Liis Ring: “Muusikuks olemine on privileeg ja tegelikult lausa teraapiline, sest sind kuulatakse ära.”

, Tallinn Music Week
Copy
Foto: (c) Christoffer Rutstrom

Häbitud hedonistid ja peavoolu homsed tooniandjad, siiralt konstrueeritud, ent kindlasti mitte lõpuni sirgjoonelised. Katkestused, glitchid, uued ideaalpopi valemid – see kõik on TMW Soda Pop! Festivali moodsaimal klubiööl Uues Laines astub teiste seas lavale ka Liis Ring

Liis Ring on muusik, helikunstnik, fotograaf, linnuvaatleja ja loodusearmastaja, kes jagab oma elu Göteborgi ja Tartu vahel. Ta on alates 2012. aastast tegelenud oma muusika salvestamise ja produtseerimisega tee-ise vaimus, mis on kaasa toonud kahe täispika albumi (mõlemad kodumaiselt Õunaviksilt) ja kahe EP ilmumise, töid teatrietenduste ja filmide helikujundusega ning rahvusvahelisi koostööprojekte. Vestlesime Tallinn Music Weeki eel Liisiga nii heast kui ka halvast ärevusest ning meenutasime õrna teismeiga!

Mis on muusikuks olemise juures parim osa?

Vabadus end läbi väga vahetu, kuid samas abstraktse meediumi väljendada…Muusika on selles mõttes suurepärane, et annab mulle võimaluse väljendada kõike seda, mida sõnad ei saa. Muusikuks olemine on privileeg ja tegelikult lausa teraapiline, sest sind kuulatakse ära. See võimaldab sügavalt isiklikke teemasid jagada kontvõõrastega ilma, et piinlik hakkaks.

Mis teeb sinu silmis (või siis kõrvus) kellestki "hea" artisti?

Mind inspireerivad iseseisvus, ausus ja omanäolisus nii muusikas kui ka üldisemas mõttes. Eelistan perfektsuseni timmitud ja produtseeritud muusikale kodukootust ja DIY-suhtumist – soovin kuulda (ja näha) inimest, mitte toodet. "Hea" artist on minu kõrvus keegi, kes julgeb olla "ise" oma hapruses ja tugevuses, sealjuures kompromissitult "oma asja" muusikasse valades.

Kas sind mõjutavad rohkem inimesed või paigad?

Raske küsimus, kuna inimesed ja paigad kipuvad tahes-tahtmata üksteisega sümbioosis olema. Loomingulises mõttes jäävad aga paigad kindlasti peale. Olen sellise introvertse ja vaatlejaliku loomuga ning mulle tundub, et paigad annavad mulle rohkem aega ja vabadust, et neisse süübida ja neid tunnetada. Paigad on alati me ümber ja mõjutavad meid ilma, et tingimata selle üle juurdleksime ning annavad igal juhul mulle rohkelt loomingulisi impulsse, mille pinnalt muusikat kirjutada. Olen mitu aastat juba kohtadest inspireerituna muusikat loonud ja näiteks viimase albumi "Woolgathering" puhul oli mu üks põhimõtteid salvestada kõik lood võimalikult nende paikade lähedal, kus nad sündisid – et säiliks inspiratsiooni hetk, paik ja ruum ka muusikas.

Kelle poster sul teismelisena seinal ilutses?

Mu mäletamist mööda olid seal "Harry Potteri" ja "Sõrmuste Isanda" tegelased. Ma vist päris oma lemmikbändide ja artistide postreid ei saanudki kunagi, sest see oli pre-internetiostude aeg ja tiinekate ajakirjade vahel olid alati liiga mainstream asjad mu jaoks…Ostsin hoopis söömata jäänud koolilõunate raha eest CD-plaate ja sodisin ise seinale lemmikbändide nimesid – The Beatles, Mew, Smashing Pumpkins olid seal mingil hetkel kindlasti.

Kellesse või millesse sa viimati armusid?

Kuldsesse päikesesse, viimati täna õhtul.

Mis sinus viimati ärevust tekitas ja miks?

Halvas mõttes ärevust: Sõda Ukrainas. Ja elades Rootsis tekitab ärevust ka fakt, et sealne üldsus sellest sõjast tulenevat ohtu Eestiga võrreldes eriti tõsiselt ei võta. Et Ukraina sõjast kipub uudistes saama "üks paljudest sõdadest", lihtsalt argipäevane teadmine ja informatsioon. Aga sellest peab rääkima, peab jagama – see ei tohi saada uueks normaalsuseks!

Heas mõttes: Mind ootavad ees kolm toredat nädalat Eestis oma lähedaste ja sõprade seltsis, mille jooksul annan ka nii mõnegi kontserdi. Kevad teeb ärevaks!

Milline träkk või album peegeldab kõige paremini sinu praegust tuju?

Cate le Bon'i "Pompeii" on album, mille juurde olen sel kevadel ikka ja jälle ringiga tagasi jõudnud – seal on sügavust ja teravust, mis muusikaliselt kerges ja õõtsuvas kastmes serveeritult mõjub kuidagi mõnusalt uudselt. Nagu kevad, mis hoolimata pikast vindumisest ja ärevusest siiski õitsema puhkeb ja naeratuse näole toob.

Kuidas sa tahad, et inimesed end sinu muusikat kuulates tunneksid?

Vabana on ehk kõige õigem sõna? Et nad ei tunneks survet midagi tunda! Soovin pakkuda võimalust kaotada end täielikult helidesse, käia nii-öelda korra "ära". Nagu meditatsioon. Ja eks siis igaüks ise tunneb selle jooksul omamoodi – mõni tantsib, teine jääb magama.

Kui suurt rolli mängib keskkond sinu esitustes?

Väga suurt rolli! Mingid keskkonnad soodustavad süvitsi kuulamist ja teised üldse mitte – ja ma arvan, et just intiimsemad ja pretentsioonitumad paigad soodustavad mu esitusi. Kui usaldad ruumi enda ümber, siis saad sügavamale helidesse end ära kaotada. Parimad kontserdid on mul olnud pigem keskpäraste akustiliste eeldustega, kuid atmosfääri mõttes väga erilise vaibiga kohtades…enamasti on need olnud paigad, mis pole traditsioonilises mõttes kontsertpaikadeks loodud ja kus on selle tõttu juures mõni soodustav "kiiks". Olen esinenud näiteks mitmetes elutubades, näitusesaalides (maalide vahel), aga ka ühes angaaris ja Tartu rongijaama perroonil.

3 asja, mida sa Tallinn Music Weekilt ootad?

  • Uusi muusikalisi leide enda jaoks
  • Inspireerivaid kohtumisi ootamatutes paikades
  • Vähemalt üht korralikku tantsu (armastan väga tantsida kui vaib seda soodustab)

3 asja, mida publik võib sinu TMW esinemiselt oodata?

  • Mitmekihilisust – nii źanrilises kui helipildilises mõttes
  • Rohkelt uusi lugusid
  • Võimalust nii magades kui tantsides muusikal end kanda lasta – mõlemad variandid on väga teretulnud!

TMW 2022: Soda Pop klubiöö leiab aset neljapäeval, 5. mail lokaalis Uus Laine. Lisaks Liisile on laval ilmakuulsa hüperpopi leibli PC Music artist Caro<3 Inglismaalt ning sünesteesia ja r'n'b stilist MANX Rootsist. Sumedale deep pop / r'n'b rännakule viib narvakast tulevikutegija IVI, uue aastatuhande pungiga lajaravad ulakalt mänguline Bubble Gum expLOTION Lätist ning räppar-tantsija-näitleja Sahareya ehk Sarah Al Saleh Sloveeniast. Valusalt trendika tempo ja sünteetilise iluloome üledoosi tasandavad pisut turvalisemaks Brasiilia-Eesti räppar ja produtsent Yung Vinsk ning oma loominguga FIFA 20 heliribale jõudnud Iiri produtsent Chris Kabs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles