan, jäävad vanaks.

Milline träkk või album peegeldab kõige paremini sinu praegust tuju?

Big Thiefi «Change» on minu praegune meeleolu. See kajastab suurepäraselt, kui mõrkjasmagusad võivad uued asjad olla.

Kuidas sa tahad, et inimesed end sinu muusikat kuulates tunneksid?​

Ma tahan, et inimesed tunneksid nagu nad kõnniksid kuuvalguses mööda teed ja kohtaksid võõrast inimest, kes on tegelikult nemad ise. Mulle meeldiks, kui inimesed tunneksid, et nad saaksid justkui koju tulla ja tunneksid end oma kehas veidi urvalisemalt.

Kui suurt rolli mängib keskkond sinu esitustes?

Miski ei ületa publikut, kes soovib artistiga suhelda. Minus toovad alati parima esile hetked, kus saan luua sideme inimestega, kes mind kuulavad ja tekib dialoog. Esinesin hiljuti Kanadas Quebecis Oka rahvuspargis. Oli vaikne ja lumine. Seal oma laule lauldes tundus see väga aupaklik ning erinev baaridest ja klubidest, kus olen harjunud üles astuma.

3 asja, mida sa Tallinn Music Weekilt ootad?​

Arvan, et kohtun mõne tõeliselt erilise inimesega. Ma ei jõua ära oodata, millal näen imeilusat Tallinna ja tean, et komistan ka mõne imelise uue artisti otsa.

3 asja, mida publik võib sinu TMW esinemiselt oodata?​

Suured tunded, eeterlikud helid ja natuke ununenud soome keelt.

TMW 2022: Made In Canada kuraatorõhtu toimub reedel, 6. mail Tallinna Erinevate Tubade Klubis. Laval on veel Goodnight Sunrise, Clea Anaïs, Balaklava Blues, Arcana Kings ja DEF3.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles