TMW muusikatööstuse konverentsi kavasse lisandus Sex Pistolsi endine bassimängija Glen Matlock

Tallinn Music Week
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glen Matlock
Glen Matlock Foto: TMW pressimaterjal

Homme, 1. aprillil algab Nordic Hotel Forumis TMW kahepäevane muusikatööstuse konverents. Põnevaimate kõnelejate seas on kõigi aegade kuulsaima punkbändi Sex Pistolsi algupärane bassimees Glen Matlock, keda intervjueerib punkbändi The Membranes asutajaliige John Robb.

TMW kahest eraldi osast koosnev konverentsiprogramm avatakse homme kell 10 NO99 teatris president Toomas Hendrik Ilvese kõnega. NO99 teatris jätkub Creativity for Change maailmamuutjate-foorum ning muusikatööstusele suunatud konverentsipaneelid algavad kell 12:30 Nordic Hotel Forumis. Ülekannet konverentsipäeva avamisest NO99 teatris saab jälgida postimees.ee vahendusel.  

Pungi 40. aastapäeva tähistamise tähe alla saabub Tallinna Sex Pistolsi algupärane bassimängija Glen Matlock, keda intervjueerib nii TMW muusikatööstuse konverentsil kui avalikul vestlusel punkbändi The Membranes asutajaliige ning hinnatud ajakirjanik John Robb. Glen Matlock on mees punkkultuuri lähtepunktist – ta töötas Londonis Malcolm McLareni ja Vivienne Westwoodi kuulsas poes SEX ning lõi koos Steve Jonesi ja Paul Cookiga kõigi aegade kuulsaima punkbändi Sex Pistols.

Bändi bassimängija ja põhilise laulukirjutajana sündis tema kaasautorlusel kümme lugu epohhiloovalt „Never Mind the Bollocks...“ albumilt. Sex Pistolsi impressario, osava PR-skeemitaja McLareni levitatud müüdi kohaselt löödi Matlock bändist välja liigse hügieeni- ja biitlite lembuse tõttu ning asendati pungi dekadentliku alge kehastuse Sid Viciousega.

Ent 40 aasta jooksul on ta ühel või teisel moel kaasa teinud ka sellistes kuulsates kooslustes nagu The Damned, The Clash ja The Faces, teinud koostööd Iggy Popiga ja vedanud uue laine bändi The Rich Kids ning supergruppi Glen Matlock & the Philistines. Peagi on talt ilmumas ka uus sooloalbum. 

John Robbi vahendusel jutustab Glen Matlock anekdootlike faktide ja müütidega pikitud loo ajast, mil noortekultuur etendas ühiskonnas veel korratust külvava provokaatori rolli ja oli  asjaosalistele suurem kui elu. Loomulikult kuuleme ka mehe igavesest „albatrossist oma seljas“ ehk Sex Pistolsist.  

„Millegipärast, jah, on kuidagi tekkinud ettekujutus, et ma tahan kõlada ja olla nagu Sex Pistols, aga see ebaõnnestub mul pidevalt. Ma ei taha olla nagu Sex Pistols. Sex Pistols oli omal ajal hea bänd, aga see oli siis ja praegu on praegu. Muusikalises mõttes pole nad mu suured mõjutajad, küll aga attitude’i mõttes,» nentis Matlock tänases Postimehes ilmunud intervjuus Janar Alale: kultuur.postimees.ee/3637083/endine-sexpistolslane-ma-ei-taha-olla-nagu-sex-pistols 

Pungiveteranide tandemi vestlustest saab osa laupäeval, 2. aprillil kell 13 TMW pop-up kohvikus Disaini ja Arhitektuurigaleriis ning muusikatööstuse konverentsil Nordic Hotel Forumis kell 16:15. Ühtlasi annab pungi DIY-kooli vilistlane Matlock tasuta akustilise linnalava-kontserdi samal õhtul kell 19:00 Telliskivi baaris Renard Coffee Shop. 

Glen Matlocki kõrval on konverentsi külaliste seas ka hinnatud visuaalkunstnike duo Iain Forsyth ja Jane Pollard, legendaarne muusikamanager Peter Jenner (Pink Floyd, T. Rex, The Clash), Saksa poliitik ja aktivist, Noorte Piraatide partei president Julia Reda, Kerli jpt. Konverentsi kõnelejate tutvustused leiad siit.

TMW konverentsi kõnelejate seas on ka Kerli. (Foto: TMW pressimaterjal)
TMW konverentsi kõnelejate seas on ka Kerli. (Foto: TMW pressimaterjal) Foto: TMW pressimaterjal

TMW kahepäevase muusikatööstuse konverentsi siduvaks teemaks on muusika olulisuse taasväärtustamine laiemas kontekstis – nii ühiskondlikke rahutusi tasakaalustava loovliikurina kui areneva sektorina üha digitaliseeruvas maailmas. Räägitakse autoriõigustest ning sõltumatute plaadifirmade ja plaadiarvustuste tulevikust digiajastul, intelligentsetest brändidest ning ka muusika kui meeldiva kultuuritoote ülenemisest võimsaks kollektiivsete lootuste täitjaks Lähis-Ida ühiskondlikes keerdsõlmedes. 

Ent konverentsil mitte ainult ei räägita muusikast ja muusikatööstuse mehhanismidest, vaid näidatakse ka selle praktilist poolt. Festivalinädalal toimus Tallinnas rahvusvaheline professionaalsete laulukirjutajate laager Rootsi muusikakirjastaja Ben Maleni juhtimisel ning ettevõtmise kulminatsiooniks kujuneb lugude esitlemine ja nende valmimisprotsessi lahkav konverentsipaneel.

Samuti toimub esimest korda TMW ajaloos filmimuusika pitching, mille käigus saavad veel tootmises olevaile filmidele ideid esitanud muusikaloojad võimaluse osaleda parimate ideede esitlusel. Music Estonia korraldatud kiirkohtumiste sessioon pakub kohalikele muusikaettevõtetele taas võimalust personaalseteks kiirkohtumisteks maailma juhtivate muusikaettevõtjatega. 

Konverentsi paneelide tutvustused: tmw.ee/programme/conference/conference-programme

Konverentsi ajakava: tmw.ee/programme/conference/conference-programme

Konverentsi kõnelejate tutvustused: tmw.ee/programme/conference/speakers

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles