Creativity for Change foorum toob Tallinna maailmamuutjad

Tallinn Music Week
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti kirjanik Ben Judah
Briti kirjanik Ben Judah Foto: Tallinn Music Week pressimaterjal

Creativity for Change foorum toob 1. aprillil NO99 teatrisse kokku maailmamuutjad muusikas, kunstis, hariduses, teaduses, tehnoloogias, kodanikuühiskonnas ja poliitikas, et uurida, mida saame ühiselt teha, et tehnoloogia leviku läbi lähenev neljas tööstusrevolutsioon viiks ühiskonda edasi väärtuste suunas nagu avatus, sallivus, mitmekesisus ja võrdsed võimalused. Üks konverentsi peaesinejatest on USA kurdi päritolu ettevõtja Hamdi Ulukaya.

Tallinn Music Weeki ning Creativity for Change foorumi peakorraldaja Helen Sildna sõnul on TMW festival oma seitsme tegutsemisaasta jooksul edendanud demokraatiat muusikas, pakkudes võrdseid võimalusi kõigile žanritele ja artistidele, rahvustele ja mõtteviisidele.

"Oleme selle käigus mõistnud, et võrdsed võimalused, avatus teistsugusele ja  tolerantsus uue suhtes on vaba loomingut ja uuendusi toetava ühiskonna peamised alusväärtused ning eeldused," tõdes Sildna. 

Sildna lisas, et avatus ja loovus on eduka ja õnneliku ühiskonna arengumootoriks, mis toimib kõige paremini seal, kus puutuvad kokku erinevate elualade ning kultuuritaustade kogemused, oskused ja traditsioonid. "Usume, et just loovus, andekate inimeste ühendatud pingutused ning pühendumus on see, mis aitab lahendada ka kõige põletavamad probleemid me ühiskonnas."

Maailm on täna silmitsi tõsiste väljakutsetega: konfliktid, vaesus, massiränne, keskkonnakriisid, populistlikud liikumised, hirmude ja võõraviha süvenemine. Samas oleme neljanda tööstusrevolutsiooni lävel ja tehnoloogia on avanud meile võimalused, mida pole inimkonna käsutuses iial varem olnud. Kuidas rakendada loovus ning tehnoloogia areng kõige tõsisemate probleemide lahendamisse?

Kuidas jõuda ulatuslikuma demokraatia, läbipaistvuse, sallivuse, mitmekesisuse, võrdsuse, tõelise väljendusvabaduse ja jätkusuutliku heaoluni, mis jõuab ka tõeliste abivajajateni? Foorumi eesmärk on innustada kodanikke, erasektorit ja ka poliitikakujundajaid püüdlema väärtuste poole, mis toovad kaasa positiivse muutuse kogu ühiskonnas.

NO99 teatris toimuva foorumi avab president Toomas Hendrik Ilves, kes juhtis ka jaanuaris avaldatud digitaalsele arengule pühendatud Maailmapanga raporti koostamist. Presidendiga arutab avapaneelis “Suure pildi ja tulevikuvisiooni” üle kurdi päritolu USA ettevõtja ja Chobani asutaja Hamdi Ulukaya, kes 2015. aastal andis lubaduse annetada vähemalt pool oma 1,4 miljardi dollari suurusest varandusest maailma põgenikekriisi leevendamiseks. Ulukaya on president Obama globaalse ettevõtluse saadik (PAGE), UNHCR eminent advocate ja teda on tunnustatud kõrgete autasudega humanitaarse panuse eest.

Võrdsete võimaluste paneelis osalevad välisminister Marina Kaljurand, kunstnik, filmitegija ja aktivist iO Tillet Wright, Läti Euro-Pride 2015 kaaskorraldaja Kaspars Zalitis. Arhitektid Marco Casagrande ja Andrus Kõresaar, arenguabi ekspert Kilian Kleinschmidt ja ettevõtja Sten Tamkivi arutlevad tuleviku linna teemadel. Keskkonna teema toob kokku säästva elulaadi evangelisti Tia Kansara, „Teeme ära“ algataja Rainer Nõlvaku jt. 

Uutest oskustest, mida tulevikuühiskond vajab, mõtlevad koos Computer Based Math asutaja Wolfram Conrad, Lingvist.io asutaja Ott Jalakas, Eesti Rahvusvahelise Kooli direktor Kathleen Naglee ja geeniteadlane Lili Milani. Kunsti, kultuuri ja loovuse ühiskondliku rolli üle arutlevad Soome „Live Aid“ korraldaja Thomas Noreila, Peterburi „Side by Side“ filmifestivali korraldaja Gulya Sultanova jt.

UNHCR Hive projekti juht ja Ameerika kommunikatsiooniekspert Brian Reich arutleb koos Briti kirjaniku Ben Judah'ga, kes oma viimase raamatu jaoks materjali kogudes sukeldus inkognito Londoni kirevate etniliste kogukondade ellu, targa kommunikatsiooni olulisusest muutuste läbiviimisel.

Foorumil osalevad ka Euroopa Noorte Piraatide juht, Euroopa Parlamendi liige Julia Reda, Silicon Valley äri-ingel Fadi Bishara, Iraani muusikaprodutsent Ramin Sadighi ja mitmed teised eri valdkondade visionäärid. 

Inglise keeles toimuvaid arutelusid saab jälgida otseülekandena Postimehe kodulehel. Lisainfo esinejate ja ajakava kohta: www.creativityforchangeforum.com. Konverentsi saab jälgida ka Facebookis ja Twitteris: @CFCForum #CFCForum

Creativity for Change Foorumi osalejad ütlevad:

Hamdi Ulukaya: “Täna on selge eluline ja kasvav vajadus, et erasektor aitaks lahendada globaalset rändekriisi, kasutades oma innovatsiooni, häält ja ressursse. Uue elu alustamise võimaldamine põgenikele ja kogukondadele on põhiline, et anda lootust ja luua positiivne momentum.”

Brian Reich, UNHCR Hive Project, “On tagumine aeg mõista, et tehnoloogial on oluline roll nii põgenikekriisi kui kliimamuutuste lahendamisel ning vastavalt ka tegutseda! Tuleb tõsiselt ringi mõtestada, kuidas tegeleda kõige olulisemaga. Lahendusteni jõudmine eeldab paljude panust, täiesti uut lähenemist ning humanitaarsektori ja meie andekaimate innovaatorite, arendajate ja ettevõtjate põhjalikku koostööd.”

Gulya Sultanova korraldab Peterburis LGBT filmifestivali Side by Side, mis on aastate jooksul pidanud toime tulema nii ametivõimude kiusuga kui avalikkuse hirmu ja vihkamisega kuni pommiähvardusteni välja. Sellest hoolimata: “Selles keerulises kontekstis, kus me tegutseme, oleme pühendunud võitlusele inimõiguste ja avatud ühiskonna eest, kus seksuaalvähemuste isikuvabadusi austatakse ja kaitstakse.”

Fadi Bishara on globaalse start-up kiirendi Blackbox asutaja Silicon Valleys, kelle kirg on inimkapitali ühendamine riskikapitaliga: “Minu visioon on äratada ettevõtja igaühes ja toetada globaalse ettevõtluse ökosüsteemi loomist.”

Kilian Kleinschmidt töötas 25 aastat ÜRO ja UNHCR põgenikelaagrites maailma eri paigus, viimati maailma suuruselt teises laagris Zaataris Jordaanias. Nüüdseks on Kleinschmidt ÜROst lahkunud: “Ma lahkusin ÜROst, et olla võimalikult provokatiivne. Me oleme jõudnud ummikusse, kus abiorganisatsioonid ei tule kriisiga enam toime. Me tegutseme samamoodi nagu 70 aastat tagasi pärast teist maailmasõda. Midagi ei ole muutunud. Ehitame Lähis-Idas laagreid, mis on nagu inimeste laod. Põgenikud aga ehitavad linna. Need on tulevikulinnad. Täna on keskmine laagris viibimise aeg 17 aastat, terve põlvkond. Vaadakem neid kohti nagu linnu.”

Sten Tamkivi on idufirma Teleport asutaja, kes aitab inimestel leida parimat kohta elamiseks ja töötamiseks. Sten väärtustab sallivat, avatud ja loovat ühiskonda: “Meie visioon on luua maailm, kus vabad inimesed liiguvad ringi ja valitsused võistlevad iga kodaniku pärast. Tahame luua turu, kus inimesed leiavad enda vajadustele sobivaima keskkonna ja linnad saavad enda juurde meelitada täpselt neid talente, kellest neil puudus on.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles