Tallinn Music Week avalikustas tänavuse festivali muusikaprogrammi

Tallinn Music Week
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

27. märtsist 2. aprillini üle Tallinna toimuva uue muusika ja linnakultuuri festivali Tallinn Music Week (TMW) muusikaprogrammi on tänaseks kinnitatud 237 artisti 33 riigist, neist 114 Eestist. Alates tänasest, 2. veebruarist on Piletilevis lisaks festivali passile ja toetajapassile müügil ka kontsertide üksikpiletid.

Tänavu juba üheksandat korda toimuv TMW on kujunenud üheks Lääne-, Ida- ja Kesk-Euroopa muusika- ja loovkogukondade olulisimaks kohtumispaigaks ning lähiregiooni kultuurihuvilisi kokku meelitavaks linnafestivaliks. Üha rohkem välisesinejaid ligi tõmbavale festivalile laekus rekordarv esinemissoove 1470 artistilt üle kogu maailma. Kavasse kinnitati tänase seisuga 237 esinejat 33 riigist, neist 114 Eestist. Soome juubeliaastale kohaselt tuleb 23 esinejat festivalile põhjanaabrite poolt. 19 artisti saabub Venemaalt, 7 artisti nii Ühendkuningriigist kui Poolast, 6 Taanist ning 5 nii Kanadast, Saksamaalt kui Rootsist. Eksootilisematest ja kaugematest riikidest on kavas esindatud Cabo Verde (Roheneemesaare), Jaapani ja Süüria muusikud.

Terve nädala vältava TMW festivali kolmepäevane muusikaprogramm kestab neljapäevast, 30. märtsist laupäeva, 1. aprillini, hõlmates kõikvõimalikke muusikastiile folgist elektroonikani ja klassikast metalini. Veebruari jooksul avaldatakse TMW muusikafestivali ülejäänud esinejad, lavad ning eriüritused, samuti tasuta linnalava kontsertide kava ning tänavu esmakordselt TMW raames toimuv spetsiaalne laste- ja noorteprogramm. Festival teeb kõik endast oleneva, et tagada festivalipaikades ligipääs ka erivajadustega inimestele.

“Järgnevad aastad on Eestile äärmiselt olulised – juulikuust algab Euroopa Liidu eesistumine ja järgmisel aastal tähistame Eesti 100. juubelit. Oluliste verstapostide eel on käesolev aasta kuulutatud ilusa sümbolina noorte ja laste aastaks. Kõik need teemad leiavad väljenduse ka meie festivali kavas. Lisaks mitmekesisele ja kõikidele stiilidele avatud muusikaprogrammile mõtleme ka laiemalt võrdsetele võimalustele, kestlikule arengule ja loovuse ning innovatsiooni mõjule ühiskonnas,“ kommenteerib festivali peakorraldaja Helen Sildna, lisades: „Soovime, et Tallinn Music Week pakuks võimalust tunda rõõmu avatusest ja mõtestatud koosolemisest.”

Rahvusvahelise kaliibriga artistidest ilmestavad programmi teiste seas ühe möödunud aasta maailma parima albumi „The Midnight Sun“ autorist šoti mult-instrumentalist C Duncan, industriaalmuusika teerajaja-grupi Einstürzende Neubauteni asutajaliikme Alexander Hacke ja kunstniku ning filmilooja Danielle de Picciotto tandem, klaveritehnika-eksperimentaator Hauschka Saksamaalt, BBC Music poolt üheks tänavuseks tähelepanuväärsemaks uustulnukaks nimetatud elektroonikaprodutsent Draper ja montypythonlikult pöörane punk-džässi bänd WorldService Project Ühendkuningriigist, samuti Rootsi elektropopi täht ja Peter Gabrieli protežee Jennie Abrahamson, Norra laulja-lugudekirjutaja ja inimõiguste aktivist Moddi ning Ukraina etnoelektroonika grupp Onuka.

Alexander Hacke & Danielle de Picciotto
Alexander Hacke & Danielle de Picciotto Foto: TMW pressimaterjal

Ilmakuulsatest põhjanaabritest saabuvad festivalile tunnustatud house’i ja avangard-techno produtsent Jori Hulkkonen, kosmoseroki bändi K-X-P šamanistlik liider Timo Kaukolampi, meta-roki üksus PH, endise nimega Mr. Peter Hayden, samuti rahvusvaheliste muusikaväljaannete ja festivalide soosikust räppar View ja Helsingist Tokyoni tuuritanud elektro-metal bänd Khroma. Venemaa ligi 20-pealine artistide lähetus koosneb idanaabrite „noortest ja vihastest“ muusikauuendajatest, nende seas vene avangardi nõukogude uue lainega ristav grupp Glintshake ja sealse juhtiva muusikaväljaande Afisha poolt "uueks aasta artistiks" tituleeritud neo-R'n'B poeet BCH.

Eesti artiste on tänaseks kavasse kinnitatud 113, rahvusvaheliselt tunnustatud nimedest kohaliku publiku lemmikute ja tulevikutegijateni. Kirevas kavas on esindatud nii elektroonilise tantsumuusika maailmaklassi tegijad Syn Cole ja Mord Fustang, elektropopi artist NOËP, folgiuuendaja Maarja Nuut koos eksperimentaalmuusiku Hendrik Kaljujärvega, Eesti Muusikaauhindadel aasta naisartisti ja parima džässalbumi auhinnad noppinud Kadri Voorand, multiinstrumentalist Erki Pärnoja oma eeterliku “Efterglow” albumi kavaga, Eesti džässi klassiku Tõnu Naissoo Hammond Trio, teatraalne helilooja Ardo Ran Varres, laulja-lugudekirjutaja Siiri Sisask ja tütarlastekoor Ellerhein. Kohaliku muusikavälja uuendajaist astuvad festivalil teiste seas üles möödunud aasta kõrgeima kriitika-skooriga kodumaise albumi „Rogue Wave“ üllitanud post-pop produtsent Mart Avi, vaporwave artist Florian Wahl, artpunk-poeet Indrek Spungin, nn Fantaasia-Eesti koolkonna bänd Põhja-Konn, Eesti Muusikaauhindadel parima alternatiivalbumi autori tiitli võitnud Mick Pedaja ning krõbisevate kassettide ja paksude rütmide manipulaator Luurel Varas.

Luurel Varas
Luurel Varas Foto: TMW pressimaterjal

Muusikafestivali avab Kultuurikatlas maailma dirigentide tippklassi kuuluv Kristjan Järvi, kes kostitab sedakorda oma sünnimaa publikut lausa kahel korral – Steve Reichi muusikast ja omaloomingust põimitud kontserdiga "Radio Head Rewritten", kus löövad kaasa Londoni beatboxi meister BellaTrix, nüüdismuusika helilooja ja räppar Di. J. NoizePunk, keelpillikvartett Prezioso, Kristjan Randalu jt Eesti muusikud, samuti elektroonilise kontsertkavaga „Rip Up the Stage“. Põneva koostööprojektina teeb TMWil oma lavadebüüdi Taani bändide Get Your Gun ja Narcosatanicos liikmete ning Eesti muusikute Lauri Kadalipu ja Sänni Noormetsa impro-üksus Fallen Flags. Erikontserdi Vene Kultuurikeskuses koos Ukraina etno-elektroonika grupiga Onuka teeb meie power-folk trio Trad.Attack!

Riigi- ja stiilipiire ületavaist koostöödest on tänavusel TMWil laiahaardelisim meie Üle Heli festivali, briti sõltumatu plaadimärgi Nonclassical ja BBC 3 DJ Nick Luscombe’i ning filmirežissööri Neil Cantwelli projekti Japan Sound Postcard nüüdis- ja tulevikumuusikat ühendav kontsertkava Mustpeade majas. Festivali kavast leiab tänavu ka Kanada eriprogrammi ning Soome riigi 100. juubelit ja ühtlasi ka põhjanaabrite muusikaagentuuri Fullsteam 15. sünnipäeva pühitseva kava.

Festivali programmist leiab tänavu ka nii mõnegi uue korraldaja ning toimumispaiga. Pidudesarjade AUX, Mürk ja Isola ühisel jõul läbitakse Balti jaama paviljonis kolmepäevane katkematu tantsumaraton Balti Jaama Tunnel. Klassikaraadio kureerib Mustpeade majas nüüdismuusika õhtut. Kuku kunstiklubis veab elu- ja etenduskunstnik Indrek Spungin kolmepäevast kunstpopist ja eksperimentaalmuusikast koosnevat programmi alapealkirjadega Paranoia, Hysteria ja Gardenia. Uute kontserdipaikadena  lisanduvad kavasse Venus Club, kus oma popi ja roki valikut esitleb Full House Agency, samuti Vene Kultuurikeskus, Vene Teater, Hopneri Maja ja Renard Coffee Shop.

Oma lavasid esitlevad TMW raames taas ka festivali staažikad kaaskorraldajad Rada7, Raadio 2, Jazzkaar ja Eesti Jazzliit, Viljandi Pärimusmuusika Festival, Fenno-Ugria ja Seto Folk, Manka Boutique Pop Festival, World Clinic, Weekend Festival Baltic, Intsikurmu Festival, Estonian Funk Embassy, lõunanaabrite Positivus Festival koos I Love You Records plaadileibliga ja Soome suurim metalfestival Tuska ning Urban Culture Entertainment. Traditsiooniliselt massiivse ja meeleoluka artistide riviga paistavad ka tänavu silma festivali hiphopi ja d’n’b lavad ning taas on festivali avaõhtul kavas suurejoonelised kontserdid Kultuurikatlas.

Tutvu TMW muusikaprogrammi kinnitatud artistidega SIIN.

Programmi vaata lähemalt SIIT.

Põhjamaade suurim uue muusika ja linnakultuuri festival TMW toimub Tallinnas 27. märtsist 2. aprillini. Eelseisva festivali siduvaks teemaks on jätkusuutlik areng ning sellega seotud valdkonnad keskkonnasäästlikkusest linnaarenguni ja kogukondade ühendamisest võrdõiguslikkuse edendamiseni. Lisaks õhtustele kontsertidele ning muusika- ja loovtööstuse konverentsile toimuvad TMW raames tasuta „Linnalava“ kontserdid, vestlussari „TMW jutud”, linna mõnusamaid söögikohti tutvustav „TMW maitsed”, Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse kureeritud eriprogramm „TMW kunst“, Disainiturg, avalikku linnaruumi hõlmav projekt ning spetsiaalne laste- ja noorteprogramm.

TMW 2017 esitleja on Nordea pank, peatoetajad Telia ja Spotify, Nordic Hotel Forum, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus / Visit Estonia ja Eesti Meedia, partnerid ja toetajad Uber, Viru Keskus, Telliskivi Loomelinnak, Solaris, Music Estonia, Tuborg, LaMuu, Fritz Kola, Kultuuriministeerium, Tallinna Kultuuriamet, Tallinna Ettevõtlusamet jpt. Lisainfot vaata siit.

Tallinn Music Weeki rahvusvahelisi tegevusi, mille eesmärk on tutvustada Eestit kui atraktiivset sihtkohta muusika- ja kultuurihuvilistele, toetatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Tallinn Music Weeki veebilehe loojaks on disainistuudio Velvet ning visuaalse identiteedi autoriks disainer Mariana Hint-Rääk. Tallinn Music Weeki mobiiliäpi autor on Festivality.

TMW 2017 kontsertide üksikpiletid hinnaga 8-25 eurot on alates tänasest. 2. veebruarist müügil Piletilevis.

TMW 2017 festivalipassid hinnaga 60 eurot on müügil TMW veebipoes.

Festivalipass tagab sissepääsu kõikidesse TMW muusikaprogrammi kuuluvatesse klubidesse eeldusel, et vastav klubi ei ole välja müüdud. Kui klubi on välja müüdud, toimub publiku klubisse laskmine järjekorra alusel. Nordea ja Telia klientidele kehtivad erisoodustused.

TMW 2017 delegaadipass on kuni 19. märtsini müügil hinnaga 250 eurot (alates 20. märtsist 295 eurot) TMW veebipoes.

Delegaadipass tagab lisaks muusikafestivalile pääsu 31. märtsist 1. aprillini toimuvale TMW konverentsile ja delegaadibaaridesse ning registreerunud kontaktide andmebaasile.

Piiratud kogus TMW 2017 toetajapasse hinnaga 150 eurot on müügil TMW veebipoes.

TMW toetajapass tagab eelisjärjekorras pääsu kõikidele TMW kontsertidele, sh TMW avakontserdile ning TMW delegaadibaaridesse ning pakub võimalust personaliseeritud  programmisoovitusteks. Nordea ja Telia klientidele kehtivad erisoodustused.

TMW partnerid festivalist

“On uhke näha, kuidas Tallinn Music Week on aastatega kasvanud erakordsest muusikafestivalist veel palju suuremaks sündmuseks, tutvustades talente erinevatest kultuurivaldkondadest, võttes sõna olulistel teemadel ning tuues kokku loovaid inimesi kogu maailmast. Nende energial ja ambitsioonil avastada ja kasvada ei näi olevat piire. Tänu festivali meeskonna väärtushinnangutele ja kõrgetele standarditele on meie jaoks puhas nauding olla neile kaaslaseks sellel imelisel teekonnal.” –​ Gerd Müller, Nordea Eesti juht

“Telial on olnud rõõm olla TMW partner juba aastaid. Festival ja selle tiim on täiesti ainulaadsed, inspireerides meid kevadisel festivalinädalal täiesti muutunud linna ja erakordsete elamustega. Tänavuse festivali fookus kestlikul arengul on Telia jaoks südameasi kogu Põhjalas. ÜRO on sõnastanud 17 säästva arengu eesmärki, mis on meie kõigi jaoks olulised. Tahame TMW jooksul neile tähelepanu pöörata lootuses, et igaüks leiab viisi sellele mõelda ja kaasa aidata.” –​ Katrin Isotamm, Telia Eesti kommunikatsioonijuht

“TMW esindab kõiki väärtusi, mis on Eesti jaoks kallid ning parimaid võimalusi Eesti ja selle kultuuriga tuttavaks saada. Kuigi festivali toimumisaeg ei ole ilma poolest just aasta parim aeg, on emotsioonid ja elamused troopilise temperatuuriga. Muusika, disain, toit, inspireerivad inimesed, kohad, seiklused – ma garanteerin, et see on maailmaklass!!! Eesti on koht, kus uued ideed sünnivad ja kasvavad kiiresti ja rändavad maailma. Külasta Eestit. Naudi Eestit. Jaga Eestit.” –​ Piret Reinson, EASi turundusjuht

“Mul on suur rõõm avada üks maailma parimaid ja põnevamaid multidistsiplinaarseid kunstifestivale, mida ma tean. Toetan jäägitult selle festivali ideed ja usun väärtusse, mida see lisab meie üha kasvavasse Põhjalasse. TMW võimaldab ühiskonnal ühendada oma ideed, visioonid ja võimalused ning viia oma loominguline potentsiaal ellu. See festival oma ettevõtlikkuse ja mootoriga on Eesti vaimu kehastus.” –​ Kristjan Järvi, dirigent ja helilooja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles