Mingo Rajandi: “Ainus kindel asi maailmas on see, et miski pole kindel”

Tallinn Music Week
Copy
Foto: Rene Jakobson
Foto: Rene Jakobson Foto: Rene Jakobson

Kontrabassist ja helilooja Mingo Rajandi astub TMWl üles lausa kahes koosseisus: Trio Maag & Isabel Bermejo ning The Free Musketeers. Neist esimene, Trio Maag, sündis huvist Argentiina tango vastu, kuid on kuue aastaga jõudnud omaloominguni, milles tango genoom siiski päris lahustunud ei ole. Maagide repertuaari võib nimetada Ladina-Ameerika mõjudega folgilikuks džässmuusikaks. The Free Musketeers on aga muusikaline kooslus, mis otsib helide ja rütmide abil loomingulise väljenduse vähekasutatud vorme. Ansamblit iseloomustab spontaansus ja improvisatsioon, mis võimaldab tuua ühte muusika, kirjanduse, teatrikunsti, performance’i ja püstijala-komöödia väljendusvahendeid. Mõlemad koosseisud esinevad sel reedel, 1. oktoobril Fotografiskas toimuval Jazzi laval.

- Kolm märksõna mis sind ja sinu kollektiive kõige paremini iseloomustavad

Trio Maag & Isabel Bermejo on särtsakas, emotsionaalne ja lustlik. The Free Musketeers'i saaks kirjeldada sõnadega ettearvamatu, pöörane ja interdistsiplinaarne. Iseennast (positiivsest) küljest tutvustamiseks kasutaksin sõnu uudishimulik, julge ja elujanuline. Aga üldiselt on parem, kui teised sind iseloomustavad. Seestpoolt võivad asjad hoopis teisiti näida.

 

 

- Unistuste kontserdikülaline?

Parimad kuulajad on siirad ja avatud. Kes on valmis neile lavalt visatud palli kinni püüdma ja tagasi lennutama. Kes näitavad oma emotsioone välja. Keeruline on mängida, kui publik on liiga reserveeritud, kuigi vahel tuleb välja, et nad olid lihtsalt keskendunud. Üldiselt tajun ära, kas inimesed jagavad sama aegruumi. Vahel tekib mingi imeline õhkkond, kus kõik liiguvad ühises laines, esinejad ja kuulajad. See on väga eriline tunne.

 

- Värskeim kinnisidee?

Kinnisideed on minu jaoks ohtlikud asjad ja mul enda arvates neid pole. Millestki kramplikult kinni hoides jääd ise ka paigale tammuma ja ei märkagi, et kõik su ümber muutub pidevalt. Ainus kindel asi maailmas on see, et miski pole kindel. Katsun selles stabiilses ebastabiilsuses ilu näha. Mulle näib ka, et inimesed, kes suudavad muutuda, kes ei mõtle endast kui väljakujunenud ja staatilisest isikutest ei vanane nii nagu need, kes nostalgitsema jäävad.

 

- Kas muusika suudab maailma muuta?

Kindlasti raputasid mõned kultusbändid, nt Biitlid või Elvis, tervet maailma ja ühiskonda tekitades mõtte- ja eluviise, mida enam tagasi pöörata polnud võimalik. Teine asi on kedagi individuaalselt puudutada. Tekitada mingi virvendus tema sees. Kord rääkis üks inimene mulle, kuidas ta kuulas minu lugu iga päev perioodil, mil tema laps oli väga raskelt haige. Ta ütles, et see aitas teda ja andis lootust. Mida mul enam tahta! See on kindlasti kõige ilusam kompliment, mida olen kunagi kuulnud.

 

- Viimase aja põrutavaim elamus?

- Aastatagune välismaale kolimine oli kindlasti üks mu elu suurimaid muutusi. Ja see on mõjunud äärmiselt värskendavalt. Seeläbi olen saanud justkui eemalt iseennast ja oma elu vaadelda. Ilmselt pole pealt midagi näha, aga tunnen, et olen sisemiselt muutunud ja arenenud.

Mingi tõstetud ja eriline energia tekib, kui oma bändidega laval olen ja asi toimib. Sel hetkel on tunne, et ma kuulun kuhugi.

Viimase aja kontserdielamus oli Jazzkaarel ansambel Tinmen and the Telephone etteaste.

- Mis sulle muusikatööstuses meeldib ja mis mitte?

Muusikatööstuse juures on tore see, et siin on hästi palju meeldivaid inimesi. Festivalidel, messidel ja konverentsidel saab alati uusi sõpru ja enamasti on hästi lõbus. Natuke väsitav on iseendale promo tegemine ja nö müügitöö. Ma ei viitsi asju õigesti teha, kohtuda kellegagi ainult seepärast, et see on mulle kasulik. Tahan ikka muusika sisulise poolega tegeleda, aga saan aru, et teatud asjad käivad selle elu juurde. Kui sa just Arvo Pärt pole, siis pead ise endale Nora olema.

Lisaks Trio Maagile ja The Free Musketeersile kuuluvad TMW 2021: Jazzi lava kavasse Tobias Tammearu Trio ja Estonian Voices.

Piletid Piletilevis.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles