Itoa: muusikamaailmas räägitakse üha enam vaimsest tervisest

Tallinn Music Week
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itoa
Itoa Foto: TMW pressimaterjal

Muusikas liigset peenutsemist mitte salliv Suurbritannia DJ ning trummi ja bassi produtsendi Itoa pöördeline moment saabus nooruses ühes reivide ja klubide avastamisega. Põhitööna hoopis vaimse tervise valdkonnas tegutsev artist esineb 29. märtsil kaupluses Aasia toimuval TMW bassimuusika õhtul kell 2.30.

Kuidas leidsite oma tee muusika juurde?

Olen muusikat alati armastanud. Nooremana mängisin pille ning osalesin bändides, ent tegin seda üsna kehvasti. Teismelisena aga avastasin reivid ja klubid ning otsustasin seejärel hakata iseseisvalt muusikat looma, kasutades selleks arvutit ja süntesaatorit.

Miks valisite oma muusikaliseks väljendusstiiliks just drum&bassi?

Praegu loon muusikat, mis mahub jungle, d’n’b, garage ja teiste taoliste (algselt hardcore’st pärit) žanride vahele. Kasutan ka juke’i ja footwork’i elemente, mille on esiti loonud sellised Chicago artistid nagu RP Boo ja DJ Rashad. See kõik teeb konkreetsema stiilimääratluse pisut keeruliseks. Kui aga vaadata laiemalt, siis on drum&bass väga laia žanrina valmis aktsepteerima eripalgelisi väljendusi.    

Millist muusikat kuulate oma vabal ajal ja kes on teie lemmikmuusikud?

Kuulan kõike! Hiljuti olen klubimuusikast kuulanud näiteks mõningaid DJ Stingray mikse ning Sonicu viimast EP-d “Western Lore”. Väljaspool seda olen viimasel ajal kuulanud ilmselgelt liiga palju Lana Del Rey loomingut.

Inimestel kipub vahel olema eelarvamus, et laval olev DJ ei teegi tööd, vaid lihtsalt krutib vahel nuppe ja see näib neile maailma lihtsaima asjana. Kuidas te selle eelarvamuse kummutaksite?

Mu põhitöö on tegelikult vaimse tervise valdkonnas ja lisaks teen ka teisi asju. Kas DJ amet on kergem kui vaimse tervisega tegelemine või näiteks õpetamine? Ma tegelikult ei usu, et kergus või keerulisus on omaette väärtused. DJ töös on raskusi ja ebameeldivaid aspekte ning arvan, et see muutub üha selgemaks, sest ka muusikamaailmas räägitakse aina enam vaimsest tervisest. Usun, et kvaliteetsest helisüsteemist kuulajani hästi edastatud suurepärane muusika võib olla hämmastav kogemus. Just sellel on omatte väärtus ja siin pole kerguse või keerukusega enam midagi pistmist.

Kuivõrd paigas on teie unegraafik neil öödel, kui te klubis ei mängi?

Olen püüdnud oma päevakava ära jaotada nii, et saaksin tõhusalt tööd teha ja kirjutada ka muusikat.

Kuidas aga öösiti mängimine teie und mõjutab?

Püüan reisides võimalikult palju magada, ent tavaliselt olen pärast öösel DJ-na üles astumist järgmisel päeval sünkroonist väga väljas.

Kas olete kunagi kokku puutunud ka esinemisärevusega?

Jah, kogen enne pulti astumist teatavat ärevust, kuid ajapikku on see muutunud kontrollitavamaks. Arvan, et esinemisärevus on väga normaalne nähtus ning seetõttu kasutavad paljud DJ-d toe või karguna alkoholi, mis on tegelikult ülimalt jätkusuutmatu. Isiklikult olen tihti tuge leidnud hoopis hingamisharjutuste tegemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles