Valge Tüdruk: "Kõik võiksid olla kursis minu keskpäraste vaadetega ja mõista mu huumorit"

, Tallinn Music Week
Copy
Foto: Pressimaterjal

Ida-Viru festival Mägede Hääl ja Tallinn Music Week kohtuvad 7. mail Narva legendaarses jõeäärses Ro-Ro klubis. Mägede Hääle öösse, mis on ühtlasi kogu suure ühendfestivali järelpidu, on selekteeritud enam kui tosin artisti, kelle seas ka meie sõltumatu vabakutseline etenduskunstnik Valge Tüdruk.

Valge Tüdruku minevik on akadeemiline, kuid nüüd on Tüdruku kunst kasvanud provokaatsiooniks, mis tõstatab vastuolulisi ja aktuaalseid küsimusi. Ta muusika laveerib art-popist keeltevahelise räpini, hiphopi biitidest aeglaste poeetiliste jämmideni, kodukootud post-interneti helidest konkreetse teknoni. Valge Tüdruku karjäär algas undergroundis tuntud bändi 5HORSES koosseisus, mille tuntuimad lood olid «Antonina» (2019) ja 2020. aasta sügisel avaldas ta debüütsingli «Tra pls», mis räägib provokatiivselt valgest privileegist. Ta armastab publikut üllatada meeldejäävate esinemistega, millel kuuleb alati ka seni avaldamata materjali.

Uurisime, mis on Valge Tüdruku jaoks hea, mis halb ning mida tema eelseisvalt esinemiselt oodata.

Mis on muusikuks olemise juures parim osa?

Olulisim kingitus sabotöörile on võimalus järjepidevalt oma aktsioone korraldada. Armastan muusika juures võimalust luua ja esitada midagi, mis jääb kestma ja on samal ajal pidevas vahekorras väliste teguritega. Varem oli lemmik see, kui keegi tuli mu kõrvale maailmamõõtmelisi õpetusi «heast» ja «halvast» muusikast jagama. Nüüdseks olen sellest lamedusest väsinud, ei viitsi.

Mis teeb sinu silmis (või siis kõrvus) kellestki «hea» artisti?

Ilus on, kui artist on oma imagoga ühel lainel. Austan neid, kes teevad oma tööd südamest ning on piiride nihutamise osas mänglevad ja vabad. Võin öelda ka kes on «halb» artist – ignorant.

Kellesse või millesse sa viimati armusid?

Meil on elukaaslasega teema – kutsuda meile meeldivaid asju geniaalseteks. Viimati nimetasin selliseks ühte meie TMW performance'i ideedest – ootan seda megalt!

Mis sinus viimati ärevust tekitas ja miks?

Ärevusega toimetulemine on mu elus kesksel kohal. Viimane oli kahjuks igav – eeloperatsiooniline psühhoos.

Milline träkk või album peegeldab kõige paremini sinu praegust tuju?

Üks avaldamata lugu autobussi/bassi ootamisest, kauaoodatud lahkumisest ja presidendi kukutamisest, teise riigi kontekstis.

Kuidas sa tahad, et inimesed end sinu muusikat kuulates tunneksid?

Ideaalis muidugi võiksid kõik olla kursis minu keskpäraste vaadetega ja mõista mu huumorit. Siis saaksime kõik olla ühel lainel, väga sümpaatne. Kuna nii ei ole, siis tahaks, et mu muusika kindlasti kõlaks seal, kus seda tahetakse kuulda ja et inimesed süveneksid minu kui etenduskunstniku olemusse ning elaksid minuga koos läbi erinevaid absurdi variatsioone.

Olen hetkel kirjutamas neid lugusid, mis on rohkem suunatud konkreetse tundmuse saavutamisele.

Kui suurt rolli mängib keskkond sinu esitustes?

Väga suurt. Mu etteasted on alati ehitatud üles dialoogil publikuga ja olenevalt keskkonnast tekivad muidugi lavastamisel küsimused nagu: kes on need inimesed kes sinna tulevad? Mida see koht võimaldab? Kui kaugele minna mänguga? Mis kellaaeg on?

3 asja, mida sa Tallinn Music Weekilt ootad?

Teiste artistide laive, võimalust areneda ning puhkust koos pere ja sõpradega.

3 asja, mida publik võib sinu TMW esinemiselt oodata?

Muidugi Ukraina toetuseks suunatud aktsiooni, ilusaid noori alastuvaid tüdrukuid ja ühte mu viimase aja lemmiklaulu tuumasõjast.

TMW 2022: Mägede Hääl / Festivali afterparty toimub 7. mail Narvas. Lisaks Valgele Tüdrukule on kohal ka  uut albumit esitlev audiovisuaal-duo Vera Vice, Sloveenia mürarocki bänd Lelee ning Narva enda YE. Kolm punkti panevad ööle Mägede Hääle vedajate Raul Saaremetsa ja Ivar Murdi “tantsi-kuni-kukud” DJ-setid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles