"Kohtumine tehniliselt ja vaimselt üliarenenud tsivilisatsiooniga võiks meile head teha": intervjuu Indrek Spunginiga (4)

Tallinn Music Week
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Spungin
Indrek Spungin Foto: TMW pressimaterjal

Kuku Klubis kolmel järjestikusel festivalipäeval erinevat üritust korraldav poeet, muusik ja etenduskunstnik Indrek Spungin astub neil kameeleonina üles ka nii sooloartisti kui bändi vormis.

Millist lugu/albumit/artisti hetkel kõige rohkem kuulad?

John Lennoni “Imagine” album tiirutab just sel väga hetkel masinas. Kuigi nõel on ammu maha jooksnud ja laulab mulle krabinat. Ma arvan, et see on mulle üks olulisemaid albumeid üldse.

CD, vinüül või striiming?

Ikka Youtube. Vinüül siis, kui viitsin tõusta ja nõela tõsta. Vahel panen isegi CD peale. Kord aastas kuulan omi vanu kassette ka. Kuulaks ehk rohkemgi, aga kassetipleierid venitavad ja tead, kui miski venib, siis see lihtsalt venib.

Meeldivaim jook enne kontserti.

Sidrunivesi ilma jääta ja laimiga. Kui asjad halvad on, siis konjak.

Viimase aja parim muusikaline elamus.

Ma lugesin hiljuti ühest ajuteadlaste artikklist, et kui kuulata Mozarti muusikat, siis hakkab aju tööle. Et see mõjutab positiivselt strukturaalset mõtlemist ja nii. Ma panin kohe Mozarti laulma ja käiasin seda ööd ja päevad ja mul hakkas aju tööle. Tegelikult hakkas kohe alguses, aga ega enam ei jätnud järele ka. Muudkui aga pani tuure juurde. Päriselt. See oli ilus päev, kui ma avastasin aju.

Sa oled oma sõbraga üksikul saarel ja toit on otsas. Kas säilitad tsiviliseeritud inimese kombed või praed sõbra lõkke kohal?

Ma arvan, et kõigepealt näsime sõbra jäsemeid ja siis näsib igaüks enda omi. Aga kui sõber on minust värskem ja ma olen juhtumisi hea inimene, siis äkki lasen tal omi kontidest üdi imeda. Aga ma pole kindel kas minus on piisavalt ainest olla hea inimene. Ei või kunagi teada.

Näide surematust bändist/muusikust.

Just ükspäev mõtlesin, et James Brown.

PC või Mac. Miks?

No mõlemad. PC-d on nagu isased, pisut tahumatud, aga väga aeglased. Kondavad seal, kus pole vaja ja toovad viiruseid koju. Mac’id on jälle nagu naised, ilusad ja intuitiivsed, aga klapivad ainult omavahel.

Mis on kõige müstilisem asi, mis sinuga juhtunud on?

Ma nägin ükskord unes, et olin delfiin ja ujusin teiste delfiinidega ja me tegime okaskala ja rändasime ringi. See oli selline vabaduse tunne. Ma vabanesin sellest vastikust krambist, et sünnin järgmises elus kellegi teisena kui inimene. Ma mõtlesin siis, et ma võiks järgmises elus olla vabalt delfiin. Mulle tundub, et ma peaksin siis just isegi rohkem pingutama, et sündida delfiinina kui inimesena. Neil on seal päris helge maailm ikka, võrreldes selle juraga siin. Teadsite, et delfiinide keel ja erinevate häälikute kasutamise sagedus taandub samale matemaatilisele kujundile, kui kõik inimkeeled?

Mis saab pärast surma?

Pärast surma elame me ussikestes edasi. Ussikesed on meie pärislapsed. Kuna me oleme ikkagi võnked, siis ma usun, et kusagil sfääris elavad meie elatud elude kajad ka edasi. Ma arvan millegipärast, et kõik variandid, mis laual on, pole tegelikult mitte ainult võimalikud, vaid nad kõik kehtivad ka üheaegselt. Ma arvan, et kapitalistidel on selles viimases küsimuses ja valikuvabaduse nõude suhtes õigus, aga see on ka ainuke asi, milles neil õigus on.

Lemmik tulevikuühiskond.

Robotid teevad ära kogu igava töö, sest nad on selleks loodud. Inimesed tegelevad ilusate asjadega, sest nad on selleks loodud. Laste ületootmine on kontrolli all, sest lapsed sünnivad laboris, kõik lapsed on kõikide lapsed ja eromand kui selline lendas juba saja aasta eest ajaloo pürgikasti. Aga siin ainult robotitest ei piisa. Inimestel tuleb mingi kvalitatiivne hüpe teha. Kuigi kõik märgid näitavad, et asi läheb kiirendusega ainult hullemaks, siis ma ikkagi usun, et kohtumine tehniliselt ja vaimselt üliarenenud tsivilisatsiooniga võiks selles osas head teha. Kujuta ette, et maale saabub kuskilt peegeldimensioonist mingi kosmiline Buddha ekvivalent oma ülemõistuse arenenenud teadmiste ja süsteemidega ning õpetab meile elementaarseid universumi tõdesid, mis löövad meie väiklasesse mina-pilti ja piiratusse mõra. Ma arvan, et sel oleks pöördmatud tagajärjed. Näiteks ISIS läheks kohe laiali. Trump ei suudaks vist mediteerima hakata ja otsiks mingit kiirteed valgustumiseni. Ma arvan, et isegi Putin hakkab heaks ja Hiina tõmbab kämblad Tiibetist välja, sest avardunud teadvuse valguses ego lihtsalt lõdvestub kontrollitud funktsiooniks. Ma usun, et siis paljastub kontideni kogu see inimlik jonn ja saamahimu, et kõik hakkavad lihtsalt heaks, sest see ei teeni enam. Teine variant on muidugi see, et tuleb hoopis mingi kosmiline ürgkurjus ja siis hakkavad kõik lihtsalt hirmust heaks, aga seda me ju ka ei taha. Lepime siis kokku, et kosmiliselt tark kosmoserass on suutnud hoida oma intellekti ja südamesagedused korrelatsioonis ja ta tuleb varsti. Ja siis tuleb veel umbes sada aastat kannatada seda kosmilise headuse kirgastavat luupainajat ja me jõuamegi sinna, kus meie nägemus õndsast tulevikust algas.

Kas armuksid androidi?

Jaa, ma olen alati masinausku olnud.

Mis on sinu lahedaim festivalikogemus?

Lahedaim festivalikogemus oli eelmine aasta Positivusel, kus ma istusin ja igavlesin kaks päeva autos, kuni see jura ükskord otsa saab ja tuleb Iggy Pop. Ja siis tuli Iggy Pop ja lunastas kõik ja kirssidega. Isekorraldatud festivalikogemused on muidugi omaette erutusseisund, sest siis esinevad ainult head artistid ja sa saad täpselt aru, mis toimub. Viimane väide on muidugi sulaselge vale. Nii palju õigesti ajastatud aatomiosakesi on tegelikult vaja õigel ajal õigesse kohta ajada, et hea festival juhtuks. Aga kui see juhtub, siis on see lihtsalt фантастика!

Miks sa TMW raames oma üritust korraldad? Kas TMW ilma selleta ei saaks?

TMW on hea võimalus korraldada pidu artistidega, keda sa muidu siia ei saaks tuua ja keda sa muidu üldse ei teakski, et neid üldse kutsuda. TMW ongi tegelikult kohtumispaik, kus üks suurus kohtub teise suurusega ja mitte ainult omavahel. TMW saaks küll ilma selleta, aga ta oleks palju igavam.

Millisele TMW kontserdile peale enda poolt korraldatu plaanid veel kindlasti minna?

Ma vean kolmel päeval (30.03 - 1.04) Kuku sõukeissi, nii et see aasta vist ei jõuagi kuhugi mujale. Tegelikult tahaks R2-e sõukeissi Veenuses vaadata. Seal paar head asja ja klubi pidi ka ilgelt lahe välja nägema. Ma pole sinna varem minna julgenud, sest seal on nii koledate riietega inimesed sabas, et juba enne uksele jõudmist tabab sind maksatsirroos.

Milliste festivaliartistidega tasuks kõigil tutvust teha?

Kindlasti tuleb kõrvas pidada Hannaliisa Uusma uut indie-souli punti HUNT, Kaido Kirikmäe ja Robert Jürjendali post-ambient’i seiklusi, imestamapanevalt pöörast Leedu jazz-kütte triot Sheep Got Waxed, Kanada nii-halb-et-hakkab-juba-hea indiepoppi Bad Pop, Berliini transtsendentaalse psühhedeelia duot TAU, Austraalia northern souli segust indie-popi purikat Joel Sarakula ning kõiki neid masendavalt mahlaseid ja ägedaid vene bände Shortparis, SPTNK, Ne Tvoe Delo ja Электрофорез. Võin karuputke süüa, et eelpool nimetatute kontserdite külastaja ei hakka ühtki piletile kulutatud senti taga nutma. Tal lihtsalt ei jätkuks pisaraid. Lõpuks ma pean ikka soovitama iseennast ja oma bändi ka. Meie sandistatud muusikamaitsega rahva juures on raske endale ette kujutada midagi seksikamat kui St Cheatersburg.

Mis on sinu lemmikkohad Tallinnas?

Mis on kõige tähtsam asi iga koha juures? Heli ja valgus. Põhiliselt need kaks loovad ruumi. Ma ei ütle, et vahet pole, mis värvi või kujuga on ruum, aga kui heli on hea, siis on hea ja kui heli ei ole hea, siis on halvasti. Kui mõelda Tallinna kohtade peale, siis ma ei tea väga palju kohti, kus heli oleks prioriteetsem kui näiteks lõhnakuusk või Maneki-neko kass. Selles mõttes on kõik Tallinna kohad suht suvad hiinakad, aga mulle hiina köök väga meeldib, nii et alles klar, aga andke mulle siis mu tasuta eine ja ma ütlen, mis lugu panna. Kusjuures kõige jälgim on see lounge’i muusika ehk tuntud pophitid jazz-popi arranžeeringus. Ma tahaks igakord ketchupit kõlarisse pritsida, kui sellist jõledust tuleb.

Huvitavaim linn maailmas?

Ma pole enamikes maailma linnades käinud, aga ma arvan, et Türi.

Parim lugu, mida kõik võiksid kuulata?

Kõik peaksid kuulama mind, sest ma ei tea kedagi, kes oleks võimeline ütlema midagi olulisemat kui see lause.

Indrek Spungin esineb sooloetteastega Kuku Klubis neljapäeval, 30. märtsil Paranoia showcase'il kell 23.00 ning bändiga St Cheatersburg laupäeval, 1. aprillil Gardenia showcase'il kell 01.00. Tutvu lähemalt kõigi kolme Kuku Klubi üritusega: ParanoiaHysteria ja Gardenia.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles