DEW8 ja Mesabby: "Positiivne tulemus on oluline!"

, Tallinn Music Week
Copy
Foto: Pressimaterjal

Tänavuse Tallinn Music Weeki raames on klubis Uus Laine toimumas Tartu muusika- ja videoproduktsioonimaja Ö Stuudio kureeritav Tartu 2024 esitlusõhtu, kus laval nii tuttavad ja tuntud kui ka verinoored artistid ning kunstnikud. Koduselt eksootilise audiosupi retsepti kuuluvad teiste seas ka multidistsiplinaarne produtsent DEW8 (hääldus: Djuui) ja räppar Mesabby.

DEW8 võitis koos Genkaga EMA 2021. aasta hip-hop artisti karika albumiga «OLEG» ja on produtseerinud mitmeid Genka Legendaarne Recordsi reliise. DEW8 veab ka omaenda mikro-leiblit Dieu Huit Records, mis loob artistidele kõrge kunstilise väärtusega muusikavideoid ja fännikraami. Samuti töötab ta Ö Stuudios videorežissööri ja produtsendina, luues muuhulgs videoid ja muusikat Briti plaadifirmale Blah Records. Mesabby on aga alles oma tähelennu alguses. Ta on noor räppar Tartust, kel on ilmunud EP «ANNE VOL.1» ja muusikavideo «GRUUV». Tema looming põimib endas enesekindlat ja tihedat räpiteksti milfidest noorte neiudeni ja paneelmaja elust Annelinnas.

Mis on muusikuks olemise juures parim osa?

DEW: Parim osa on väikeses Eestis teha loomingut jäädes iseendaks nii, et ei pea kuulama ühegi plaadifirma «suuniseid» selle kohta, kuidas olla sina ise. Seepärast suured plaadifirmad on vähk.

Mesabby: Ma arvan, et parim osa on see tunne, kui sa kirjutad mingi loo valmis ja peale salvestamist see kõlab täpselt nagu sa enda peas ette kujutasid. Seda juhtub nii harva, aga see annab sellise dopamiinilaksu, et see on kõike seda peavalu väärt, mis muidu muusika loomisega võib kaasneda. Üldse kogu loomeprotsess on lahe – see, kuidas mõni päev läheb üli hästi ja teine päev ei taha üldse minna, kuid peale paari kuud vaatad tagasi kõikidele lauludele, mis sa teinud oled ja siis märkad seda arengut endas.

Mis teeb teie silmis (või siis kõrvus) kellestki «hea» artisti?

D: Esiteks, artist on muusikust erinev. Artist pruugib lihtsalt olla keha, kellel puudub musikaalsus. Hea artist peab olema minu silmis ka hea muusik või sõnadekirjutaja. Vastasel juhul on küsimus, et kes sa oled.

M: Sellele ei oskagi väga näppu peale panna. Kindlasti saad artistile peale vaadata ja koheselt hinnata tema tehnilist oskust ja produktsiooni kvaliteeti, kuid see ei tähenda, et artist sind kõnetab.

Kas teid mõjutavad rohkem inimesed või paigad?

D: Mind mõjutavad inimesed ja paigad, sest inimesed on ka osaliselt keskkonna peegeldused.

M: Mõlemad on väga olulised, kuid inimesed on siiski esikohal. Ma proovin alati olla seltskonnas, kus inimested inspireerivad mind. See on hea viis, kuidas õppida ja ennast arendada.

Kelle postrid teil teismeeas seinal ilutsesid?

D: Mul postreid polnud. Printisin ise endale Eyehategodi album arti välja ja panin kapi siseküljele, et ust avades saadaks mind cover «Take As Needed for Pain».

M: Mingi jalka poster oli kindlasti, kuid ma ei mäleta enam, kelle oma.

Kellesse või millesse viimati armusite?

M: Ma olen viimastel päevad täiega Kung-Pao kana söönud…kui seda armastuseks võib nimetada.

Mis teis viimati ärevust tekitas ja miks?

D: Kuna ärevus on terve elu minuga, siis viimane eriline ärevus tekkis ilmselgelt sõjaohu ees, ning seda õnneks põhjendama ei pea. Oleme valmis!

Milline träkk või album peegeldab kõige paremini teie praegust tuju?

D: Ma olen muusikas bipolaarne ehk enne oli Roc Marciano «Spirit Cooki» ja nüüd hoopis Dj Akoza x DDA – «Big Lurch».

M: Uuu, see on hea küsimus! Kindlasti Vince Staples'i uus album «Ramona Park Broke My Heart».

Kuidas tahate, et inimesed end teie muusikat kuulates tunneksid?

D: Tahaksin, et inimesed tunneksid end ohustatuna, kuid samas, et see tooks välja nende ellujäämisinstinkti parimad osad ning annaks motivatsiooni elada ning bullshit'ile näkku sülitada. Positiivne tulemus on oluline!

M: Raske küsimus. Kõige tähtsam on see, et nad üldse midagi tunnevad. Armastad või vihkad, meeldib või ei meeldi, naljakas või nõme…äkki mõni asi on isegi muljetavaldav? Kõige tähtsam on see, et mulle endale meeldiks.

Kui suurt rolli mängib keskkond teie esitustes?​

D: Inimene on keskkonna peegel.

M: Esineda võin ma ükskõik kus – sellega muret pole! Kui rahvale meeldib, siis on eriti tore!

3 asja, mida Tallinn Music Weekilt ootate?

D: Inimesi, põnevaid kohti, meeldivat ajaveetmist.

M: Head kogemust, uute inimestega tutvumist ja ega muud midagi mul tahta pole.

3 asja, mida publik võib teie TMW esinemistelt oodata?

D: Uusi träkke mu albumilt, intensiivset energiat, Lee Scotti.

M: Head sõud, palju energiat ja lõbusat aega nagu ikka.

TMW 2022: Tartu 2024 x Ö Stuudio kuraatorõhtu leiab aset reedel, 6. mail klubis Uus Laine. DEW8 ja Mesabby kõrval astuvad lavale veel Ö Stuudio asutaja Martin Kikase ja Mari Kalkuni koostööprojekt Hum of Tartu, Roomet Jakapi, Wrupk Urei, kogomoos ja Väike PD.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles