Tallinn Music Weeki tiim jagab soovitusi keskkonnasõbralikumaks eluks

Tallinn Music Week
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
#hoolin kampaania auhinnatseremoonia
#hoolin kampaania auhinnatseremoonia Foto: Taaniel Malleus

Juba teist aastat koondub TMW raames grupp inimesi ja ettevõtteid, keda ühendab sõnum #hoolin. Kui möödunud festivalil loodud kampaania eesmärk oli tutvustada laiemalt ÜRO poolt vastu võetud kestliku arengu eesmärke, siis tänavu räägitakse lähemalt keskkonnasõbralikust tarbimisest ning sellest, mida igaüks meist selle heaks teha saab. Oma keskkonnasõbralikke harjumusi ja püüdlusi jagavad ka TMW tiimiliikmed.

Mida teen, et elada ja tarbida keskkonnasõbralikumalt?

Helen Sildna, TMW asutaja ja juht: Festivali ajal hoolin me ühisest ruumist nii, et käin jala, sõidan ühistranspordiga või jagan sõitu Taxifyga. Ühekordsest topsist ei joo, eelistan Topsiringi, prügikastidest valin alati selle, mis annab võimaluse sorteerida.

Ingrid Kohtla, TMW kommunikatsioonijuht: Katsun mitte unustada seda, et linn ja kogu planeet on ühtaegu nii minu kui ka meie kõigi oma. Liigun jala või ühistranspordiga, kiirmoekettide rõivaid väldin, taasväljalaske-plaatidele eelistan originaale. Ka püüan mitte paaniliselt peljata parim-enne kuupäevale läheneva märgistusega toidukaupu ja vean need koju ilma kilekotita.

Sandra Truija, TMW turundusjuht: Iga üksikisiku väike samm kestlikuma elu poole annab tõuke meie planeedi heaolu suurendamisele, me ei ole kunagi üksi ja kui käia oma rada, siis leiab sealt ka teisi teelisi, kel sama siht.

Raimond Põldmaa, TMW muusikaprogrammi juht: Keskkonnasõbralikumalt elamiseks olen loobunud loomsest toidust, sorteerin majapidamises nii palju prügi kui võimalik, eelistan taaskasutust ning proovin end pidevalt häälestada nii, et igapäevaelus mitte liialt tarbida.

Martiina Putnik, TMW konverentsiprogrammi juht: Olen seda meelt, et muutus algab meist endist ehk igaüks meist peaks panustama parema elukeskkonna loomisesse ja säilitamisesse. Prügisorteerimine – jälgimine, et iga pakend jõuaks õigesse prügikasti – on muidugi täiesti argine harjumus, aga alustada saab juba toidupoes, jälgides, et tarbitaks vähem pakendatud tooteid ning rohkem puu- ja köögivilju, mida saab hõlpsalt ilma pakendita osta. Kindlasti ei soovita ma iga toodet asetada eraldi kotikesse. Kas banaanid või üksiku paprika on tõesti vaja eraldi kilekotti panna? Tegelikult on iseteeninduskassad tekitanud olukorra, kus võib rahulikult kõik asjad lahtiselt ostukorvi asetada ja seejärel nendega ise majandada, ilma et kassapidaja altkulmu piidleks näiteks eraldi veerevaid apelsine.

Maris Hellrand, TMW välispressi juht: Loobusin juba poolteist aastat tagasi autost, käin jalgsi, sõidan trammi, rongi või Taxifyga, liha ei söö.

Evelin Kangur, „TMW maitsed“ programmijuht: Olles viimase seitsme kuu jooksul kolm korda kolinud, tunnen liigse omamise talumatut koormust. Ostan riideid vaid siis, kui vanal lemmikul juba augud sees, luuran poodides biolagunevaid alternatiive igapäeva majapidamisse. Poodi lähen loomulikult oma kotiga!

Liisa Lahtmets, TMW linnalava programmi juht: Olen kaltsukate fänn juba üle 10 aasta ning vähemalt pool minu igapäevasest riidekapist on teise ringi leiud. Käin poes riidest kotiga ja lumevabal ajal liigun igal võimalusel linnas jalgrattaga.

Kadri Kont-Kontson, TMW assistent: Keskkonnahoius eelistan tarbimise üleüldist vähendamist, sellega ka äravisatava ja pakendi vähendamist. Võimalusel eelistan toiduvalikul kodumaist ja mahedat.

Paul Sild, TMW veebitoimetaja: Üritan elada võimalikult keskkonnasõbralikult ning panustan sellesse ühistranspordiga sõites, prügi sorteerides, taaskasutuskeskustes osteldes ja vähem liha süües.

Asko Astmäe, TMW veebitoimetaja: Regulaarselt panustan omalt poolt väikeste, aga järjekindlate tegevustega nagu kilekottide ja palmiõli vältimise, prügi sorteerimise ja keskkonnasõbralike toodete soetamisega. Võimalusel toetan aeg-ajalt ka erinevate ohustatud liikidega – näiteks kakapo, soomusloomad ja Kalifornia pringel – tegelevaid organisatsioone.

Kristjan Vardja, TMW produktsioonijuht: Selleks, et olla natukenegi keskkonnasõbralikum, proovin ise rohkem taaskasutada ja vähem autoga sõita.

Jaan Ulst, TMW vabatahtlike koordinaator: Mulle meeldib oma prügi „teisele ringile” saata. Panustan keskkonnasäästlikku eluviisi, sorteerides maksimaalselt oma kodused jäätmed.

Pärtel Soosalu, TMW linnaruumi projektijuht: Kilekotte ma poest koju ei too ning kalal käies võtan vee äärest kaasa isegi selle prügi, mida ise sinna ei viinud. See võiks looduses liikudes olla elementaarne.

Reet Taniel, TMW sotsiaalmeedia toimetaja: Kevadel, suvel ja sügisel kiman oma jalgrattaga ringi, sest see on kõige kiirem viis, kuidas kesklinna kandis liigelda. Ma olen väga selle poolt, et Tallinna linn oleks veelgi rattasõbralikum. Tore on näha, et rattureid tekib ikka tasapisi juurde!

Piret Reinson, TMW konverentsi müügijuht: Keskkonnasõbralikkus sarnaselt kõikidele olulistele asjadele algab väga väikestest tegudest nagu näiteks oma isikliku kangast kotiga argiostude tegemine ja prügi sorteerimine. Väga oluliseks pean oma kahe lapse keskkonnasõbralikuks kasvatamist.

Olesja Rotar, TMW venekeelne kommunikatsioon: Juba ammu ei võta kauplustes ja turul kliekotte. Ei osta ka kiirmoe tooteid.

Olga Korneitsik, TMW venekeelne kommunikatsioon: Tallinn Music Week muudab maailma, teeb meid natuke paremaks, keskkonnasõbralikumaks, toleransemaks, loovamaks.

Ott Kangur, TMW ruumikujunduste looja: Olen 6 aastat kujundanud TMW infopunkte, lavasid ja pop-up restot. Igal aastal sean endale eesmärgiks luua uus ja värske ruumikujunduste tervik taaskasutades varasemate aastate valmis ehitatud detaile. Usun, et nii on võimalik kindlustada TMW festivali jätkuv säästlik kasvamine unikaalseks ja inspireerivaks linnafestivaliks.

Joosep Kään, TMW noorteprogrammi koordinaator: Kus ja millal iganes on mul võimalus osta ja tarbida ilma pakendita, seal seda ka teen, olgu selleks toidupood või kohvik. Igal võimalusel sõidan jalgratta või ühistranspordiga. Vähendan ka enda paberi tarbimise hulka, üritan kõike võimalikku hoiustada digitaalselt.

Terje Trochynskyi, TMW lasteprogrammi koordinaator: Teadlikult hakkasin keskkonnasõbralikumalt elama ja tarbima 10 aastat tagasi, kui sõpruskonnaga otsisime üles lähikonnas elavad mahetalunikud ning lõime siiani toimiva süsteemi, kus värske kodumaine kraam jõuab võimalikult väikese aja- ja transpordikuluga tänuliku tarbijani. Suurele perel omaselt on laste riided ringliikluses, kompost aianurgas ja naabritega ühine muruniiduk.

Linda Liis Eek, TMW väliskülaliste koordinaator: Tahaks prügi sorteerida, aga Tallinna kesklinnas võiks see lihtsamini tehtav olla. Palun rohkem pakendikonteinereid! Poes käin riidest festivalikotiga ja iga puuvilja eraldi kilekotti ei pane, valin võimalikult vähe pakendatud asju ja üritan üldse vähem tarbida. Vähem asju, lihtsam elu!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles