Tallinn Music Week toimub Tallinnas ja Narvas sel nädalal

Tallinn Music Week
Copy
Telliskivi Loomelinnak, Tallinn
Telliskivi Loomelinnak, Tallinn Foto: Kaupo Kalda

Kolmapäeval, 4. mail algab rahvusvaheline muusika- ja linnafestival Tallinn Music Week (TMW), toimudes tänavu erandkorras lisaks Tallinnale ka Narvas. TMW toimub 4.–6. mail Tallinnas ja 7.–8. mail Narvas. Kahe linna ühendfestivaliga tähistatakse ühtsust ja koosolemist.

Alates tänasest saab eelmüügist ostetud festivalipasse käepaelte vastu vahetada TMW infopunktis Nordic Hotel Forumis.

TMW muusikafestivalil esineb ligi 200 artisti kogu maailmast, neist nimekaimad Narvas Kreenholmis üles astuvad Floating Points ja Tirzah Inglismaalt. TMW konverentsil Tallinnas Nordic Hotel Forumis ja Narvas multimeediakeskuses OBJEKT osaleb ligi 700 rahvusvahelise muusikatööstuse esindajat ning selle nimekaimate esinejate seas on plaadileibli Bella Unioni asutaja Simon Raymomde, PR-guru ja popikroonik Jane Savidge, “Matrixi” helilooja Johnny Klimek. TMW linnafestival utvustab kaht linna läbi kunsti, avalike vestluste. noorte- ja lasteprogrammi, linnalava-kontsertide ja ekskursioonide.

“Korraldame festivali nii Tallinnas kui Narvas, et toetada Eesti ühtsust ja Euroopa muusikakogukonna solidaarsust,” kommenteerib TMW juht Helen Sildna. “Kogu Euroopa on just nii tugev kui ükskõik milline meie piirilinn. Ühtsena saame toetada ka Ukrainat. Muusika ühendab ja festivali lõpetame koos sadade külalistega Euroopast – Kreenholmis, mis on sümboolne nii oma asukoha kui ka lootuse poolest, et just kultuur käivitab selle massivse tööstuskompleksi uuele elule. Pühapäeval tähistame Narva kogukonnaaias emadepäeva. Uued traditsioonid on koos loomiseks.”

Kreenholmi manufaktuur
Kreenholmi manufaktuur Foto: Tõnu Tunnel

TMW festivalinädala ülevaade

Esmaspäev, 2. mai: avatakse TMW infopunkt

Alates tänasest kuni nädala lõpuni on avatud TMW infopunkt Nordic Hotel Forumi fuajees, kus saab eelmüügist ostetud TMW festivalipasse ja PRO passe käepaelte vastu vahetada. Lisainfo: tmw.ee/et/praktiline-info

Kolmapäev, 4. mai, Tallinn: TMW Jutud, laste- ja noorteprogramm

TMW 2022 algab kolmapäeval kell 16 kõikidele huvilistele avatud vestlusega “Kultuur hoiab meid murdumast” plaadipoes-baaris Terminal. Arutelus osalevad Narva linnapea Katri Raik, Tallinna abilinnapea Kaarel Oja, Kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler Piret Hartmann ja festvalil esinevad muusikud. Vestlust saab otseülekandena jälgida Postimehe veebis

Avavestlusele järgneb arutelu “Kliimast, kriisist ja unistustest” koostöös Eesti Noorte Vaimse Tervise Liikumise ja Tallinna Haridusameti noorsootöö osakonnaga ning Tartu 2024 Extended noortetiimi kureeritud vestlus sellest, kuidas kultuurielu ka väljaspool pealinna õitsema panna. Lisainfo: tmw.ee/et/jutud

Kell 17 algab Vivistop Telliskiviss lastelt-lastele minifestival TMW Kids x VIVITA lõbusate muusikatöötubade ja tulevikutähtede kontsertidega. Lisainfo: tmw.ee/et/lasteprogramm

Neljapäev, 5. mai: muusikaprogramm ja galeriiõhtu Tallinnas

TMW muusikafestivali avab neljapäeval kell 16 Tallinnas Telliskivi Loomelinnaku väljakul tasuta kontserdiga Ukraina poptäht Ivan Dorn.

Kokku toimub neljapäeval Telliskivist vanalinnani kaheksa TMW kuraatorõhtut. Püha Katariina kirikus kõlab Rootsi helilooja Maria W Horni teos “Dies Irae” autori ja Tallinna Tehnikaülikooli Akadeemilise Naiskoori esituses. Vaba Laval esinevad vaheldumisi Aafrika päritolu artistid ning Viljandi pärimusmuusika festivali lemmikud. Erinevate Tubade Klubis õhtul kuuleb soome-ugri rahvaste muusikapärandit ja Uues Laines seikluslikku tulevikumuusikat. Jazziklubi Philly Joe’s leiab aset jazzimaraton ja Fotografiskas Warner Music Live esitlusõhtu. Sveta Baari ja F-Hoone musta saali täidab indie, rock ja elektroonika kogu Euroopast. Vaba Lava Africa NOW programmi kannab üle Raadio 2.

FO SHO
FO SHO Foto: Promofoto

Kell 17.00–20.00 toimub Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse (EKKAK) kureeritud pikendatud avamisaegadega galeriiõhtuga Tallinna Neljapäev, millest võtavad osa kuus kunstigaleriid. Toimuvad näitusetuurid ning kohtumised galeristide ja kunstnikega. Lisainfo: tmw.ee/et/kunst

Reede, 6. mai: konverents Nordic Hotel Forumis, muusikaprogramm Talinna klubides

TMW muusikatööstuse konverents algab reedel kell 10 Tallinnas Nordic Hotel Forumi Siriuse saalis kultuuriministri Tiit Teriku avakõnega.

Avapaneelis on arutlusel muusika ja kultuuri kui ühiskonna heaolu eestvõitleja roll. Arutelu muusikast ja põgenikekriisist juhib UNESCO muusikalinn Tallinn. Konverentsi nimekaimate esinejate seas on plaadileibli Bella Union asutaja Simon Raymonde, britpopi kõmuliste meediakampaaniate autor Jane Savidge ja Hollywoodi nõutumaid filmiheliloojaid Johnny Klimek.

Reedeses muusikaprogrammis on tervelt 13 kontserdi- ja klubiõhtut. Klubis D3 “Naapurivisa” õhtul kohtuvad Eesti ja Soome indielegendid Röövel Ööbik ja 22-Pistepirkko. Katariina kirikus esitleb Eesti Kooriühing Mart Saare ja Veljo Tormise loomingu kava ning Tartu produktsioonimaja Ö Stuudio kureerib Uues Laines Tartu 2024 esitlusõhtut. PopSpoti programmis Vaba Laval astuvad üles Eesti ja Lõuna-Aafrika Vabariigi kuumimad nimed meie nublust LAV-i staar-räppari Moozlie’ni, Erinevate Tubade Klubis toimub Made in Canada õhtu ning F-hoones kureerib oma kava Läti kunsti- ja muusikafestival Skaņu Mežs. Festival Võnge esitleb Telliskivi Rohelises saalis Eesti popi tuntuimad tegijad ning tulevikufolgi bänd OOPUS Fotografiskas folktroonika artiste meilt ja mujalt. Von Krahlis kõlab metal, World Clinicu peol lokaalis Kivi Paber Käärid rock ja punk, Sveta Baaris Dark Disko tumedad tantsubiidid ning HALLis techno variatsioonid nii klubi residentidelt kui ka tuntud Itaalia produtsendilt Neel. Raadio 2 kannab üle kontserte PopSpoti lavalt.

22-Pistepirkko
22-Pistepirkko Foto: Promofoto

Laupäev, 7. mai: konverents, muusika-ja linnafestival Narvas

Festivali keskus Narvas on Vaba Lava Narva, kus kolmapäevast pühapäevani on avatud ka TMW infopunkt.

TMW Narva-programmi avavad laupäeval kell 12 Eesti Vabariigi President Alar Karis ja Narva linnapea Katri Raik tervituskõnega Narva Vaba Lava ees. Avamisest on oodatud osa saama kõik huvilised.

Päev jätkub konverentsiga multimeediakeskuses OBJEKT ja Vaba Laval. Muuhulgas toimub arutelu “Venekeelne meediaruum Eestis – kelle asi arendada?” ja Narva noorteajakirja “Narvamus” uue numbri esitlus. Music Estonia, Ida-Viru Loomeklastri ja TMW koostöös leiavad aset kohtumised Ida-Viru muusikatööstuse esindajatega.

Vaba Lava Narva esisel seab end terveks päevaks sisse pealinna Plaaditurg. Päevastel linnalava-kontsertidel jõepromenaadist rulapargini esinevad armastatud artistid Marten Kuninga ja Robert Linna duost Narva päritolu räppari Propazha ja Kohtla-Järve koolibändi DB4-ni. Linnaruumis on avatud EKA tudengite ja Narva kunstiresidemtuuri kunstnike heli-ja valgusinstallatsioonid “Piiril” ja “Piirivalgus, toimuvad ekskursioonid Kreenholmis, Baltijetsi tehases, endises Narova mööblikombinaadis ja jõelaeval Caroline. Lisainfo: tmw.ee/et/linn

Õhtuse muusikaprogrammi Narvas juhatab Issanda Ülestõusmise peakirikus sisse Arvo Pärdi teoste kava „Anna meile rahu“ Eesti Filharmoonia Kammerkoori esituses ja Tõnu Kaljuste juhatamisel.

Arvo Pärt, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tõnu Kaljuste
Arvo Pärt, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tõnu Kaljuste Foto: Kaupo Kikkas, Eric Marinitsch

TMW pealaval Kreenholmi manufaktuuris astuvad üles festivali suurimad nimed: elektroonilise muusika produtsent Floating Points ja minimalistliku r’n’b artist Tirzah Inglismaalt. Vaba Laval esineb teiste seas räppar Gameboy Tetris koos sõpradega, kultuurimajas Rugodiv teevad ühiskava Uku Suviste ja Narva Linna Sümfooniaorkester dirigent Anatoli Štšura juhatamise ning. Narva kunstiresidentuuris esmaesitletakse heliteost “Themes For Great Cities: Tallinn & Narva”. Publikule pakutakse ka erakordset võimalust nautida elavmuusikat Kreenholmi kontoris ehk Narva Gate’i tööruumides. Kogu TMW muusikaprogrammi lõpetab festivali Mägede Hääl kureeritud järelpidu Ro-Ro klubis.

Floating Points
Floating Points Foto: Dan Medhurst

Laupäeval ööl vastu pühapäeva, pärast Station Narva pealava programmi Kreenholmis toob öörong festivalikülalisi Tallinna.

Pühapäev, 8. mai

Festivali lõpupäev algab kell 10 narvapärase hommikusöögiga VitaTiimi keskuses, jätkub keskpäeval pikalaua-lõunaga Vaba Loome Keskuse aias ning Curly Stringsi emadepäeva-kontserdi ja ühise puude istutamisega EV100 pargis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles