Tuulikki Bartosik: “24 tundi ööpäevas ei ole mulle iseseisva artisti, ema ja elukaaslasena piisav.”

, Tallinn Music Week
Copy
Foto: Ingrid Kerson

Mitmekülgne muusik ja helilooja Tuulikki Bartosik loob meloodiabassidega akordionil ainulaadse maailma, kus on ühendatud loodus ja lood, mis on seotud elu, erinevate paikade ja inimeseks olemise soojusega. Laupäeval, 7. mail astub ta Tallinn Music Weeki raames üles Narva Gate kontoris Kreenholmis. Uurisime, kui suurt rolli mängib keskkond Tuulikki esituses ja mis temas viimati ärevust tekitas!

Mis on muusikuks olemise juures parim osa?

Ma enda puhul lisaksin sinna veel «muusikalooja», sest minu jaoks on muusikuks olemine ja muusika loomine võrdsed tegevused, kuna loon esitatava muusika ise. Ja see ongi parim osa, et saan ennast väljendada veel ühes keeles, millel on mitu dimensiooni ja lõputult esitusvõimalusi.

Mis teeb sinu silmis (või siis kõrvus) kellestki «hea» artisti?

Autentsus, kohalolek, siirus ja lihtsus, milles pole midagi pealepressivat.

Kas sind mõjutavad rohkem inimesed või paigad?

Kuna ma olen oma loomult väga uudishimulik ja kannatamatu inimene, siis jagan oma elu mitme maa vahel. Olen viimasel ajal märganud, et paigad on mõjutanud ja mõjutavad seni mu elu rohkem kui oskan arvata. Mingi osa minust on alati kohal minule olulistes riigipiire ületavates paikades ja see tekitab tunde, et mu maailm on väga suur ja avar. Mu sügisel ilmuv sooloalbum «Playscapes/Mängumaastikud» räägib samuti mind viimastel aastakümnetel enim mõjutanud paikadest alustades Eestist, kulgedes läbi Euroopa ning jõudes välja Aasiasse. Paigad on veelgi kõnetavamad kui nad on täidetud inimestega, kellega jagan lainepikkusi.

Kelle poster sul teismelisena seinal ilutses?

Freddie Mercury, Queen ja Metallica.

Kellesse või millesse sa viimati armusid?

Mul on viimasel ajal kasside teema üleval – ei suuda neid graatsilisi isepäiseid loomi ära imetleda!

Mis sinus viimati ärevust tekitas ja miks?

See, et 24 tundi ööpäevas ei ole mulle iseseisva artisti, ema ja elukaaslasena piisav. Peale pandeemiat annab see eriti tunda. Kui pandeemia ajal oli aega kohati isegi üle, siis nüüd äkki on aeg kuhugi kadunud. Harjutan hetkes olemist veelgi rohkem kui varem.

Milline träkk või album peegeldab kõige paremini sinu praegust tuju?

Mu tuju võib kiirelt muutuda mingist ootamatust impulsist, aga kaks lugu, mis viimasel ajal on pidevalt mänginud on Hania Rani «Leaving» albumilt «Live from studio S2» ja Jan Blomqvisti «A Bridge Over Novocaine» albumilt «Live in Munich».

Kuidas sa tahad, et inimesed end sinu muusikat kuulates tunneksid?

Mulle meeldib oma muusikaga inimesi enda sisse vaatama kutsuda, peatuma, tunnetama ka seda, mis on meie ümber – looduse rütme, linnaelu kulgemist, elu kogu oma spektriga. Tahaksin, et inimesed rahuneksid, peatuksid ja oleksid hetkes, sest iga kuulamise kord on ainulaadne.

Kui suurt rolli mängib keskkond sinu esitustes?

Ma olen juba pikemat aega ennast metsas salvestanud ja tänaseks andnud ka paar metsakontserti. Metsa akustika on minu muusika ja instrumendi jaoks parim. Aga mõni põneva akustikaga koht nagu näiteks Manufaktuuri tehase tühi hoone, kus ma eelmisel aastal EP «Fýri live» lindistasin, on ka mõnus esinemiskoht. Akustika ja esinemiskoht ise mõjutavad mu mängu ja lugude tõlgendusi. Annan hea meelega kontserte ebatavalistes kohtades just akustika ja ümbritseva keskkonna põnevuse tõttu. Seepärast olen positiivselt elevil ka võimalusest üles astuda täiesti uuel TMW laval Narvas.

3 asja, mida sa Tallinn Music Weekilt ootad?

Uut muusikat, uusi tutvusi, mõnusat olemist. Ootan ka enda ületamist, sest olen esimest korda elektroonikaga laval ja teen nii enda kui ka publiku jaoks midagi täiesti uut.

3 asja, mida publik võib sinu TMW esinemiselt oodata?

Nüanssiderikast helidemaailma, mõnusat kulgemist, rahu.

TMW 2022: muusika Narva Gate kontoris Kreenholmis leiab aset laupäeval, 7. mail. Lisaks Tuulikkile on laval veel Duo Ruut ja Kymbali Williams.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles