Tallinna linnaruumis avanevad mastaapsed heli- ja kunstiinstallatsioonid heliLAINED

Tallinn Music Week
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henno Luts

Alanud nädalal üle kogu Tallinna toimuv linnafestival Tallinn Music Week kolib tänavu kevadet tervitades ka õue. Linna südamesse kerkivad Telliskivi Loomelinnaku ja Viru Keskuse toel EKA Sisearhitektuuri osakonna poolt disainitud ja ehitatud unikaalsed heli- ja kunstiinstallatsioonid. Reedel ja laupäeval muutub Balti jaamast Telliskivi Loomelinnakusse viiv Reisijate tänav rõõmsalt kihavaks festivalialaks tänavatoidu ja elava muusikaga. 

TMW arhitektuurset ja helilist kehastust linnaruumis hakkavad tähistama kolm kaasaegse puitarhitektuuri võimaluste piire kompavat maamärki – merekarpi meenutav kõlakoda Musumäel, aknast sisse voolav portaal Nunne tänaval EKA Sisearhitektuuri osakonna esisel ning õuegalerii Telliskivi väljakul. “heliLAINED” nimelised mastaapsed installatsioonid sündisid EKA sisearhitektuuri üliõpilaste, arhitektide Sille Pihlaku ja Siim Tuksami ning arhitektuuripraksise PART koostöös.

Puitinstallatsioonide kuraatori, arhitekti Sille Pihlaku sõnul on “heliLAINED” kooslus puidust vabavormilistest kõlakodadest ja muusikateostest, milles kuulaja kulgemine läbi objekti määrab kogetu:

„Igas asukohas on heli ja ruum muutuv ning kordumatu. Loodame nii kõnetada linna ennast, pakkumaks uusi ruumikogemusi ja tegevusi linlastele, toomaks rohkem puitu tänavatele ning loomaks voolujoonelisi vorme rangete nelinurksete hoonete vahele. Lisasime Musumäele Viru Väravate juurde kõlakoja, mille katuse all piknikku pidada, muusikat nautida või kasvõi sõpradele esineda. EKA Sisearhitektuuri osakonda lõime aknast sisse voolava portaali, kutsumaks ka juhuslikke möödujaid selle sisemuses toimuvast osa saama ning Telliskivi platsile õuegalerii, kus korraldada pop-up näitusi ning kulgeda koos visuaalse ja helilise saatega.“

Installatsioonid on loodud tähistama erilist helikujundust Tallinna linnale, mille autoreiks on BBC Radio 3 saatejuht Nick Luscombe, tantsuroki Death in Vegas asutajaliige, soundimeister Steve Hellier ning elektronmuusik ja Üle Heli festivali korraldaja Aivar Tõnso. Tegu on katketega Nick Luscombe’i kuraatorprojektist Musicity Tallinn, mis koosneb linnahäältest, linnaga seonduvatest muusikafragmentidest ning autorite Tallinnast inspireeritud omaloomingust.

„heliLAINED“ projekti pidulik avamine ning Musicity Tallinn heliteose esitluskontsert koos audiovisuaal-kunstniku Tencu koostatud erinevaid ajastuid ja linna piirkondi siduva foto- ja videomosaiigiga toimub kolmapäeval, 30. märtsil kl 19:00 Erinevate Tubade Klubis.

Reedel ja laupäeval panevad TMW, Telliskivi Loomelinnak ja Tallinna Tänavatoidufestival raudteejaama ja turu vahelise Reisijate tänava ning loomelinnaku kihama maitsvate toitude ja meeleoluka muusikaga. Hipiajastu hõngu toob festivalile Reisijate tänavale parkiv Soome funkbändi Eternal Erection Woodstocki stiilis tuuribuss Funky Bus, mille katusel koos põhjanaabritega möllavad ka meie funki ja souli bändid.

TMW helilainete, arhitektoonika, tänavatoidu ja kena kevadilma kohtumispaigad: Kolmapäev, 30. märts 18:00 “Eesti Kunstiakadeemia puidust väikevormid” õuenäituse avamine Telliskivi väljakul asuvas heliLAINEs.

Telliskivi LAINE loob uue selgroo Loomelinnakule – õuegalerii, kus saab kulgeda koos visuaalse ja helilise saatega. Esimene näitus tutvustab EKA Arhitektuuri- ja Sisearhitektuurikateedri traditsiooni puitinstallatsioonide ehitamisel ning annab ülevaate “heliLAINE” ehituslikest keerdkäikudest.

Kolmapäev, 30. märts 19:00 „heliLAINED“ pidulik avamine ja Musicity Tallinn esitluskontsert Erinevate Tubade Klubis.

„heliLAINED“ projekti pidulik avamine ning Musicity Tallinn heliteose esitluskontsert koos erinevaid ajastuid ja linna piirkondi siduva foto- ja videomosaiigiga.

Reede, 1. aprill 16:15-19:00 – „heliLAINED“ linnalava, Nunne tn 16

Live:

16.15 Holy Motors

17:00 ekke

17:45 Lüki Prihoda

18:30 Bowrain (SI)

Reede, 1. aprill 18:00-01:00 ja laupäev, 2. aprill 13:00-01:00 – Reisijate tänav ja Telliskivi Loomelinnak

TMW, Telliskivi Loomelinnak ja Tallinna Tänavatoidufestival panevad Reisijate tänava ning loomelinnaku kihama maitsvate toitude ja funkiva muusikaga.

Tänavatoitu pakuvad: Frenchy, Renard Coffee Shop, La Tabla, Trühvel, Food@ttack, ÖKU, Naan Cafe, Uulits, Kaks Kokapoissi, Vao Kitchen, Konteiner, Tokumaru, Papa Joe Falafel, Mondo pop-up Cafe “Jalalabad”. Joogiga toetab Fritz-Kola.

Laupäev, 2 aprill 13:00 – 01:00 Funky Bus Reisijate tänaval

Soome funkbändi Eternal Erection’i tuuribussi Funky Bus katusel möllavad koos põhjanaabritega ka meie ja Läti gruuvimasinad.

13:00 Very Cool People (LV)

14:00 Estrada Orchestra (EE)

15:00 Lexsoul Dancemachine (EE)

16:00 Eternal Erection (FI)

Laupäev. 2. aprill 12:00 – 15:00 Musumägi, „heliLAINED“ linnalava

Musumäe välilaval esinevad Portugali soundimeister Batida, Soome räppar Rauhatäti ning meie underground-supergrupp Rebel Angel ja mahedalt tiksuv NOËP.

12:00 Batida (PT)

12:45 Rauhatäti (FI)

13:30 Rebel Angel (EE)

14:15 NOËP (EE)

Laupäev, 2. aprill 16:15-19:00 – „heliLAINED“ linnalava, Nunne tn 16

Live:

16:15 Motobor

17:00 meisterjaan

17:45 Moa Pillar (RU)

18:30 St Cheatersburg

TMW linnaruumi tegevusi toetavad Telliskivi Loomelinnak, Viru Keskus, EKA Sisearhitektuuriosakond, arhitektuuripraksis PART, Tallinna Tänavatoidufestival, Narvo – Nordic Timber, Mountain Loghome, Würth, Tallinna Kesklinna Valitsus, KiirWarren. Musicity Tallinn projekti teostumisele aitas kaasa Eesti Arhitektuurimuuseum.

“heliLAINED” installatsioonide autorid ning teostajad: EKA Sisearhitektuuri osakonna tudengid Mariann Drell, Ardo Hiiuväin, Lennart Lind, Henri Kaarel Luht, Andrea Miku, Mariette Nõmm, Johanna Sepp, Kertti Soots, Sabine Suuster, Teele Tomson, Birgit Õigus ning arhitektid Sille Pihlak  ja Siim Tuksam koostöös arhitektuuripraksisega PART.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles