"Minu soontes voolab sõdalaste veri": intervjuu Black Daniels'iga

Tallinn Music Week
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Black Daniels
Black Daniels Foto: TMW pressimaterjal

Nii 31. märtsi kui 1. aprilli öösel esinev Taani ja Maasai päritolu räppar Black Daniels räägib oma elu parimast kontserdist, lapsepõlve lemmikmuusikast ja Taani muusikamaailmast.

Drum’n’bass’i ja hip-hop’i segamine tuleb sinu muusikas väga hästi välja. Kuidas sinu koostöö produtsent Shieldiga alguse sai?

Me tutvusime aastal 2009 Kopenhaageni trummi ja bassi kogukonna sees ja saime kohe väga hästi läbi. Varsti pärast seda hakkasime koos muusikat tegema ja kontserte andma. 2013. aastal läks asi tõsisemalt käima, kui me tegime koos mu debüüt EP-d “Danger, mille CART Records 2014. aastal avaldas ja see väga head vastukaja leidis.

Meeldivaim jook enne kontserti.

Ülikülm õlu nagu näiteks Sol, Red Strip, Kronenbourg 1664 või mõni hea kohalik õlu – suures klaasis ja jääga, et saaksin end enne laval põlema minemist maha jahutada.

Milline on su parim lavakogemus?

Ma korraldasin paar aastat tagasi ühte kurikuulsa Distortion Festivali lava ja räppisin lõpuks peaaegu kõigi rahvusvaheliste artistidega, kes seal tol õhtul esinesid. Pärast 7-tunnist räpimaratoni, hüppasin ma viimaseks looks publikusse ja nad tõstsid mu üles ja crowdsurfisid mind ringi. Ma polnud seda kunagi varem teinud, tõenäoliselt selle pärast, et ma olen hiiglane (205cm pikk ja 130kg raske), aga see oli fantastiline. See oli ilus lõpp kogu sellele energiale, mis ma 7 tunni sisse surusin.

Kes on hetkel Taani muusikaskeene kõige huvitavamad artistid?

Taani hip-hop grupil Benal on unikaalne räpistiil ja lahedad future biidid. Räppar Noah Carter on skeene uustulnuk, aga tal on väga eriline ja siiras stiil, ta kõlab nagu tuleks otse Los Angelesest. Loomulikult ka mu produtsent Shield, kes lööb laineid rahvusvahelistel D’n’B ja hip-hop’i ringkondades. Lisaks ka räppar Alvarado, kelle võimas lüürika ja lo-fi biidid on nagu teiselt planeedilt.

CD, vinüül või striiming?

Striimin kui ma liigun. Ma ei mäletagi viimast korda, kui ma CDd kuulasin. Tolmuseid vinüüle kuulan siis kui olen old school.

PC või Mac. Miks?

Mul on oma Mac’iga armastan-vihkan suhe, aga me lepime alati ära. Ma ei suudaks teda kunagi PC’ga petta.

Ameerika Ühendriikidest tuleb praegu hulganisti uuenduslikke hip-hop’i artiste nagu näiteks Kendrick Lamar, Chance the Rapper, Shabazz Palaces jne. Milline on alternatiivse hip-hop’i olukord Euroopas?

See, mis nende artistidega toimub, on täiesti fantastiline. Seal on nii palju talenti ja teadlikku mitmekesisust ning seda on ka Euroopas aina rohkem tunda. On hea näha, et Euroopa hip-hop’i artistid saavad ka samasugust rahvusvahelist tähelepanu nagu nende Ameerika kolleegid.

Millist lugu/albumit/artisti hetkel kõige rohkem kuulad?

Ma armastan Anderson .Paaki lüürikat ja funki, eriti laiv-versioone loost “Come Down”. Olen ka palju freestyle’inud Jake One’j ja Alchemisti instrumentaallugudele. Bassimuusikast olen kuulanud Aliz Perez’i & Ivy Lab’i Arkestra EP-d.

Näide surematust bändist/muusikust.

Nii paljud legendid on oma vapustava muusikaga inimkonda õnnistanud. Üles kasvades olid minu lemmikud James Brown, Fugees, Tupac, Notorious B.I.G. ja Michael Jackson. Neid on nii palju veel, aga nemad olid mulle kõige olulisemad.

Viimase aja parim muusikaline elamus.

Eile õhtul saime produtsent Shieldiga lõpuks ühe loo täpselt nii salvestatud nagu olime juba kaua tahtnud – vaibid oli fantastilised. See kõlab täpselt paras segu kirest oma loomingu vastu ja raskest tööst. Ma ei jõua ära oodata, et see välja lasta.

Mis on kõige müstilisem asi, mis sinuga/teiega juhtunud on?

Üks vana Jaapani mees ütles mulle kunagi, et minu soontes voolab sõdalaste veri ja et mõnes teises elus oleksin ma võimas ja kardetud sõdalane, sest ma olen pooleldi viiking ja pooleldi maasai. Ta naeris ja ütles, et kui ma oleksin veel pooleldi jaapanlane ka, siis oleks täiuslik. Ma polnud seda meest kunagi kohanud ja ta ei saanud kuidagi teada, et mu ema on taanlane ja isa Keeniast, mis teebki minust pooleldi viikingi ja pooleldi maasai.

Sa oled oma sõbraga üksikul saarel ja toit on otsas. Kas säilitad tsiviliseeritud inimese kombed või praed sõbra lõkke kohal?

Tsiviliseeritud?! Ma praen oma sõbra kohe ära, sest inimene peab sööma. Mul on juba retsept olemas. Haha, tegelikult võime ju kala ka püüda.

Mis saab pärast surma?

Avatud baariga järelpidu loomulikult. Ma loodan, et ma olen külaliste nimekirjas.

Lemmik tulevikuühiskond.

Kindlasti “Tagasi tulevikku 2”. Ma ootan ikka neid Nike’i tosse, mille paelad end ise kinni seovad, ja hõljuklauda.

Kas armuksid androidi?

Kui see android oskab hea suitsu keerata, maitsvat kastet valmistada ja ei tapa mu inimsõpru ära, siis ma ei ütleks robotiarmastusest küll ära.

Millised on sinu tulevikuplaanid?

Ma kavatsen lasta oma muusikal kanda end üle terve maailma. Ma armastan tuuritamist ja ma ei saa ilma selleta elada.

Black Daniels esineb nii 31. märtsi TMW DnB Night'il kui 1. aprilli TMW Hip-Hop Night'il kell 02.30. Liitu üritustega siin ja siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles