Kümnes Tallinn Music Week kehtestas end tulevikkuvaatava linnafestivalina

Tallinn Music Week
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aropi üllatuskontsert Viru ringil
Aropi üllatuskontsert Viru ringil Foto: Patrik Tamm

Möödunud nädalal Tallinnas toimunud linnafestivali Tallinn Music Week (TMW) erinevate programmiosade, arutelude ja tegevuste keskmes oli targalt tegutsev ja kestlikult tarbiv inimkeskne linn, milles on ruumi nii loovusele kui ka valdkondi liitvale ettevõtlikkusele. TMW Creative Impact konverents saavutas esimene rahvusvahelise konverentsina Eestis kõnelejate seas soolise tasakaalu. Tähistamaks muutusi, mida lähiaastatel toob Tallinna peatänava projekt, kujundas TMW enneolematu linnaruumi eksperimendina Viru väljaku jalakäijasõbralikuks festivalioaasiks. Festivali esitleja on Telia Eesti, suurtoetajad Nordic Hotel Forum, Eesti Meedia, Eesti Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ja Telliskivi Loomelinnak, linnaruumi aktsiooni toetas Viru Keskus.

2.–8. aprillini juba kümnendat korda toimunud linnafestivali TMW erinevaid üritusi külastas kokku 34 170 inimest, sealhulgas 1330 festivali delegaati, kes osalesid TMW ettevõtluskonverentsil Creative Impact. Lisaks mitmekülgsele muusikaprogrammile ja konverentsile pakkus festival avastusi avalike vestluste ning filmi-, kunsti- ja toiduelamuste vallas.

TMW raames 6. ja 7. aprillil Kultuurikatla seitsmes ruumis toimunud konverentsil Creative Impact astus üles 146 eri valdkondade visonääri ja praktikut, neist 76 nais- ja 70 meessoost. TMW konverents on seega esimene rahvusvaheline konverents Eestis, mis saavutas kõnelejate seas soolise tasakaalu. Konverentsi keskseiks teemadeks oli loovus kui uue majanduse käivitaja, muusika tulevik, inimsõbralik linnaruum ja disainmõtlemine. Läbivateks märksõnadeks olid ka tulevikuoskused, sooline võrdõiguslikkus, kodanikuaktivism ja kestlik areng.

Creative Impact konverents
Creative Impact konverents Foto: Tanel Tero

„Tunnen uhkust nähes, kuidas Tallinn Music Week on muutunud omalaadseks loovkeskuseks, mis ühendab värskeimad mõtted mii muusika, majanduse, meie linnade tuleviku kui ka keskkonna väljakutsete alal, sõnas president Kersti Kaljulaid konverentsi avakõnes. „Me peame rakendama tehnoloogiat, et otsida lahendusi maailma probleemidele. Selleks, et Aafrikat teistele järele aidata, kui ka selleks, et majanduskasvu tagada ilma keskkonda kurnamata. Oma keskkonna arvelt rikkaks saamine jäägu 20. sajandisse.”

President Kersti Kaljulaidi TMW konverentsi avakõne

Konverentsi avamisele järgnesid Telia vanem-asepresidendi ja klastrijuhi Henriette Wendti kõne kaasava digiteerimise ja kestliku arengu eesmärkidega seotud teemadel ning Tallinna Ülikooli loodus- ja terviseteaduste instituudi professori Kristjan Pordi ettekanne tuleviku tehnoloogiatest ja linnadest kui loova koostöö võrgustikest. Luminori pank juhtis konverentsi uue majanduse teema-ala, mis hõlmas arutelusid vahetust finantsnõust digitaalse innovatsioonini. Muusikateemalised arutelud hõlmasid muuhulgas analüütilise ajakirjanduse tulevikustsenaariumide visandamist, digiajastu tuluallikate ja uute muusikaturgude uuringuid ning globaalse klubimaastiku kaardistamist. Telliskivi Loomelinnaku juhitud inimkeskse linnaruumi teemablokis oli tähelepanu muuhulgas öisel majandusel ja Tallinna-Helsingi kaksiklinna visioonil ning disainmõtlemise teema-ala üheks põnevaimaks osaks kujunesid Narva linna tulevikuvisioonide esitlused.

Inimkeskse linnaruumi, tuleviku Tallinna ning Euroopa kultuuripealinna teemalised arutelud ja tegevused andsid tooni kogu festivali programmis. Festivalinädala teises pooles suunati tähelepanu faktile, et järgneva paari aasta jooksul hakkab Tallinna kesklinn elama läbi peatänava ümberehitusest tulenevat transformatsiooni. Inimsõbraliku linnaruumi võimalusi kaardistavatest aktsioonidest kujunes meeldejäävaimaks möödunud aasta parima Eesti laulu autorist räppar Aropi üllatuskontsert laupäeval, 7. aprillil Viru ringile püsitatud ÖÖD peegelklaasist disainmajakese katusel, kus festivalinädalal tegutses ka raadiojaam MyHits.

Viru ring
Viru ring Foto: Liis Reiman

„Tallinn Music Week on palju enamat kui muusikasündmus, see on terve linnakultuuri tähtüritus,“ kommenteerib Tallinna linnapea Taavi Aas. „See festival on kevadekuulutaja, mis toob inimesed linnaruumi, pannes neid suhtlema loominguga ja omavahel. Mul on hea meel, et Tallinn Music Week toob erinevad eluvaldkonnad kokku, linnaplaneerimine kohtub muusikaga ja seekordne festival kasutas oma kõlajõudu, et tuletada meelde: Tallinna linnasüda on muutmises, ta muutub sõbralikumaks ja inimlähedasemaks ja seda eesmärki uus peatänav teenibki.“

TMW 2018 kolmepäevase muusikaprogrammi kontserdid ja klubiõhtud toimusid ligi 20 laval üle linna Telliskivist Vene Kultuurikeskuseni ning Rotermanni maa-alusest parklast Rootsi-Mihkli kiriku ja Kuku klubini. Üles astus 262 artisti kogu maailmast ja erinevaist žanritest – džässist metalini, folgist nüüdisklassikani ja popist seikluslike tulevikuhelideni. Muusikaprogrammi avas neljapäeval, 5. aprillil Vene Kultuurikeskuses Eesti 100. aastapäevale ja TMW juubelile pühendatud kontserdiga Kristjan Järvi ja Sunbeam Productionsi projekt Absolute Club.

Värskeid tuuli tõid uue muusikalise talendi esitlejast festivalile muuhulgas Sveta Baaris toimunud tulevase festivali Narva Station Narva eelsoojenduspidu ning juke’i ja footworki õhtu Booty Powder, kahepäevane kunstpopi ja tulevikumuusika spektaakel CryptoMarket KuKu klubis, Rotermanni maa-aluse parkla reiv, Briti plaadileibli Downwards techno maraton klubis HALL, Telia esitletud klubikontserdid, sealhulgas uue suvefestivali Sweet Spot esitlusõhtu, Telliskivi Rohelises Saalis ning Briti plaadimärgi 130701 ja projekti Japan Sound Portrait nüüdismuusika programm. Klassikalise muusika valikut esitlesid Eesti Kontsert ja Koorimuusika ühing. Lisaks õhtustele kontsertidele ja klubiõhtutele toimus üle 100 pealelõunase linnalava-kontserdi ootamatutes paikades Uuskasutuskeskusest Nordic Hotel Forum hotelli sviidini ja Viru Keskusest Temnikova & Kasela kunstigaleriini.

Disaini- ja arhitektuurigaleriis kohvigurmaanide lemmiku Renard Coffee Shopi ja kulinaarse duo RabaPeedi juhtimisel tegutsenud festivali pop-up kohvikusse kogunes iga päev lisaks einestajatele ka TMW Jutud avalike vestluste kuulajaid. Pop-up baaris, plaadipoes BiitMe ja kohvikus Must Puudel toimunud vestlused koondasid põletavaid teemasid muusika, identiteedi ja kultuuri ristmikelt – keskkonna müütidest idaeuroopa muusikaskene uue eneseteadvuseni ja Tallinna Peatänava tulevikustsenaariumidest populaarse „Check My Demo“ tagasitulekuni Raadio 2 „Muusikanõukogu“ erisaatena.

Lisaks leidsid TMW juubelifestivali raames aset Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse kureeritud kunstiprogramm, filmilinastused Kino Sõpruses, lastele suunatud loovad töötoad, restoraniprogramm TMW Maitsed ja kevadine Disainiturg.

Telia ja Telliskivi Loomelinnaku poolt esitletud TMW 2018 artistiauhinna võitjad selgitatakse tänavu välja nii publikuhääletuse kui festivali muusikaspetsialistidest delegaatide tagasiside põhjal. Kuni 18. aprilli südaööni saab TMW kodulehel või äpis valida oma lemmikartisti. Lisainfo

Kuni kolmapäeva, 18. aprillini kestab ka TMW videokonkurss #hoolin, mis tutvustab viise, kuidas nutikalt tegutsedes ja targalt tarbides vähem keskkonda saastada. Konkursil osalemiseks tuleb käepäraste vahenditega filmida kuni minutipikkune lühiklipp, milles osaleja tutvustab oma lubadusi, kogemusi ja näpunäiteid keskkonnahoiu, teadliku tarbimise ja taaskasutuse teemadel. Kampaania partnerid Rootsi Suursaatkond Eestis, Euroopa Komisjon, Telia ja TMW on osalejatele välja pandud ka auhinnad. Lisainfo ja võistlusvideo esitamine

TMW 2018 avakontsert
TMW 2018 avakontsert Foto: Patrik Tamm

Tallinn Music Week 2018 numbrites:

262 esinejat 31 riigist
34 170 festivalikülastajat
1330 delegaati, neist 870 välisriikidest
150 välisajakirjanikku
83 festivali toimumispaika

Tallinn Music Week 2017 numbrites:

250 esinejat 32 riigist
36 823 festivalikülastajat
1193 konverentsi delegaati, neist 879 välisriikidest
132 välisajakirjanikku
80 festivali toimumispaika

TMW 2018 partnerid ja väliskülalised toimunud festivalist:

„Parim viis tulevikku ennustada on teatavasti see ise luua. TMW teeb just täpselt seda – kujundab aktiivselt homseid ideid ja homset Eestit. Inspireerivalt, suurelt, julgelt. Aitäh!“ – Katrin Isotamm, Telia Eesti kommunikatsioonijuht

„Meil on olnud suur rõõm olla TMW suurtoetajaks ja partneriks kõik 10 aastat, alates festivali sünnist kuni tänaseni. Oleme kõigi 10 ühiselt käidud aasta jooksul uskunud festivali, jälginud selle kiiret arengut ja jõulist kasvamist. Igakevadine TMW paneb meil alati südame kiiremalt põksuma ja meie hotelli muusikast rappuma, meie maja on sel ajal täis muusikat ja muusikat armastavaid külalisi. Me armastame seda igakevadist aega!“ Tänaseks ei ole vist muusikasõpra, kes ei seostaks Nordic Hotel Forumit kui kultuurisõbralikku hotelli ja kõikide muusikasõprade teist kodu Tallinnas. Ja meil on siiras rõõm selle üle! – Feliks Mägus, Nordic Hotel Forum tegevjuht

„Iga-aastane koostöö TMW suurepärase tiimi ja pea mitmekümne kontserdiga ka Viru Keskuse aatriumis on nende pikkade aastate jooksul saanud loomulikuks osaks südalinnalinnas ja meie tegevustes. On rõõm aidata publikuni tuua erakordseid artiste, kellega saab lühikese aja vältel priilt tutvust teha ja selle põhjal veelgi parim valik festivali põhikontsertide külastuse osas. Ent eraldi väärib tunnustust TMW suurejoonelisus hõlmata kogu linn lisaks muusikale ka kunsti, maitsete ja eelkõige ühiskonda ja Tallinna linna puudutavate oluliste teemade osas. On erakordne, et Viru ringil toimus uude piirkonda publikut koondav aktsioon ja salakontsert, et üheskoos TMW-ga saime tähelepanu juhtida südalinnas eesseisvatele muutustele ja sellele, et vaid üheskoos kodanike, ettevõtete ja Tallinna linnaga saame luua inimkeskse ja väärika piirkonna.” – Taivi Koitla, Viru Keskuse turundus- ja kommunikatsioonidirektor

„TMW konverentsi muudab võimsaks ja tähendusrikkaks eelkõige see, et esinejate ja töötubade fookus on lahendustel. Julgelt visioneerides ja samal ajal aina enam kahe jalaga maa peal seistes ei jää me pidama vaid ühiskonda ja meid ümrbitsevat keskkonda mõjutavate murede üle arutlemise juurde, vaid astume sammu edasi. Mul on hea meel, et saime sellele kaasa aidata.” – Mirjam Mikkin, Luminor Eesti turundusjuht

„Visit Estonia tiim on Tallinn Music Weekiga aastaid head koostööd teinud. Järjest enam rahvusvahelist kõlapinda saavutav festival toob siia välisajakirjanikke ja artiste, kes muidu Eestisse ei satuks. Nemad levitavad sõna sündmusest, mille korraldus on tasemel ja sisu põnev. See toob järgmistel aastatel uut publikut, aga ka sündmuseväliseid külastajad, kelle teadvusse on Eesti jõudnud huvitava reisisihina. TMW puhul tähendab see noori aktiivse hoiakuga inimesi, kes otsivad põnevaid kogemusi ja jagavad neid meelsasti oma sõpradega. Hästi korraldatud suursündmust võib võrrelda vaiksesse vette visatud kiviga, mis sulpsatab ühe korra, kuid mille ümber ringid lainetavad veel kaua ja kaugele – ja just nende ringide ehk mõju pärast kogu Eestile teeme seda koostööd erilise rõõmuga,“ lisas ta. – Annely Vürmer, EAS Turismiarenduskeskus direktori kohusetäitja

„TMW pole nagu iga teine muusikatööstuse konverents ja festival. See tõmbab muusika ja erinevate valdkondade paremiku laiahaardelisse loovuse mõju, novaatorluse ja parema tuleviku raamistikku. Seeläbi oli TMW 2018 täiuslikuks platvormiks meie Keychange võrgustiku esimesele kogunemisele, kus 60 naisartisti ja loovtööstuse esindajat speistasid uuenduslikke meetodeid 21. sajandi muusikavälja edendamiseks. Nii kohtumised kohalike ettevõtjatega Kultuurikatlas kui ka Keychange artistide etteasted linna imelistes kontserdipaikades jätsid kustumatu jälje. Õnnitlused kõikidele asjaosalistele suurepärase konverentsi eest, millel kõlasid võrdselt nii meeste kui naiste hääled!“ – Vanessa Reed, PRS Foundation tegevjuht (UK)

„Loendamatute konverentside seas, millel olen aastate jooksul osalenud, on TMW tõesti üks mu lemmikuid. TMW on täiuslikuks näiteks sellest, mis muudab Eesti eriliseks: see on novaatorlik, koostööle avatud, tulevikkusuunatud, ambitsioonikas, soe ja külalislahke maa. Tallinna linn on tõeliselt eriline, selles valitseb täiuslik tasakaal pärandi ja uue ihaluse vahel, ning TMW rakendab oskuslikult neid mõlemaid pooluseid. Meie ajastu kõige teravamaid teemasid – globaalne julgeolek, üksikisiku identiteet, artistlikud püüdlused ja väljakutsed – arutletakse sõbralikus ja ühendavas dialoogis. Nagu kõikidel parimatel konverentsidel ja festivalidel, soovid viibida korraga mitmes kohas ning saada pidevalt informeeritud, lõbustatud ja insipreeritud. TMW on kohustuslik kogemus!“ – Thomas Golubic, Guild of Music Supervisors (US)

„TMW pole vaid muusikafesival, vaid visioon paremast tulevikust, loomingulisuse tähistamine, kogukondade ühendamine ja uute koostöömudelite loomine. TMW on ühtaegu kriitiline ja positiivne ning festivali muusikaprogramm on tõeliselt meeliülendav avastusretk.“ – Anastasia Connor, Drowned In Sound (UK)

„Tarkovski „Tsooni“ laadselt on TMW maagiline paik, kus võib juhtuda kõike. See on avastuste, ilmutuste, enesetestimise ja -leidmise ning vabastava loomepalangu tulipunkt. Dekonstrueerides sotsiaalkultuurilisi müüte, uurides uusi inim-digi vahetsoone nii loomingus kui loomemajanduses, mängides varahommikul pöörases kunstiklubis trummipulgaga kitarri – kõik need on sama suure pildi tillukesed killud. TMW on tõeline rõõm, loominguline plahvatus ja veel palju muud.“ – Richard Foster, The Quietus (UK)

„See oli juba mu neljas TMW festival ning võin taas kinnitada, et tegu on silmiavava ja meeltülendava sündmusega. Kohati väljub see täielikult muusikavälja piiridest, ent naaseb siis sinna tagasi ja lajatab sealt kõvema pauguga, kui oskasid iial oodata. Kõikidest omataolistest festivalidest on TMWil enim südikust sammuda oma teed ja minna kõikidest kaugemale. Sellest on saanud parema tuleviku esitlusfestival, mis suudab leida ja pakkuda parimat muusikat ja koguda kokku tõeliselt massiivse hulga põnevaid ja inspireerivaid tegelasi. TMW laiendab horisonti ja avastab uusi territooriume, et tuua värskeid ideid ka muusikasse. TMW on kartmatu! – Andraž Kajzer, MENT festival (SI)

TMW festivali korraldab Shiftworks OÜ koos paljude partnerite ja kaaskorraldajatega.

TMW 2018 esitleja: Telia Eesti.

Suurtoetajad: Nordic Hotel Forum, Eesti Meedia, Eesti Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ja Telliskivi Loomelinnak

Toetajad: Luminor, Music Estonia, Viru Keskus, Solaris, Tallink, Taxify, Moe, La Muu

Partnerid: Go Group, ERR, R2, Rada7, RGB, Disainikesus, Eesti Kaasaegse Kunsti Arengukeskus (EKKAK), Eesti Kunstiakadeemia, Kokomo Kohv, Eesti Lastekirjanduse Keskus, Arengukoostöö Ümarlaud, Kino Sõprus, Kultuuriministeerium, Kultuurkapital, Tallinna ettevõtlusamet, Euroopa Regionaalarengu Fond, Tallinna Kultuuriamet, Euroopa Komisjon, Keskkonnaministeerium, Interreg.

Välispartnerid: Ebba Lindqvist PR, Chimes, Radio Helsinki, Briti Nõukogu, Rootsi Suursaatkond Eestis, Finest Sounds, Euroopa talendivahetuse programm ETEP, Keychange.

Festivali veebileht: Velvet ja Festivality

Visuaalne identiteet: AKU

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles